Nevstoupí Kajínek do TOP 09? Luboš Xaver Veselý zpovídal Jiřího Pospíšila

02.12.2017 18:42

Luboš Xaver Veselý přivítal v sobotním Pressklubu na Frekvenci 1 nového předsedu TOP 09 a europoslance Jiřího Pospíšila. Došlo i na téma, které prý lze normálně probírat až po 22. hodině večerní. Odpovídal také na otázku, zda by se Jiří Kajínek neměl stát členem TOP 09.

Nevstoupí Kajínek do TOP 09? Luboš Xaver Veselý zpovídal Jiřího Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Jiří Pospíšil

Hned na úvod se Pospíšil vyjádřil k aktuálním tahanicím kolem ankety Český slavík. Pospíšilovi se líbí, že tuto anketu pravidelně vyhrává Karel Gott. „To je podle mě správné. Já mám rád Karla Gotta. V případě skupiny Ortel, která má problematické texty vůči určitým skupinám obyvatelstva... Víte, rasismus já nepodporuji,“ řekl jasně. Sám Pospíšil prý ale nezpívá, neboť trpí hudebním hluchem. Podle svých vlastních slov je ochoten zpívat až po 22. hodině, aby se nevyděsily malé děti.    

Prozradil také, že zpočátku velmi váhal, zda se chopí předsednické funkce v TOP 09. Nakonec do tohoto boje šel, protože by mu bylo líto, kdyby pravicová proevropská strana zmizela z politického spektra. „Já nejsem žádná Kalouskova prodloužená ruka. Já mám svou jasnou představu, jak dál,“ poznamenal host s tím, že nastává éra Jiřího Pospíšila.

V této nové éře chce přilákat do strany nové lidi, především mladé lidi. „Tím, jak jsme relativně malá strana, tak můžeme mladým lidem umožnit dostat se na kandidátku a vyzkoušet si komunální volby. Doufám, že za Pospíšila vstoupí do strany více nových členů. A můžu vám říci, že máme přes 200 nových přihlášek za poslední dobu. Já jsem třeba teď dostal nedávno dopis jednoho mladého lékaře z Prahy, který mi psal: Volil jsem Piráty, ale teď když to vidím, tak bych rád spolupracoval s vámi,“ uvedl na rozhlasových vlnách  

Ve druhé polovině rozhovoru Pospíšil prozradil, že TOP 09 nepodporuje jednoho prezidentského kandidáta. „Někteří členové strany podporují Pavla Fischera, někteří Mirka Topolánka a někteří Jiřího Drahoše. Podstatné je, že nikdo z nás nepodporuje Miloše Zemana a ve druhém kole podpoříme toho, kdo bude stát proti prezidentu Zemanovi,“ uvedl Pospíšil. „Chcete-li můj osobní názor, tak já podporuji pana profesora Drahoše,“ dodal.    

Drahoš se mu líbí už proto, že nevystupuje konfliktně. Česká republika je zemí s parlamentní demokracií, nikoli s demokracií prezidentskou, takže potřebujeme spíš hlavu státu, která by ve společnosti zklidňovala napětí.

Nevyhnul se ani hodnocení povolební situace. „Víte, my reprezentujeme tu část voličů, kteří si myslí, že pan Babiš nemá být premiérem a hnutí ANO nemá být ve vládě. My se zkrátka bojíme toho, že se tady postupně oligarchizuje česká politika a oslabují demokratické strany. Na ty můžeme nadávat, ale potřebujeme je,“ zdůraznil Pospíšil.

Nakonec to prý skončí tak, že se Babiš opře o komunisty a hnutí SPD Tomia Okamury, a tomu prý TOP 09 odmítá asistovat.    

Pokud jde o resort spravedlnosti, který Pospíšil několik let vedl, Pospíšil lituje, že ministrem spravedlnosti pravděpodobně zůstane Robert Pelikán, který prý za čtyři roky v minulé vládě v podstatě nic nepředvedl, a to ani jako první náměstek, ani jako ministr.

„Feri je nadějný politik. Já mám rád lidi, kteří se sami vypracujou. Když se podíváte na Feriho, tak to je člověk, kterej se vypracoval na sociálních sítích a mezi mladými se stal celebritou. Já nán rád lidi, kteří se sami vypracují, ať už jde o politiky, lékaře a další profese, řekl Pospíšil. „A co pan Kajínek, neměl by vstoupit do TOP 09 jako selfmademan?“ zeptal se Luboš Xaver Veselý Pospíšila. Ten se rozesmál a tuto úvahu odmítl.  

Než se rozloučil s diváky, prozradil, že miluje zvířata. Brzy prý bude mít štěňata. „Budu psím dědečkem,“ pochlubil se Pospíšil. Poté už jen popřál lidem klidný advent.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…