Nevšímejte si novinářů. Ničemu nerozumí, doporučil Zeman premiéru Babišovi. Slíbil, že ho přijde podpořit do Sněmovny

06.12.2017 13:47

Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem Andreje Babiše (ANO) a sdělil mu, že na něj budou novináři útočit, protože čeští novináři nemají rádi nikoho, kdo je úspěšný. Babiš posléze prozradil, co považuje za svou prioritu.

Nevšímejte si novinářů. Ničemu nerozumí, doporučil Zeman premiéru Babišovi. Slíbil, že ho přijde podpořit do Sněmovny
Foto: KPR
Popisek: Andrej Babiš se právě stal předsedou vlády České republiky

„V každém případě bych vás chtěl připravit na to, že celá řada českých médií ještě zvýší svou nenávistnou kampaň, kterou vedou proti všem, kteří jsou v této zemi úspěšní. Především prostřednictvím komentátorů, kteří píší o všem a většinou nerozumí ničemu. Dovolím si vám dát jednu dobrou rady. Ignorujte je,“ doporučil Zeman Babišovi.

Přidal bonmot bývalého ministra kultury Pavla Dostála, že „s domovnicí se nediskutuje“. A tím ještě neskončil. Doporučil mu také, aby si nedělal nic z toho, když mu budou trpaslíci okopávat kotníky. „Oni jsou tak malí, že výš nedosáhnou,“ řekl.

Babiš prozradil. že za svou prioritu považuje řešení otázky migrace. „To řešení je boj proti pašerákům, kteří rozhodují o tom, kdo přijde do Evropy a vydělávají na tom miliardy. Dále jsem vám dal návrh menšinové vlády, protože většina tradičních stran s námi odmítla jednat,“ posteskl si Babiš.

„Já jsem dneska ráno dlouho mluvil s paní ředitelkou Novotnou z Ministerstva vnitra. To téma uprchlíků je strašně důležité. Budu muset bohužel (Evropskou) komisi přesvědčovat, aby nás nežalovali, že kvóty nejsou řešení a že tu krizi musíme řešit mimo Evropu“" prozradil také.

Jeho jednobarevná vláda bude prý mít výhodu v tom, že se její ministři nebudou hádat. Místo toho se budou snažit, aby se Česká republika vrátila na špičku Evropy, kam patří. „Udělám všechno pro to, aby se všichni lidé měli líp, to slibuju,“ uzavřel Babiš.

Na následné tiskové konferenci Zeman řekl, že se hodlá sejít s adepty na ministry, aby se s nimi seznámil a poznal jejich odbornost. „Mimochodem, nesetkám se se staronovými členy vlády právě proto, že jsme vyhověl pan premiérovi a zkrátil jmenování vlády o dva dny,“ uvedl Zeman.

Prozradil také, že dorazí do Poslanecké sněmovny v okamžiku, kdy se bude hlasovat o důvěře pro menšinový kabinet Andreje Babiše. „Myslím si, že i Česká televize pochopí, že když prezident někoho jmenuje, tak je jeho povinností, aby se zastal toho, koho jmenoval, před Poslaneckou sněmovnou,“ zdůraznil Zeman.

Babiš konstatoval, že hnutí ANO nemá koalici s SPD Tomia Okamury a s komunisty, pouze byl účelově uzavřen pakt o obsazení orgánů Poslanecké sněmovny. S každou ze stran bude Babiš teprve vyjednávat o možné koalici, se všemi stranami. Od 18. prosince.

„My jsme připraveni převzít tu odpovědnost. Když nás někteří kritizují, tak je škoda, že nejdou do vlády, aby šly ty problémy řešit, např. dědictví kolem EGAPu, které nás za minulé vlády stálo 21 miliard. ... Já jsem přesvědčen, že ta vláda má pracovat od prvního okamžiku, co vkročí do dveří. Podle mého názoru občané čekají, že ta vláda bude makat,“ pravil Babiš.

Nový premiér důrazně odmítl, že by zvyšování důchodů bylo populistické. Proto je připraven jej podpořit ve stávající podobě. Za čtyři roky bývalé vlády narostly důchody asi o 1400 korun, zatímco státní úředníci dostali přidáno víc než sedm tisíc korun. Babiš by chtěl navýšit jak důchody, tak třeba platy pracovníků v sociálních službách.

Na druhé straně však souhlasí s hejtmany krajů, že by jim centrální vláda neměla moc mluvit do krajských rozpočtů a vnucovat krajům např. výši platů u soukromých dopravců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…