Nevěřím premiérovi, zdůrazňuje šéf komunistů

18.06.2013 22:38

Co je ještě přípustný politický obchod a co už je korupce? Na tuto otázku by mohli podle europoslance Jana Zahradila (ODS) odpovědět např. státní zástupci, protože by se taky mohlo stát, že mřížemi skončí lidé, kteří domlouvají další koalice, např. na pražském magistrátu. Předseda komunistů Vojtěch Filip k tomu dodává, že prokázat možný korupční skutek bude velmi složité.

Nevěřím premiérovi, zdůrazňuje šéf komunistů
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Vojtěch Filip - předseda Ústředního výboru KSČM

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) a předseda komunistů Vojtěch Filip v úterních Událostech, komentářích České televize diskutovali také o otázce, jak by to mohlo vypadat, kdyby policie požádala o vydání Petra Nečase (ODS). Svůj pohled připojil také vedoucí Katedry trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Jiří Jelínek.

Skončí pražští zastupitelé za mřížemi?

„Nevěřím panu premiérovi, že o tom nevěděl," poznamenal ke kauze Jany Nagyové Filip. Zdůraznil také, že je třeba odlišit dohody o postech ve sněmovně od nějakých výhod, které by mohly prospět soukromým firmám. Připustil, že bez politických dohod ve sněmovně nemůže fungovat poměrný politický systém stojící na volné soutěži politických stran.

Šéf komunistů také očekává, že se policie bude věnovat osobě ministra financí Miroslava Kalouska. Informace z policejních odposlechů totiž ukazují, že v kauze rebelujících poslanců sehrál roli i on. Filip poukázal také na to, že to bude muset prokázat případný žalobce a pokud se mu to nepodaří, tak všichni aktéři kauzy zůstanou nevinní.

Zahradil se důrazně odmítl k únikům informací z odposlechů vyjadřovat. K těmto únikům dochází relativně často a Zahradil si klade otázku, jak je to možné. Poukazuje také na situaci na magistrátu v hlavním městě, kde povládne TOP 09 s podporou ČSSD. "Bude to korupce, pokud některý ze zastupitelů dostane místo v městské firmě?" Právě tuto otázku si Zahradil klade. "Já bych velmi rád od státních zástupců slyšel, co je možné považovat za korupci,“ podotýká. „Já mám právní názor takový, že to skutkovou podstatu trestného činu nezakládá," zdůrazňuje europoslanec. Zkrátka prý nejde o úplatkářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…