Neuvěřitelné, co se skrývá pod pláštíkem demokracie. To by v podnikání bylo nemyslitelné. Úspěšný podnikatel promlouvá po prvním týdnu ve Sněmovně

26.11.2017 21:31

Pavel Juříček patří k jedněm z největších českých a moravských podnikatelů. Počítá se také mezi podporovatele Andreje Babiše, za jehož hnutí ANO byl teď zvolen do Poslanecké sněmovny. Byznysmen, který své obchodní aktivity rozvíjí nejen v České republice, ale také v USA a v Číně, má za to, že Babiš má dostat prostor k tomu, aby předvedl, co umí. Mohl by prý především zefektivnit stát, protože to, co se ve Sněmovně skrývá pod roušku demokracie, je podle Juříčka velkou neefektivitou. V podnikání nemyslitelnou.

Neuvěřitelné, co se skrývá pod pláštíkem demokracie. To by v podnikání bylo nemyslitelné. Úspěšný podnikatel promlouvá po prvním týdnu ve Sněmovně
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Poslanec Pavel Juříček

Kdyby teď Pavel Juříček neseděl v české Poslanecké sněmovně, pravděpodobně by byl hodně daleko od své „rodné hroudy“. „Pravděpodobně bych teď byl v Číně anebo ve Spojených státech, neboť nevím teďka kam dřív skočit, protože ty potřeby jsou na obou stranách. A pokud bych nebyl v Číně nebo v Americe, tak bych připravoval rozpočet pro celou skupinu na léta 2018, 2019 a 2020,“ prozradil podnikatel.

Pokud jde o jeho firmy, v tuto chvíli se prý zabývá především velkým nedostatkem dalších pracovníků. „Je to hroznej mazec,“ shrnul situaci prostě. Kdyby měl víc zaměstnanců, dal by jim ještě hodně práce. Zakázek se mu prý nabízí dost a dost, jenže lidí je na trhu práce tak málo, že zakázky musí odmítat. „Bez lidí nemůžu jako seriózní podnikatel ty zakázky přijmout,“ doplnil.

Celý rozhovor naleznete zde

Noví zaměstnanci prý už prostě nejsou. I kdyby chtěl lidem přidat třeba trojnásobek platu, nemá komu.

Když se dostal do Poslanecké sněmovny, zarazilo ho, jak neefektivně pracuje. „Ta ztráta času, ta neefektivita toho řízení. Samozřejmě chápu, že se to skrývá pod pláštíkem demokracie, ale ta demokracie přeci může být trošku jako efektivněji využita. Efektivnější hlasování, rychlejší procesy, tak abysme vyšli víc občanům vstříc a potřebám státu,“ zdůraznil.

Poslancem je teprve krátce, ale už na první schůzi Sněmovny prý přemýšlel, jestli se raději nevzdá mandátu a nebude se věnovat jen podnikání. Rozmyslel si to však a řekl si, že odvede kus práce, třeba v hospodářském výboru.

Právě kvůli neefektivitě, jakou Juříček podle svých slov viděl ve Sněmovně, je přesvědčen, že by Andrej Babiš měl dostat šanci předvést co umí, i když jeho první vláda může mít jen jepičí život.

„Napsal jsem šestnáct bodů, které se pravděpodobně promítnou do programového prohlášení,“ avizuje. A nejdříve ze všeho mluví o nutnosti vynakládat mnohem efektivněji peníze, které jdou na výzkum a vývoj. Pozornost by rád věnoval i českému školství, které se podle jeho názoru musí více orientovat na technické a přírodovědné obory.

Nijak zvlášť nadšen však není z představy, že by se hnutí ANO opíralo ve vládě o SPD Tomia Okamury a o komunisty. „Žádná hitparáda to není,“ shrnul své pocity Juříček. Myšlenku, kterou stále dokola opakuje Tomio Okamura, totiž že odejdeme z EU, považuje podnikatel-poslanec za absolutně nepřijatelnou. „Český byznys by byl bez členství v EU ve strašlivě obtížné situaci, pro naši zemi by to byla katastrofa,“ zdůraznil.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…