Nevládní organizace: Němci, ohrožujete Evropu tím, že mlčíte k porušování lidských práv v Rusku

04.09.2014 12:37

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch vydala zprávu o porušování lidských práv v Rusku a reakci evropských politiků. A není to zrovna pochvalné čtení. Evropští politici, zejména ti němečtí, prý naslouchají lobbistům a lidská práva zcela odsunuli.

Nevládní organizace: Němci, ohrožujete Evropu tím, že mlčíte k porušování lidských práv v Rusku
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Od návratu Vladimira Putina do prezidentské funkce v roce 2012 prý v Rusku dochází k největšímu potlačování lidských práv od konce sovětské éry. Němečtí a evropští politici to však podle nevládní organizace ignorují, což je jádrem všech problémů. Píše o tom mezinárodní nevládní organizace Human Rights Watch, jejíž zprávu představuje server Britské listy.

Situace se prý ještě zhoršila během ukrajinské krize. Dnes již i oficiální místa označují lidi, kteří nepodporují roli Ruska na Ukrajině, zcela běžně jako „zrádce“. „V Rusku je daleko častěji slyšet státem provozovanou hysterickou propagandu než nezávislou novinářskou práci. Byla zahájena jedovatá kampaň s účelem démonizovat některé významné ruské kulturní osobnosti, které kritizují roli Ruska na Ukrajině,“ píše se prý ve zprávě.

Human Rights Watch upozorňuje na pokračující a naopak stále sílící represi. Omezeno prý bylo shromaždovací právo, stejně jako svoboda projevu. Od roku 2013 jsou i ty nejvýznamnější nevládní organizace oficiálně vedeny jako „cizí agenti“.

Celý text ZDE.

Politici, zejména v Německu, to však prý ignorují a naslouchají raději slovům lobbistů, kteří varují před kritizováním prezidenta Putina. Významnou roli zde prý sehrává bývalý spolkový kancléř Gerhard Schröder.

Podle Human Rights Watch by si ale politici měli uvědomit, že ignorováním lidských práv posilují v Rusku autoritářské tendence. „Je na čase, aby si Berlín vytvořil robustní, na hodnotách založenou zahraniční politiku, která je základním způsobem orientována na lidská práva. Jinak, i v době, až Putin odejde z úřadu, můžeme očekávat vážné problémy v Rusku i v celé Evropě,“ píše nevládní organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…