Neveřejná schůzka ve Špindlu: Marek Benda napadl přítomného Ištvana

05.09.2014 8:25

MF Dnes píše o zasedání ústavně právního výboru sněmovny ve Špindlerově Mlýně. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) si tam údajně chtěla otestovat podporu chystaného zákona o státních zastupitelstvích. Jenže neuspěla ani u státních zástupců, ani u politiků. Exministr spravedlnosti z ODS Pavel Blažek situaci zhodnotil tak, že se zvětšila skupina osob, které se obávají zvýšení nezávislosti státních zástupců. Návrh, který se chystá státní zástupce spíše omezit, ostře kritizovala pražská vrchní státní zástupkyně Bradáčová.

Neveřejná schůzka ve Špindlu: Marek Benda napadl přítomného Ištvana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Deník uvádí, že v Krkonoších se sešli lidé, kteří mají všechny důvody se nemít rádi. Na místo dorazil olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který rozjel kauzu Nagyová, v jejímž důsledku padla Nečasova vláda. Přítomni byli i poslanci ODS, tedy strany, která i kvůli této kauze přišla o přízeň voličů.

Poslanec ODS Marek Benda si prý neodpustil poznámku směrem k Ištvanovi. „Hlavní činitel tady s námi teď sedí. A mě mrzí, že tady ještě může sedět,“ řekl Benda.

Podle deníku se nad celým zasedáním vznášel přízrak kauzy Jany Nagyové. Ivo Ištvan si podle MF Dnes z poznámky Marka Bendy málo dělal. „Věřte, že vyšetřování probíhá, ten proces je hodně složitý,“ vyjádřil se olomoucký vrchní státní zástupce na dotaz, kdy budou nějaké výsledky.

Zasedání ve Špindlerově Mlýně mělo řešit návrh zákona o státních zastupitelstvích. Jenže nejen prý poslanci ODS se s vědomím toho, k čemu se žalobci odhodlali, hrozí dalšího posilování nezávislosti státních zastupitelství. A právě to obsahoval původní návrh zpracovaný ještě exministrem spravedlnosti (tehdy za ODS) Jiřím Pospíšilem. Ministryně Válková se vydala opačným směrem a nechala návrh předělat. Chce prý například rozšířit kárnou odpovědnost státních žalobců.

Bradáčová je proti

Na jednání do „Špindlu“ přijela i pražská vrchní zástupkyně Lenka Bradáčová, a proti návrhu zákona prý ostře vystoupila. Deník MF Dnes popisuje, že bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek Bradáčové sdělil, že doba se změnila. „Zvětšila se skupina osob, které se obávají zvýšené nezávislosti.“

Státní žalobci s připravovaným zákonem spokojení nejsou. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman si podle deníku postěžoval, že konzultační schůzky od jisté doby zcela přestaly.

„Zhruba od června se ministerstvo vydalo jiným směrem než cestou větší nezávislosti a odpolitizování státních zastupitelství,“ uvedl pro MF Dnes Zeman.

Ministryně na zasedání nikomu nedala do ruky konkrétní návrh zákona. K dispozici prý byly jen jakési teze, nikoli přesné znění zákona. Helena Válková přiznala, že je napsaný, „ale čistě jako pracovní materiál“. Podle deníku se nezavděčila ani státním zástupcům, ani politikům.

Marek Benda prý teze označil za „vykastrovaný původní návrh“. A ani poslankyně za ČSSD a bývalá státní zástupkyně Marie Benešová návrh nepochválila. „Povede to k tomu, že z nich budou ustrašené myši,“ zkritizovala představu ministerstva o nové normě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …