Nevím, co řekl Prymula, odsekl Babiš. A oznámil zvrat v boji s koronavirem

29.03.2020 21:07

Premiér Andrej Babiš (ANO) v Událostech České televize okomentoval nejnovější dění ohledně epidemie koronaviru u nás. „Pokud bychom neudělali ta opatření, co jsme udělali, tak bychom dnes byli na deseti tisících nakažených,“ zmínil důležitost zavedených nařízení vlády. Problém s distribucí zdravotnického materiálu odmítl a jmenoval nadcházející postup v boji s nemocí.

Nevím, co řekl Prymula, odsekl Babiš. A oznámil zvrat v boji s koronavirem
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš přednáší svůj mimořádný projev

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
Babiš ke slovům ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) o nikterak optimistické situaci uvedl, že opatření jsou nutná. „Pokud bychom neudělali ta opatření, co jsme udělali, tak bychom dnes byli na deseti tisících nakažených,“ řekl premiér.

„Nastává kritická fáze epidemie, kdy uvidíme, jak si stojíme,“ konstatoval ministr k posledním číslům. „To číslo určitě není nikterak optimistické, ale musíme vyhodnotit situaci v následujících dnech, jestli to bude stabilní trend nárůstu,“ uvedl včera ministr v rozhovoru pro Českou televizi a stejně jako Babiš zmínil, že bude třeba prodloužit nouzový stav o dalších třicet dní.
 
Předseda vlády apeloval, aby občané vládní opatření, která mají zmírnit šíření nemoci COVID-19 dodržovali. „Dostal jsem plno různých vzkazů od lidí, dokonce byla nějaká diskotéka bez roušek,“ poznamenal. Sice se nám počet nemocných brzdit daří, ale vrchol epidemie je podle něj teprve před námi. „Ten bude v dubnu,“ podotkl.

Odmítl, že by byl jakýkoli problém s nedostatkem a distribucí zdravotnických pomůcek. „Já to odmítám. Ten systém, který máme, je jeden z nejlepších v Evropě. Nikdo tady nevytvořil letecký most s Čínou,“ myslí si. Řekl, že naopak pomáháme například Slovinsku či Itálii. Za úžasnou opět označil solidaritu mezi lidmi.

Ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) prý vysvětlí, „aby prali prádlo doma“ a veřejně již nedávali najevo rozpory ohledně distribuce ochranných pomůcek.

Ty se mezi oběma ministry projevily včera večer na sociální síti o tom, kdo měl zajistit ochranné pomůcky mj. i do domovů pro seniory, v nichž se šíří nákaza koronavirem. Podle Hamáčka se ukazuje, jak je „dvojí“ distribuce absurdní.

Pře mezi oběma ministry se odehrála poté, co předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula na svém Twitteru oznámil, že domovy pro seniory nemají ochranné prostředky, což může mít fatální následky.

Po pár komentářích se do diskuse jeho s Hamáčkem připojil i Adam Vojtěch, jenž připomněl, že na základě rozhodnutí vlády mělo dostatek roušek a respirátorů zajistit Ministerstvo vnitra. „Ale jsme partneři, takže jim rádi pomůžeme, což se teď stalo,“ narážel na fakt, že jeho resort vypomohl resortu vnitra a dodal 200 tisíc respirátorů, které mohly být dál distribuovány skrze kraje a vnitro. „Nebudu se s vámi hádat na Twitteru, řekneme si to v pondělí na vládě,“ odpověděl mu Hamáček.

Následovala bohatá slovní přestřelka zakončená poznámkou ministra vnitra o absurditě dvojí distribuce.  „Kdybych nemusel pustit na palubu čtvrtečního China Eastern 2 mil. ‚vašich‘ respirátorů, mohl jsem přivézt 2 mil. ‚svých‘ respirátorů,“ zdůraznil s tím, že ty už mohly být dávno na krajích a nemusel mu Vojtěch 200 tisíc „půjčovat“. „Ono to možná ukáže tu absurditu ‚dvojí‘ distribuce,“ uzavřel pak ministr vnitra.

Babiš pohovořil i o kvalitě zdravotnického materiálu v Číně. Zmínil, že v této zemi „nakupuje celý svět“ a „celý svět nemá ochranné pomůcky“. Upozornil, že povinné nošení roušek je jen u nás a na Slovensku, a zmínil, že to má vliv na počet nakažených u nás.

Ohledně dalšího vývoje situace u nás se vyjádřil předseda ústředního krizového štábu Roman Prymula s tím, že roušky zřejmě budeme nosit do prázdnin. Babiš o tomto výroku netuší. „Nevím, co říká pan profesor Prymula, já bych řekl, že je budeme nosit do Velikonoc,“ uvedl.

Za nejdůležitější ze všech nadcházejících projektů pokládá chytrou karanténu, ten začíná zítra v Jihomoravském kraji. Jedná se o systém, který by měl pomoci zachycovat nakažené koronavirem a izolovat jejich kontakty, a to za pomoci dat z jejich telefonů či platebních karet. Zapojit se do něj má i armáda, která vytvoří mobilní odběrové týmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…