Neuvěřitelné! ČT o hnusném masu z Polska: Výstup ministra a redaktora má dohru

06.02.2019 10:17

Ve včerejší zpravodajské relaci ČT o polském mase se objevil ministr Miroslav Toman, nestraník za ČSSD. A Jakub Železný se ptal, zda jeho výrok o přednostní konzumaci českého masa není protekcionistický. „Jak to jde potom dohromady s myšlenkou jednotného evropského trhu, to je přece jedna z hlavních myšlenek společné Evropské unie, toho společného prostoru? Je přece jedno, z jaké země to maso je, když odmyslíme Polsko, pak je jedno, jestli je z Česka, Slovenska, Rakouska, Maďarska...“ tvrdil Železný a dotazoval se, zda to nesouvisí s firmami Tomanových příbuzných. Od Michala Haška, současného poradce ministra, dostal tvrdou odpověď.

Neuvěřitelné! ČT o hnusném masu z Polska: Výstup ministra a redaktora má dohru
Foto: Repro ČT24
Popisek: Jakub Železný zpovídá ministra zemědělství Tomana ohledně polského masa

Ministr uvedl, že svůj výrok, že zpoždění informací o problémech podkopává důvěru ve veškerou polskou potravinářskou produkci, myslel přesně tak, jak ho řekl. „To není první případ, a hlavně mě zklamala jedna věc, já jsem v pondělí hned jako první ministr ze zemí Evropské unie jednal s ministrem Ardanowskim, řekl jsem mu pár otázek. Bohužel, ten vývoj informací byl zpožděný, napřed říkali, že to nešlo do zahraničí, pak nám říkali, že to šlo do některých zemí, počet narůstal, bylo tu ubezpečení, že do České republiky to nejde, a v pátek jsme zjistili, že ano.“ Tudíž je podle ministra s polskými informacemi problém.

Anketa

Babiš a Schillerová navrhli propustit 10% všech úředníků. Je to dobrý nápad?

97%
3%
hlasovalo: 9545 lidí

Moderátor pak argumentoval, že se jednalo o jeden případ, a ministr zobecňuje a navíc prohlásil, že vůbec nevěří systému polské veterinární kontroly. „To je dosti silné prohlášení vůči partnerské, spřátelené zemi,“ konstatoval Železný. „Jenomže za posledních šest měsíců je to osmý závažný případ; to znamená, ať to bylo používání pesticidů, ne v nadměrném množství, ale byl použit pesticid, který je úplně zakázaný; salmonela u kuřecího, krůtího masa a další pochybení. Takže já si myslím, že je tam nějaký problém a nechci se vracet do historie, ať už to byla sůl v polském... a tak dále,“ obhajoval svůj výrok Toman.

Jakub Železný pak připomenul i jeho doporučení vyhýbat se polskému hovězímu a kupovat české. „Nechci vás chytat za slovo, ale před pár měsíci Evropská komise řešila, zda jste svým činem nemohl ovlivňovat dotace pro zemědělskou firmu spjatou s vaší rodinou,“ konstatoval moderátor a zeptal se: „To tedy mají lidé jíst maso pouze od firem českých, třeba napojených na politiky jako na vás nebo na pana premiéra, který svou firmu vložil do svěřeneckého fondu?“ Toman odvětil, že to s tím nemá nic společného.

Neuznal ani to, že by výrok zněl protekcionisticky. Řekl, že mu jde o českého spotřebitele a u polského hovězího jistotu nemáme, ale u českého ano. „Jak to jde potom dohromady s myšlenkou jednotného evropského trhu, to je přece jedna z hlavních myšlenek společné Evropské unie, toho společného prostoru? Je přece jedno, z jaké země to maso je, když odmyslíme Polsko, pak je jedno, jestli je z Česka, Slovenska, Rakouska, Maďarska...“ namítl na to Železný. Podle Tomana to ale jedno není a Polsko odmýšlet nebude, protože českou produkci mají pod kontrolou, zatímco v jiných zemích dochází k pochybnostem.

Celý pořad ZDE

Michal Hašek, poradce ministra Tomana a bývalý hejtman za ČSSD, si myslí, že Železného otázky byly manipulativní. „Ministr zemědělství ČR v Událostech, komentářích ČT k polské aféře s masem. Manipulace redaktora v úvodu neuvěřitelná – napadnout ministra vyzývajícího lidi v ČR k přednostnímu nakupování českého domácího hovězího, které je pod kontrolou a garantované českými dozorovými orgány, a spojovat zcela uměle tuto vyzvu s údajným, ale nijak neprokázaným střetem zájmů (v zemědělství podnikají rodinní příslušníci pana ministra Tomana, což je v ČR obecně známý fakt desítky let – stejně jako příbuzní několika jiných evropských ministrů zemědělství, o tom však ČT mlčí), následně se redaktor diví, proč protekcionalistická (ochranářská) opatření, když máme jednotný evropský trh,“ shrnuje Hašek své výhrady k vysílání ČT. „Protože systémově selhal celý polský dohledový systém a je to několikáté selhání v řadě,“ vysvětluje bývalý hejtman a dodává: „Včera Jakub Železný neměl v úvodu svůj den, jinak si to neumím vysvětlit...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…