Nevím, kdy by ČSSD chtěla shánět podporu pro svou vládu, diví se Mynář

30.06.2013 10:00

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka je jako rozverné malé dítě. Myslí si to prezidentův kancléř Vratislav Mynář. ČSSD totiž chce sestavovat kabinet, pokud neuspěje vláda Jiřího Rusnoka. Podle Mynáře by se ale strana musela domluvit s pravicovou TOP 09. Řekl to v rozhovoru pro server Týden.cz.

Nevím, kdy by ČSSD chtěla shánět podporu pro svou vládu, diví se Mynář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok si připíjí s Vratislavem Mynářem

Mynář zatím snahu Jiřího Rusnoka chválí. „Jména, jež zatím padají, ať těch, kteří již přijali pozvání, nebo těch, kteří byli osloveni, podle mého názoru plní přesně zadání, aby to byla vláda odborníků,“ míní kancléř.

Sobotka jako rozverné dítě, které neví, co chce

Změně názoru ČSSD Mynář nerozumí. Sobotka se prý chová jako rozverné dítě, které neví, co chce. „Já měl tu čest být minulou sobotu u jednání s panem prezidentem. A to ještě kategoricky odmítal tuto variantu, že by se ČSSD  zhostila tohoto pokusu. A bylo jedno, jestli prvního, druhého či třetího,“ popsal Mynář Týdnu.cz.

Pochválil ale ČSSD za to, že upozorňovala, jak trojkoalice ODS, TOP 09 a LIDEM ve sněmovně sesbírala 101 hlasů na podporu vlády, kterou by vedla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Sociální demokraté poukazovali na možné handlování a odkupování hlasů. Nyní to ale vypadá, že se strana chce chovat stejně.

Nevím, jak by ČSSD chtěla shánět podporu. Zpronevěřila by se svému programu

„Neumím si představit, jakým způsobem chtějí shánět podporu. Možná budou chtít využít zkušenosti z fungující spolupráce ČSSD a TOP 09 v Praze a překlopit to do celostátní záležitosti. To bych považoval za velmi špatný signál vůči voličům,“ hodnotí hradní kancléř a označil to za zpronevěření politických programů obou stran.

Mynář ale upozorňuje, že neví, jak Zeman naloží s případným druhým pokusem, který má na jmenování premiéra.

Poslanci by měli mít zdravý rozum a hlasovat pro vládu Rusnoka

Předpokládá, že designovaný premiér Rusnok představí program přijatelný pro všechny občany České republiky. „Pak bych se přimlouval za to, aby poslanci měli zdravý rozum a hlasovali pro tuto vládu. Pokud to bude jinak, pak přichází varianta číslo dvě. Ale to nevím, jaká bude. Je to v rukou pana prezidenta. Uvidí se, jestli koalice bude mít pořád 101 hlasů,“ uvedl Mynář pro Týden.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…