Nevěřím na tyhle kecy... Mladý Klaus to rozbalil v rádiu

01.09.2016 17:54

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl odborník na školství a publicista Václav Klaus ml. Komentoval současnou činnost ministerstva školství a ministryní školství Valachovou navrhované změny. Peníze by podle něj měly jít školám a učitelům, a ne na nesmyslná opatření.

Nevěřím na tyhle kecy... Mladý Klaus to rozbalil v rádiu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus mladší

„Školy by měly být místo, kde se děti učí,“ prohlásil Klaus a dodal, že 90 % všeho důležitého je číst, psát a počítat, rozhodně však ne vychovávání k určitému názoru. Klaus takovou „ideologickou výuku“ odsuzuje.

„No, já nevím, když se to třeba jmenuje výchova v evropských a globálních souvislostech?“ zeptal se Klaus s tím, jestli není důležitější vést děti obecně k myšlení, a ne k myšlení určitým způsobem. „V jádru ti učitelé to ministerstvo nepotřebují,“ dodal.

Ministerstvo školství by však nerušil. „Úkolem ministerstva je nastavit spravedlivý systém,“ řekl Klaus s tím, že má zkoumat školy spíše podle toho, kolik dětí odmaturuje a jak úspěšně, a ne podle toho, zda vykládají ideově „správně“.

„Učíme strašný penzum hodin, rveme do toho další a další věci,“ postěžoval si na úroveň školství. Kdyby se podle Klause nevymýšlela spousta zbytečných opatření a směrnic, které je třeba dodržovat, bylo by výrazně více peněz pro učitele.

„Nevěřím na tyhle kecy, že kantoři nemají respekt,“ podotkl Klaus s tím, že na malých městech jsou učitelé mnohdy vnímáni jako autority. Když nastupoval do učitelského zaměstnání, měl jen devět tisíc korun a byl to velký rozdíl oproti jiným povoláním. Dnes ten rozdíl již není tak vysoký, přesto si o mnoho učitelé nepolepšili.

Na každého žáka školy platí daňoví poplatníci 50 tisíc korun, při třídě o třiceti žácích to dělá 1,5 milionu korun, ze kterých ale učitelé mnoho nedostávají.

„Teď jsem asi nejvíc publicista, každý pondělí píšu komentář,“ řekl Klaus s tím, že vydává knížky, žije z úspor a „tak nějak se mi žije dobře“.

„Já jsem pro to, že daňoví poplatníci platí 100 milionů korun na regionální školství,“ zmínil Klaus. Veřejnost by měla možnost zasahovat nějakým způsobem do školství, školy samotné by však měly mít svobodu ve výuce. Ale dělat jednotný test z matematiky by se nemělo, jelikož každá škola učí jiný obor.

Podle Klause by jednotné testy zkrátka být neměly, už jen z toho důvodu, že je to omezující jak pro školy, tak i pro studenty. Přičemž každá škola má jiné zaměření a mnohdy i jiný způsob výuky.

Celý pořad zde.

Přemnožení vysokoškoláků je důsledkem špatné politiky státu, protože má nepřiměřené požadavky na vysokoškolské vzdělání. „Třeba ta státní správa. Co to je za vědu, tam se učej razítkovat z prava do leva?“ pronesl Klaus, podle kterého by mohlo být výrazně méně škol a menší požadavky na vzdělání, čímž by mohlo dojít k podpoře učňovství a řemesla.

„Hlavně ministerstvo nemá furt něco měnit,“ řekl Klaus k plánovaným změnám jídelníčku ve školních jídelnách. „Do školní jídelny dokáže člověk, i jako já, chodit celý rok,“ dodal s tím, že strava je pestrá, opět za tím vidí nějakou ideologickou výchovu. „Já bych to tipoval na nějakej veganskej blaf,“ okomentoval ukázkový recept, který však ještě neviděl. „Zaplať pánbůh, že jsou tam knedlíky, aspoň něco.“

Ministerstvo by nemělo řešit zbytečnosti a ukládat na ředitele škol povinnost kontrolovat například i školní automaty, natož aby zavádělo EET do školních jídelen. Místo toho by se mělo starat o to, aby mělo dostatek peněz, které by školám mělo poskytnout.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …