Nevěřte mediální masáži, vláda je kvalitní. Premiér Rusnok hájil v rádiu i Fischera

09.07.2013 17:49

Designovaný premiér Jiří Rusnok ve středu přinese prezidentu Miloši Zemanovi ke schválení seznam ministrů. Nevadí mu zázračné miliony na volebním účtu Jiřího Fischera, kterého si zvolil za ministra financí. Rusnokova vláda prý bude pokračovat v zákonech, které začala odstupující koalice. Řekl to v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Nevěřte mediální masáži, vláda je kvalitní. Premiér Rusnok hájil v rádiu i Fischera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Rusnok je prý zdravě nervózní, aby byl připraven a soustředěn k vládnutí. „Máme za úkol nedopustit nějakou diskontinuitu a napravovat problémy, které bohužel vznikly,“ řekl v Českém rozhlase. Poukázal na to, že by nebylo dobré, pokud by se dlouhodobě tvořila vláda a mezitím by úřadoval Nečasův kabinet v demisi.

Můj tým jsem vybíral sám a je kvalitní

Za složením vlády si Rusnok stojí. „Zeman žádný z mých návrhů nezpochybňoval. Sestava je mým dílem a nesu za ni odpovědnost. Tým je kvalitní, byť tady probíhá různá mediální masáž,“ tvrdí Rusnok.

Ve Dvaceti minutách dále prohlásil, že mu nevadí způsob, jakým Jan Fischer přišel k penězům na úhradu svých dluhů za prezidentskou kampaň.

Původně jsem o Fischerovi neuvažoval. Dostal jsem na něj tip

„Jediné, co je pro mě podstatné, je to, že když jsem s panem Fischerem jednal, tak jsme se dotkli otázky jeho financí a dluhů. On mě ubezpečil, že ty věci se řeší. On už před několika týdny vyhlásil, že celá věc bude do svaté Anny vyřešena. Ubezpečil mě, že dělá kroky k tomu, aby se věci urychlily,“ vysvětlil předseda vlády.

Fischer je podle něj člověk s dlouholetými zkušenostmi s řízením velkých celků veřejné a státní správy. Dalším požadavkem byly znalosti o makroekonomice a financích. „Můžeme spolu vytvořit dobrou dvojici, abychom se starali o veřejné finance,“ míní Rusnok. Dodal, že na Fischera dostal tip, původně o něm neuvažoval.

Žádným zázrakem sněmovnu přesvědčovat nemůžeme

Před Rusnokem nyní stojí problém v podobě důvěry Poslanecké sněmovny. „Tato země si zaslouží solidní a profesionální vládu, která bude primárně sledovat zájmy občanů. Nemáme extrapopulární zájmy, které bychom začali sypat na stůl,“ uvedl Rusnok.

V rukávu tedy neschovává žádný zázrak, kterým by poslance oslnil. „Ničím zázračným je přesvědčovat nemůžeme. Jen tím, že jsme ochotni pokračovat v řadě zákonů, které započala současná koalice,“ poukázal premiér.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …