Neuvěřitelné. Mluvčí prezidenta zveřejnil FOTO: Zeman a Schwarzenberg

19.09.2015 21:27

Před pár dny uplynulo 78 let ode dne, kdy tento svět opustil první československý prezident T. G. Masaryk a na tuto zemi se jen krátce na to snesla temná nacistická a komunistická desetiletí. Od roku 2001 se na hřbitově v Lánech obnovila vzpomínková akce u příležitosti tohoto výročí s názvem Masarykova vatra. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček ukázal fotky z letošního vzpomínání. Zvláštní dar od prezidenta dostal Karel Schwarzenberg.

Neuvěřitelné. Mluvčí prezidenta zveřejnil FOTO: Zeman a Schwarzenberg
Foto: Archiv
Popisek: Tomáš Garrigue Masaryk

Když první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk skonal 14. září 1937, celá republika se pohroužila do smutku. První Masarykova vatra ale byla zapálena už v roce 1935 u příležitosti 85. Masarykových narozenin. V roce 1937 bohužel vatra hořela hned dvakrát, podruhé v předvečer prezidentova pohřbu. Po druhé světové válce ale k zapálení Masarykovy vatry došlo jen v roce 1947, později vládnoucí komunisté tradici neudržovali.

Po sametové revoluci bylo na tento zvyk navázáno až v roce 2001 a od té doby se Masarykova vatra v Lánech opakuje v měsíci Masarykova úmrtí. Kromě prezidenta republiky Miloše Zemana se akce letos zúčastnil i Karel Schwarzenberg (TOP 09), který dostal od prezidenta zvláštní dar – vozembouch. Fotografie z této události na sociální síti Facebook uveřejnil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…