Nevídaně drsný Kalousek: U Jílkové seřval hosta i odboráře

03.12.2010 5:45

Už ve středu 8. prosince přestanou fungovat knihovny, některé školy, jídelny, státní úřady. Lékařská zařízení budou pracovat na víkendový provoz. Stávka se blíží. Těmito slovy zahájila Michaela Jílková svůj čtvrteční pořad Máte slovo.

Nevídaně drsný Kalousek: U Jílkové seřval hosta i odboráře

Českomoravská konfederace odborových svazů vyhlásila na 8. prosinec protestní stávku. Ta by měla znovu upozornit na nesouhlas státních zaměstnanců proti plánovaným škrtům na jejich pracovištích. Právě toto téma mělo být ústředním motivem diskuse, jíž se účastnil ministr financí Miroslav Kalousek, šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil, ale například taky podnikatel Stanislav Bernard. Klid před bouří vydržel jen prvních pár minut, než se ke slovu dostal právě šéf státní pokladny.

Ten zprvu působil velmi klidně, odpovídal věcně a nerozhodilo jej ani několik kritických ohlasů z řad volajících diváků. Pravá show začala až v momentě, kdy odborářský boss označil škrty ve státním rozpočtu "za suché z nosu" a ještě přitom mávnul rukou.

STÁVKA:


"Takže!" zahřměl Kalousek a pokračoval. "Máme tady nějakou sekyru 165 miliard a to vám připadne jako suchý z nosu, no to snad ne? Já už tady v tom dělám dvacet let," zmínil ministr velice ostrým a nepříjemným tónem. "Dělám v tom a vidím, že takovouhle efektivitu, co děláme my teď, jsem dlouho nezažil!" Jaroslav Zavadil reagoval obdobně svérázně. "Prokristapána, vždyť my si todle prožili všichni ve fabrikách, co to jako s tím má společnýho?" Kalousek mlčel. "Tak to potom, pane ministře, neumíte řídit!" dodal rozpálený šéf odborů. Na Kalouskově výrazu bylo patrné rozčílení. To se snažil mírnit podnikatel v oblasti pivovarnictví Stanislav Bernard. "Já jsem myslel, že se tady budeme bavit věcně a ne se hádat," obrátil se na přítomné.


Úsměvy vystřídalo naštvání:


Klid ve studiu ČT vydržel znovu jen několik minut, než se slova ujal nákupčí a sympatizant se stávkou Lukáš Plas. Ten ministrovi vytknul jeho plánované reformy. Označil je za zbytečné, unáhlené a nikam nevedoucí. "Proč to děláte teď? Proč teď? Co jste vlastně za ty čtyři měsíce udělali? Kde máte výsledky? Co? Proč to děláte, ty škrty, teď když na to máte celý období?" To už Kalouska rozpálilo do běla. "No proč?! Protože musíte mít uzavřený aspoň jedno daňový období, pane nákupčí!" vypálil ministr a hlasitě si oddechl.

Na čem se však shodli všichni přítomní, to je legitimní právo na stávku. Jak ale postupně upozornil Stanislav Bernard, Miroslav Kalousek a ekonom Pavel Neset, reformy jsou nutné a nezbytné. "Mě označují za lakotu a škudlila, ale kdybych mohl, škudlím ještě víc," připustil ministr financí závěrem.

Co předcházelo?

Odbory už na začátku prosince oslovily všechny své členy krátkou zprávou, v níž se uvádí: "Velmi rychle se blíží datum 8. 12. 2010, kdy společně musíme říci své rozhodné NE vládním restriktivním opatřením vůči veřejným službám a správě. Jejich dopady pocítíme nejen my, naše rodiny, ale i většina občanů této země. Vláda zneužívá krize a pod záminkou „rozpočtové zodpovědnosti" zvolila jedinou prioritu - škrtat, ať to stojí co to stojí. Tím vytváří ve společnosti prostředí nejistoty a staví proti sobě jednotlivé skupiny obyvatel."

28. listopadu navíc předák nejsilnějšího odborového svazu průmyslu KOVO Josef Středula varoval vládu, že pokud se nad svými škrty nezamyslí, odbory vyhlásí několikadenní generální stávku.



"Za těch 20 let jsem nezažil tolik signálů. Nebyl tak velký nástup radikalizmu, o kterém lidé i napíší - od Facebooku počínaje. A potkáváte lidi, kteří používají výrazy, které bych od některých nikdy nečekal. Mluvíte s policistou a slyšíte, že někde hrozí až rozklad. A další řekne: proč děláte jen jeden den stávky, to chce generální stávku - a několikadenní. Tak to se už nad tím zarážím. A není dne, kdy by vám někdo něco takového neřekl," uvedl Středula.

Drsná sněmovna

Na téma odborů v minulosti ve sněmovně zaznělo mnoho výstupů. Jedním z nejvášnivějších se stal letos v březnu projev Miroslava Kalouska, který svým tvrzením rozpoutal nefalšovanou slovní válku. Po jeho řeči se postupně přihlásili poslanci Lubomír Zaorálek, Zdeněk Škromach, David Rath, Václav Šlajs, Stanislav Grospič, Vítězslav Jandák a Pavel Němec. Na 1. místopředsedovi TOP 09 nenechali nit suchou.

Miroslav Kalousek: Já chápu, že si třepím hubu zbytečně, a pan poslanec Škromach vítězně již mlátí rukou do lavice. Samozřejmě že to tomu tak je. (Poznámka poslance Křečka: Není!) Neboť koalice nerovných šancí, koalice lidovců, komunistů a sociálních demokratů je již dávno dohodnuta. Bude prohlasováno prostředí nerovných šancí. Zdůrazňuji ale a chci, aby to veřejnost slyšela, že dnes nebyly obhájeny zájmy zaměstnanců proti jejich zaměstnavatelům. Že dnes některá privilegovaná odvětví ve spolupráci zaměstnavatelů a odborářských bossů z řad jejich zaměstnanců si na úkor veřejných rozpočtů prolobbovala některá privilegia, některé výhody.

Zdeněk Škromach: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že pan Kalousek je známý demagog, a předvedl to tady opět.

David Rath: Pan Kalousek se tady vžil do role bojovníka za spravedlnost, aby jedna skupina obyvatel, občanů, náhodou nebyla trochu zvýhodněna třeba tím, že nemusí zdanit své stravování, závodní stravování a tak podobně. Proč ale stejně hlasitě nebojoval v situaci, kdy chtěl a připravoval restituce církvím, kterým chtěl z našich daní poslat 260 miliard? To tady hřímal všude, jak co bylo ukradeno, má být vráceno, a proč tedy takto rovně nehřímal, že má být vráceno i to, co bylo sebráno jiným institucím, komorám, družstvům? Našli bychom jich desítky, které nebyly nikým zrestituovány. Ale stačí být kamarádem pana Kalouska a podporovat ho, jak to dělá katolická církev, a pak najednou je rovnost. Víte, mně ta vaše rovnost připomíná tu rovnost těch chudáků, co skákali s tím vaším padákem. Jednomu se bohužel neotevřel a dopadl příliš rychle a příliš tvrdě, zatímco druhý klesal pomalu. To je rovnost podání Mirka Kalouska.

Václav Šlajs: Panu poslanci Kalouskovi vadí vrstva privilegovaných. Má na to samozřejmě názor, nárok. Ale vždyť ta předchozí vláda Mirka Topolánka, kde byl ministr financí, nedělala nic jiného, než chránila určitou vrstvu privilegovaných, těch nejbohatších. Takže je potřeba i přemýšlet. 

Stanislav Grospič: Chtěl bych tady jménem Komunistické strany Čech a Moravy i jménem odborářů jednoznačně odmítnout to, co tady řekl pan poslanec Kalousek, že odbory, zaměstnanci chtějí něco ukrást ze státního rozpočtu. To je bohapustá lež.

Vítězslav Jandák: Já myslím, že to, co tady říkal Mirek Kalousek, má svou logiku. Má. Skutečně. Ale je to logika lidí, kteří se pasovali jako osvícení hospodáři této země. K tomu bych rád dodal ještě jednu věc, že jsme tři a půl roku viděli, jak hospodařili.

Pavel Němec: Strana lidová, si myslím, že vždycky byla o tom, že se starala o lidi a o rodinu, ale jestli v samém centru této strany byl hodně let Miroslav Kalousek, tak já se skutečně začínám bát o to, jaký byl program této strany. Ano, on je dnes TOP 09, já mám pocit, že mu vůbec nejde o lidi. Vždyť on je modrej jak Marťan. Pojďme se vsadit, jestli náhodou nemá dneska i modrý trenýrky, já si myslím, že má. 

Více o pořadu:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…