Nevídané, za co dostal „kouř“ Martin Veselovský. Všichni z toho mají srandu

08.01.2020 10:22

Na českém internetu běží v posledních dnech skutečně zásadní debata. Historička Anna Hájková proškolila Martina Veselovského, který jí v náhodné twitterové konverzaci oslovil „paní Hájková“, že vyžaduje oslovení „paní doktorko“, a mnohé feministky jí dorazily na pomoc. Jiní se jen smáli, třeba Jindřich Šídlo se rozhodl, že si od teď také nechá říkat jen svým honosným bakalářským titulem...

Nevídané, za co dostal „kouř“ Martin Veselovský. Všichni z toho mají srandu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní inaugurace rektora UK Tomáše Zimy ve velké aule Karolina

Všechno to začalo jako klasická debata na Twitteru. Historička vystupující na této sociální síti pod jménem Dr Anna Hájková se na svém profilu pochlubila, že její článek (pojednávající o tom, jak židovští vězni v koncentračních táborech znásilňovali své spoluvězeňkyně) je druhým nejčtenějším textem na liberálně levicovém webu A2larm za celý rok 2019.

Anketa

Kdyby Milion chvilek uspořádal akci kousek od vašeho domu, co byste udělali?

hlasovalo: 30131 lidí

„Mám z toho radost. Mimo jiné to ukazuje, že potřebujeme angažované, levicové, feministické dějiny holocaustu, jak málokdo to dělá a že lidé vědí, že to téma je zásadní,“ připsala k sebepochvale.

Její příspěvek komentoval lehce překvapeně Martin Veselovský z internetové televize DVTV, který se podivil, proč bychom měli dějiny jakkoliv zabarvovat, ať levicově, nebo pravicově. „K čemu by nám byly? Neměli bychom se zvlášť u moderních dějin snažit spíš o jejich co nejpřesnější popis/interpretaci?“ ptal se dámy.

Ta ucítila šanci a rovnou mu odepsala, že by to určitě byl hezký rozhovor v DVTV a že by s sebou rovnou vzala Veroniku Pehe, která s ní o tom už jeden pěkný rozhovor udělala.

Martin Veselovský dámu šetrně upozornil, že na Twitteru neprovádí nábor hostů do svého pořadu, a také na to, že položil otázku, kterou paní Hájková nechala bez odpovědi.

Když Anna Hájková zjistila, že z rozhovoru nic nebude, odepsala dotčeně, že ji nemá oslovovat „paní Hájková“, ale „doktorko Hájková“.

Moderátor se, už mnohem překvapeněji, optal, zda jej skutečně opravuje za oslovení „paní“ a zda se jí dotýká, že nepoužil akademický titul.

To, co následovalo, lapidárně shrnul novinář Jan Palička z webu Info.cz: „Jak už je tomu u podobných internetových kulturních válek dobrým zvykem, téměř okamžitě přispěchala doktorce Hájkové na pomoc prakticky kompletní levicově uvědomělá twitterová úderka, jelikož toto je přesně moment, kdy je potřeba pomoci ženě v nesnázích utlačované zákeřným cisheteropatriarchálním misogynem“.

Od těchto lidí jsme se během víkendu, kdy válka propukla, skutečně mohli dozvědět, že opomíjet studijní úspěchy Anny Hájkové a oslovovat ji „paní Hájková“ je projevem sexismu. A netušené dimenze debata dostala, když do ní vtrhla Kateřina Falk, doktorka fyziky, která prošla několika západními univerzitami.

Nejprve si ze solidarity s utiskovanou kolegyní také napsala do jmenovky na Twitteru, že je doktorka, pak o utiskované české vědkyni, oslovované „paní“, informovala celý svět a pak rozjela kanonádu útoků spojených s blokováním těch, kteří nesouhlasili. Jak poznamenal Palička, v „blokování“ aktuálně pokořila i Tomia Okamuru.

Válka feministek s Martinem Veselovským se stala nejzásadnějším tématem českých sociálních sítí až do úterka, zatímco svět řešil, jestli náhodou nepropukne válka na Středním východě.

I přes šílenství feministek si někteří troufli poznamenat, že vyžadovat oslovování titulem je směšné a důstojnosti to člověku jakéhokoliv pohlaví rozhodně nepřidá. Na sociálních sítích tak proběhly všechny možné odkazy na slovo „doktorka“ z dějin českého humoru.

Novinář Jindřich Šídlo v reakci poznamenal, že od teď požaduje oslovovat důstojným „pane bakaláři“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…