Neuvěřitelné sólo Andreje Babiše v přímém přenosu: Kampaň proti mně. Bakalova média, stres, terorizují moji rodinu... Přijďte se podívat na surikaty

13.03.2016 12:03

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) prozradil, o čem bude v nadcházejícím týdnu jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Půjde prý např. i o kauzu jeho firmy Čapí hnízdo, kterou považuje za „pseudokauzu“. Moderátor mu však nedovolil od tématu utéct a v tu chvíli majitel Agrofertu a předseda hnutí ANO rozjel velké sólo. „Já jsem jim rozkopal bábovičky a teď jsem nepřítel číslo jedna,“ konstatoval.

Neuvěřitelné sólo Andreje Babiše v přímém přenosu: Kampaň proti mně. Bakalova média, stres, terorizují moji rodinu... Přijďte se podívat na surikaty
Foto: ReproFoto: FTV Prima
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie

Místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO) v úvodu nedělní Partie FTV Prima konstatoval, že ho čeká jednání s prezidentem Zemanem. Řeč bude především o rozpočtu. Babiš oznámil dobrou zprávu pro důchodce. Vláda prý plánuje navýšit penze v příštím roce o 300 korun. Ale nebude to levné. Ministři prý navíc stále natahují ruce a chtějí pro svůj resort získat co nejvíc peněz.

„Tématem bude příprava rozpočtu. ... Ale s panem prezidentem budou i jiná témata. Chci ho také informovat o kauze Čapí hnízdo, což je taková pseudokauza. A pan prezident bude určitě mít i další témata,“ prohlásil na kameru hned zkraje.

Obratem otočil pozornost na téma OKD a miliardáře Zdeňka Bakalu. Babiš prý jednal s odboráři. Souhlasí s tím, že by horníci mohli jít do předčasných důchodů, ale podle jeho názoru by to měl platit Bakala. Připomeňme, že ke konečné privatizaci OKD došlo pod taktovkou Bohuslava Sobotky (ČSSD) – tehdejšího ministra financí a dnešního premiéra.

Moderátor se však vrátil k tématu Čapího hnízda. „Já jsem strašně rád, že můžu mluvit na lidi a popsat, o čem to je. Já chci říct, že jako Andrej Babiš nevlastním a nevlastnil jsem firmu Čapí hnízdo. Chtěl bych říct, že se Agrofert stal partnerem firmy ještě před udělením dotace v roce 2008,“ popsal majitel holdingu Agrofert. Projekt se rozjel v období krize a Agrofert musel převzít závazky.

„Je lež, že je to moje luxusní sídlo. Já normálně platím vstupné. Vyzývám lidi, aby se tam šli podívat. V dubnu tam bude klokan, surikaty,“ zahájil výklad svého náhledu na věc. „To je kauza proti mně,“ pokračoval, „jejímž cílem je odstranit mě z české politiky. Je to další kampaň po kampani StB. Přitom bylo u soudu řečeno, že jsem s StB nespolupracoval.“

Pokud tedy ČSSD uvažuje o podpoře pro svolání mimořádné schůze, tak je Babiš strašně zvědavý, co se bude řešit. Bude se řešit to, že byla dotace udělena za exministra zemědělství za ODS Petra Bendla nebo to, že chtěl firmu prověřit v roce 2013 tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Pokud pochybily nějaké vyšetřující orgány, je třeba se obrátit na Kalouska.

„Moje rodina je pronásledována, terorizována,“ rozčílil se Babiš. Novináři sledují i jeho dům. Především média již zmíněného Zdeňka Bakaly pracují na kauze, která podle předsedy hnutí ANO neexistuje. Mimo to se k případu vyjadřuje i někdejší šéfredaktorka Babišovy MF Dnes Sabina Slonková.

Posteskl si také nad tím, že na něj chodí anonymní udání do Bruselu. „A kdo píše ty anonymy. Jeden nemocný člověk. Můj bývalý náměstek, který na mě díky svým kontaktům v Bruselu posílá udání,“ rozčílil se. Nepřátelská média na něj útočí a on se prý jen brání. Odmítl však odpovědět na otázku, zda ve vedení firmy Čapí hnízdo seděli jemu blízcí lidé z rodiny. „K tomu bych se nerad vyjadřoval,“ poznamenal k tomu stručně. Je sice pravda, že ve filmu Matrix AB mluvil on sám o Čapím hnízdě jako o svém nejúspěšnějším projektu, ale prý bychom neměli zapomínat, že je to film nepřátelský vůči němu samému. Vystupuje v něm prý dokonce podvodník.

Až po zhruba deseti minutách se ke slovu dostal druhý host pořadu, předseda KSČM Vojtěch Filip. „Pan ministr si udělal hezké PR pro Čapí hnízdo,“ smál se v reakci Filip. Projekt byl prověřován nejednou a prozatím bylo konstatováno, že je vše v pořádku. Předseda komunistů prý nevěří novinářům, ale má důvěru v Nejvyšší kontrolní úřad. „Ten projekt byl osm let v pořádku,“ přisadil si k tématu znovu Babiš. Jeho Agrofert byl prý strategickým partnerem projektu a tečka.

Filip prý bude spokojen, pokud vše bude řádně prověřeno a výsledky budou dány na stůl. Sám by byl raději, kdyby se řešily například privatizační kauzy z let 1996, 1997 či 1998. V těchto letech hrál Babiš také svou roli. „A já bych rád slyšel, jak to voličům vysvětlíte,“ poznamenal šéf komunistů.

V tu chvíli znovu spustil monolog Babiš. Agrofert prý vždy jedná transparentně. „Dotace dostává na krávy či prasata jako jakýkoliv jiný zemědělec. Vše je čisté. A pokud jde o to, že Agrofert vyhrál nejednu státní zakázku, proč by ji nesměl vyhrát, když firmy patřící do holdingu předkládají nejlepší nabídky.“

„Ten projekt je turistické plus pro celý region. Karel Gott tam měl narozeniny a já s tím nic neudělám,“ pokračoval Babiš ve velkém televizním sólu. Dodal, že má rád zvířátka a zve všechny občany, ať se přijdou podívat na farmu. Ať se prý přijdou podívat na velkou leteckou show, která proběhne v červnu. „Je to lživá kampaň o věci, která je osm let stará. Voliči by mě měli hodnotit podle toho, co dělám v politice. Toto nemá s politikou nic společného. Ta kauza je zpolitizovaná. Znovu se ukazuje, že ODS a TOP 09 nemají žádný program, oni mají jen Babiše, tak se použila osm let stará kauza,“ vypálil Babiš.

Celou kauzu Čapí hnízdo tímto považuje za vysvětlenou a dál se k ní bude vyjadřovat už jen písemně, protože podle vlastních slov není zdatný rétor a má strach, že nepřátelská média jeho slova překroutí.

V politice jsem pořád nový

Ve druhé polovině pořadu se ke slovu znovu dostal Filip. Chce si počkat, až se kauza Čapího hnízda prošetří, ale on sám vidí mnohem důležitější věci. Je třeba řešit problematiku exekucí, která trápí mnohem víc lidí než Čapí hnízdo. Podle Filipa je třeba řešit i otázku majetkových přiznání a tak dále. Faktem je, že neměl ve vysílání zdaleka tolik prostoru jako Andrej Babiš.

A netrvalo dlouho a slovo znovu dostal ministr financí. Na kameru odmítl, že by volal po vypsání předčasných voleb v červnu 2017. Tento termín zmínil nedávno v rozhovoru pro deník Právo. Diváky ale žádal o shovívavost, neboť v politice je teprve od roku 2013 a je to pro něj stále nový svět, v němž se učí pohybovat. Mrzí ho sice podrazy koaličních partnerů, ale nevidí důvod k boření současné koalice, neboť je úspěšná.

Rok 2017 pak podle jeho názoru ukáže, zda jeho politické hnutí zůstane na politické scéně, nebo je zde místo jen pro tradiční politické strany jako jsou ČSSD, ODS či TOP 09 Miroslava Kalouska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…