Neuvěřitelné VIDEO premiéra Sobotky. Besedoval s výkvětem pražské kavárny, vysvětloval, jak bojuje se žumpou a pak ho ustřihli uprostřed věty

25.04.2017 19:53

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nedávno vyrazil na zajímavou návštěvu, které se překvapivě nedostala žádná mediální pozornost. Kromě sociálních sítí organizátorů nebyla nikde ani čárka, dokonce ani na Twitteru samotného Sobotky. ParlamentníListy.cz se na celou věc podívaly.

Neuvěřitelné VIDEO premiéra Sobotky. Besedoval s výkvětem pražské kavárny, vysvětloval, jak bojuje se žumpou a pak ho ustřihli uprostřed věty
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Bohuslav Sobotka, šéf sociální demokracie, zavítal do pražské kavárny. Dalo by se říci do pražské kavárny s velkým P. Jeho hostitelem byl totiž známý pražský kavárník Ondřej Kobza, který se možná i díky vlastní sebeprezentaci stal ztělesněním pojmu „pražská kavárna“, o které často mluví prezident Zeman nebo jeho mluvčí Ovčáček.

Přestože jsou jinak kroky premiéra, ať už jím je kdokoli, sledovány médii na každém kroku a ani sám šéf vlády nevynechá příležitost se o svém programu podělit s uživateli sociálních sítí, tentokrát tomu bylo jinak. Na žádných oficiálních zdrojích se informace o Sobotkově návštěvě „pražské kavárny“ neobjevily. Ani na Facebooku či Twitteru.

Na pozvání Ondřeje Kobzy, majitele několika pražských kaváren, se Sobotka před zhruba týdnem vydal na střechu paláce Lucerna, jejíž prostory si Kobza pronajal. Tam předseda vlády s vybranými hosty besedoval na uzavřené debatě s názvem „Salon“.

„Jsou tři hlavní cíle Střecha Lucerny: 1. občasně ji zpřístupnit veřejnosti, 2. vytvořit komunitní zahradu, 3. pořádat SALONY, které dávají do kupy různorodou skvadru lidí, kteří diskutují o zásadních tématech společnosti. Včera se to na Salonu s panem premiérem Sobotkou podařilo nadmíru,“ píše na svém facebookovém profilu kavárník Kobza.

Mezi účastníky se podle snímků objevili lidé jako režisér Jan Hřebejk, umělec Maxim Velčovský, člen Zelených z Prahy 3 Filip Hausknecht, politik, podnikatel a někdejší člen TOP 09 Martin Hausenblas (který v poslední době spolu s miliardářem Karlem Janečkem usiluje o koncesi na miliardovou zakázku těžby lithia v Krušných horách), spolumajitel Centra současného umění DOX Václav Dejčmar a zhruba dvě desítky dalších. V závěru setkání s premiérem natočil krátký rozhovor fotoreportér Eugen Kukla.

Živý rozhovor, který Kukla vysílal na sociální síti, sice po chvíli patrně kvůli výpadku signálu skončil, ale i existující krátký pokus stojí za to. Sobotka si nejprve stěžoval, že ho příliš oslňuje světlo z kamery. Venku už totiž byla tma, rozhovor vznikal venku na střeše.

„Dobrý večer, vážení diváci, televize Černá kukla se vám hlásí ze střechy paláce Lucerna. Dnes máme mimořádně vzácného hosta, je to sám premiér, pan Bohuslav Sobotka. Doufám, že vás neoslňuji,“ začal interview Kukla. „Je to docela oslňující,“ přitakal premiér. „Chtěl jsem se vás zeptat, protože vím, že pracujete od rána do večera, celý svůj dospělý život jste v politice, jak čelíte té žumpě, té nenávisti, protože patříte k politikům, jejichž jméno je dost často zmiňováno nejhoršími nadávkami, výhrůžkami, jak zůstáváte zdráv mentálně při takovém nátlaku?“ tázal se obdivně Kukla šéfa vlády.

„Máte pravdu, jsem do značné míry politický veterán, protože už jsem v politice ledacos zažil. Je pravda, že prostředí hrubne, protože v informačním chaosu, který útočí na lidi ze všech stran, tak řada politiků podléhá pokušení zviditelnit se tím, že budou agresivní, že budou hrubí, a to není cesta, kterou vyznávám. Jak si udržuji optimismus? Snažím se soustředit na pozitivní věci. V politice je člověk proto, aby realizoval svoje představy, projekty, zlepšoval situaci voličů, které reprezentuje, takže se snažím uklidnit tím, co je podstatné, proč jsem kandidoval a šel do vlády, abychom dělali věci pro lidi,“ sdělil mu v odpovědi Sobotka. Na další už nedošlo, vypadl signál a rozhovor skončil.

Později se na sociální síti ještě fotograf Kukla vyznal ze svého obdivu k Sobotkovi. „Zase děkuji Pánu Bohu za premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku! Kolikrát mě již příšerně naštval a kolikrát jsem již také dospěl k názoru, že potřebuje maximálně podpořit. Byť hlasy socialistům (zatím) nedávám. Chytrý, v osobním styku sympatický, veselý člověk bez znaků arogance a nadutosti,“ pochválil ho fotograf. Ne všichni ale sdíleli Kuklovo nadšení. „Zubatá kolaborantská pleš,“ komentoval někdo společné fotky na kavárníkově Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…