Nevměšování znamená, že zavřeme hubu, varoval u Moravce kníže. Pak navrhl zrušit ministerstvo

09.02.2014 13:08

Zásadní spor o české zahraniční politice přinesly nedělní Otázky Václava Moravce. Střetl se v nich ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se svým předchůdcem Karlem Schwarzenbergem. Řeč byla o olympiádě v Soči, ale například i o vztazích s Čínou.

Nevměšování znamená, že zavřeme hubu, varoval u Moravce kníže. Pak navrhl zrušit ministerstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg pronesl svůj tříkrálový projev v Obecním domě

Titulek Moravcova pořadu použil v souvislosti s olympiádou titulku „Putinkinovy vesnice“. Karel Schwarzenberg se vyjádřil pro zachování čistoty her, Lubomír Zaorálek mu ale namítl, že hry úplně nepolitické nebudou nikdy.

Zaorálek pak ocenil iniciativu prezidenta Zemana během olympijských her v Soči. Zaorálek zmínil, že například česko-čínské vztahy by se po setkání prezidenta Zemana se svým čínským protějškem měly dostat na standardní úroveň.

Na dotaz moderátora Moravce, co tato úroveň znamená, vysvětlil: „Jde o to, aby probíhala komunikace.“ Měli bychom vytvořit kapitál důvěry a předvídatelné vztahy. Kroky prezidenta Zemana podle něj dávají šanci, že se to podaří.

Schwarzenberg uvedl, že zahraniční politika musí být především konzistentní. A konzistencí české zahraniční politiky podle něj je boj za lidská práva. Přidal vlastní zkušenost, kdy řekl čínské velvyslankyni: „My od roku 1990 bojujeme za lidská práva, proto se zastáváme i dalajlámy.“

Opačný přístup by podle něj naší diplomacii neprospěl. „Že se nebudeme vměšovat do cizích záležitostí, to znamená, že zavřeme hubu, co se týče lidských práv,“ připomněl Schwarzenberg. V takovém případě ale prý můžeme z Ministerstva zahraničí udělat pouhý zahraniční odbor Ministerstva obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…