Nevládní organizace začínají hledat soupeře pro Zemana. Známá jména chtějí agitovat po celé zemi

06.03.2015 7:44

„Česko hledá prezidenta“ hlásají na titulní straně páteční Hospodářské noviny. Od dubna prý totiž začne česká města objíždět sestava lidí, kteří by mezi sebou mohli najít prezidentského kandidáta. Mezi účastníky mají být i dvě jména, která již v souvislosti s prezidentskou volbou padla.

Nevládní organizace začínají hledat soupeře pro Zemana. Známá jména chtějí agitovat po celé zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Hlavní postavou, která vybrané jedince spojuje, je dle HN bývalý český velvyslanec v Rusku a ve Spojených státech Petr Kolář. Pódium, na kterém se budou možní kandidáti představovat, údajně zajistí think tank Evropské hodnoty, který v dubnu startuje s Iniciativou pro evropské hodnoty.

Oficiálně si prý iniciativa klade za cíl zvýšit povědomí o demokratických hodnotách. „Cílem je hájit ve veřejném prostoru důležitost principů a hodnot liberální demokracie. Budeme mimo jiné objíždět české regiony a při debatách s mladými lidmi chceme představit řečníky, kteří k tomuto tématu mají co říct,“ vysvětlil pro HN ředitel Evropských hodnot Radko Hokovský.

Organizátoři sice zatím dle HN nevyhlašují, že celá rozsáhlá akce má za úkol najít kandidáta na prezidenta, který by představoval alternativu k reprezentantům nominovaným politickými stranami. Připouštějí prý však, že v takový výsledek doufají: „Není to primární úkol celé akce, ale pokud nějaký takový výstup směrem k prezidentské volbě jako vedlejší produkt přirozeně vyplyne, tím lépe,“ uvedl Kolář.

Hned na úvodní akci 16. dubna v Praze vystoupí náčelník Generálního štábu Petr Pavel, který se letos v červnu stane předsedou Vojenského výboru NATO. HN k tomu podotýkají, že právě jeho jméno se v posledních týdnech začalo zmiňovat v souvislosti s kandidaturou v roce 2018.  Mezi dalšími účastníky akce budou také výše zmíněný Kolář, bývalý český eurokomisař Štefan Füle, studentský aktivista z doby sametové revoluce Jan Bubeník nebo další studentský vůdce a ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek. I jeho jméno údajně často padá při úvahách o prezidentských kandidátech, jako ideální hlavu státu ho dle HN před lety jmenoval i první český prezident Václav Havel.

„Přihlásil jsem se k té iniciativě, protože mě to zajímá hodnotově. Protože je tady málo hlasů, které by vysvětlovaly, že je naše náležitost k demokraciím liberálního typu důležitá,“ uvedl Pánek Hospodářským novinám s tím, že uvažovat o akci jako o hledání prezidentského kandidáta považuje za „umělou konstrukci“. 

Kočování antizemanovského společenství

Komentátor David Klimeš na názorové straně Hospodářských novin podotýká, že nestačí, že po republice začne kočovat antizemanovské společenství. „Ansámbl vzdělaných a úspěšných Pražanů“ prý musí také vědět, čím zaujmout lidi v Mostu či Karviné.  Pokud tedy chtějí „pravdoláskaři“ ukončit Zemanovu vládu nad Hradem, měli by prý vymyslet nejen ideálního protikandidáta, ale i šéfa jeho kampaně. "Pokud půjde o kampaň, kde rozhodují procenta a republika se opět rozrůzní na celkem jasně vymezené protikladné skupiny obyvatel, pak i ten nejidealističtější  pravdoláskař potřebuje svého Karla Rovea. Jak známo, tomuto geniálnímu stratégovi George W. Bushe se přezdívalo Mr 51 per cent, protože 49 procent voličů k smrti naštval, ale klíčových 51 procent voličů přesvědčil k volbě svého zaměstnavatele," píše Klimeš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…