Nevím, proč Zeman útočí na Nečase, když ten mu prošlapal cestu, diví se politolog

28.03.2016 21:49

Politolog Josef Mlejnek se pustil v rozhovoru pro server iDnes.cz do českého prezidenta Miloše Zemana. A to za jeho výroky v čínské televizi před příjezdem svého protějšku Si Ťin-pchinga.

Nevím, proč Zeman útočí na Nečase, když ten mu prošlapal cestu, diví se politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga čínskými krajany před letištěm

Zeman se totiž v rozhovoru pro čínskou televizi obul do předchozí vlády za to, že podléhala tlaku USA a EU. Až nyní jsme dle jeho názoru nezávislou zemí. Mlejnek si však všímá toho, že konec dalajlamismu a podporu obchodu s Čínou vyhlásil před čtyřmi lety expremiér Petr Nečas.

„Jsme součást Evropské unie a se Spojenými státy jsme ve vojenské alianci. Těžko hovořit o podléhání tlaku, pokud vláda vede politiku tak, aby odpovídala členství v těchto mezinárodních institucích,“ uvedl k tomu Mlejnek.

„Byl to Nečas, kdo vyhlásil státní politiku, podle níž má mít před obhajobou lidských práv přednost pragmatický obchod. Nevím tedy, proč Miloš Zeman na Nečase útočí, když on mu vlastně prošlapal cestu. Nečas byl mimochodem také členem Zemanovy prezidentské delegace v Číně. Z tohoto hlediska to je tedy poněkud zvláštní výrok,“ podotkl také politolog. Vzápětí dodal, že postoje Zemana k Rusku i k Číně jsou dle jeho názoru submisivní a snaží se přehnaně Číňanům lichotit.

Původní text ZDE.

„Domnívám se, že je to dáno tím, že prezident je spíše nástrojem určitých obchodních skupin, které ho pomohly dostat na Hrad, platily mu kampaň a nyní potřebují nějak zhodnotit tuto svoji investici. On má vlastně prorážet cestu jejich obchodním zájmům. I na jeho výrocích je vidět, že je spíše loutkou,“ nebral si servítky Mlejnek, který působí na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Mlejnek si všímá také toho, že v rozhovoru pro čínskou televizi hlava státu víceméně pochválila premiéra Bohuslava Sobotku. „Pokud Miloš Zeman něco dojedná, a pokud by z této návštěvy vzešly nějaké obchodní dohody, tak bez české vlády to nepůjde. Miloš Zeman v tomto žádné přímé pravomoci nemá, tudíž je nutné, aby se v tom angažovala i vláda. Zeman má proto zájem na dobrých vztazích s ní,“ řekl k tomu Mlejnek. Zároveň uvedl, že nelze však stavět byznys a lidská práva přímo do protikladu. Agenda hájení lidských práv podle něj ale dlouhodobě ustupuje do pozadí. „Politika je čím dál víc ve vleku obchodních zájmů,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…