Nevím, co znamená být "havlista", ale to spojení mi lichotí, rozprávěl na ČT Gazdík

05.11.2013 21:39

Petr Gazdík, předseda hnutí Starostové a nezávislí a staronový šéf poslaneckého klubu TOP 09 a STAN, se domnívá, že relativní neúspěch jejich volebního bloku dobře charakterizoval Karel Schwarzenberg, předseda sesterské strany TOP 09 – angažováním se ve vládě v době krize nutně musil volební blok ztratit část příznivců. Vítězství v hlavním městě Praze připisuje jednak tradiční pravicové orientaci tamních voličů, jednak jejich lepší hmotnou situací v porovnání se zbývajícím územím státu.

Nevím, co znamená být "havlista", ale to spojení mi lichotí, rozprávěl na ČT Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Podle předsedy Gazdíka ovšem jeho dvojstranu „nijak netěší“, že se stala vůdčím uskupením na pravici. „Konzervativní politiku v našem státě nikdy nebude vzývat většina občanů," domnívá se, a proto lituje propadu „liberálně-konzervativní a euroskeptické ODS“. 

Ovšem výsledek volebního bloku nepovažuje ve shodě s Karlem Schwarzenbergem za neúspěch, a to přes skutečnost, že lepšího výsledku dosáhla i KSČM. Karel Schwarzenberg se ukázal jako dobrý prognostik, při vstupu do vlády odhadoval ztrátu třetiny voličů, ovšem ve skutečnosti byla tato o něco menší. Někteří spolustraníci dokonce pociťují jistou škodolibou radost, že jejich strana nemusí do vlády. Petr Gazdík to přikládá zkušenosti s Věcmi veřejnými. „Jít do vlády nezaručující stabilitu není med.“ Domnívá se, že program mohou prosazovat i mimo vládu, z parlamentních lavic. „Chceme být věcnou státotvornou opozicí," řekl v pořadu České televize Hyde park, moderovaným Bohumilem Klepetkem.

Podle předsedy STAN spolupráce se sociální demokracií není pravděpodobná, protože „ČSSD není moderní levicí západoevropského střihu, bude si musit projít proměnou“. Jednání o vládě nicméně do budoucna nechtěl vyloučit. 

Havlismus lichotí

Petr Gazdík dostal příležitost se vyjádřit k nepřímé kritice Václava Klause, který označil TOP 09 a Stranu zelených za „havlistické“. Petr Gazdík sice „neví, co to znamená“, ale „Havlovy ideály ve spojení“ s jeho stranou mu lichotí.

Jak sdělovací prostředky dnes již informovaly, STAN do konce roku hodlá obeslat starosty a zastupitele z ODS listem, nabízejícím jim možnost kandidatury. Podle předsedy hnutí Gazdíka nejde o žádný podpásový úder – záleží především na oslovených. „Jeden dopis nic nezachrání, upozornění má směřovat spíše k nestraníkům, nezaměřuje se jen na občanské demokraty," domnívá se Petr Gazdík. „Česká politika trpí posledních dvacet let nedostatkem osobností," vysvětloval s tím, že spolupracují s různými místními spolky a hnutími, kterým jde o ideje a ne o karieru, na rozdíl od členů nově zvolených hnutí do sněmovny, jak dodal.

„Politika je samozřejmě o službě občanům, ale některé věci se musejí dělat v zákulisních dohodách a pak je teprve svěřit občanům," sdělil divákům předseda hnutí a poslaneckého klubu Gazdík. „Dohody o tom, zda někdo usedne ve správních radách, tedy byly vždy, pokud by to mělo být to, že se něco schválí, tak je to špatně," dodal vysvětlení. K působení bloku v minulé vládě mimo jiné řekl, že projekt „sKarty zhysterizovala opozice“, zatímco ve skutečnosti podle něj „nestál ani korunu“. 

O daních nehlasovat! 

Petr Gazdík se v závěru pořadu vyjádřil ke skloňovanému tématu všeobecného referenda. Ve specifických otázkách, které ovlivní život na dlouhou dobu, jako vstup do EU či přijetí eura je pro lidové hlasování, ale je odpůrcem všeobecného nástroje. Rozhodně odmítl jmenovitě hlasování o daních a nebo různých morálních otázkách.

Převážná většina občanů nemusí mít podle Petra Gazdíka o "ekonomicky správné vedení státu zájem, ale my budeme prosazovat“ postoje a názory, „které jsou z dlouhodobého hlediska správné“, přislíbil na závěr Petr Gazdík. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…