Nevychovaný fracek. Neuvěřitelná drzost a arogance. EU nás považuje za póvl. Francouzský prezident nám vyhrožoval kvůli nepřijímání imigrantů a toto řekli kníže, Filip, Keller, Fiala či Okamura

24.09.2018 20:01

ANKETA Server iDNES.cz informoval, že prezident Francie Emmanuel Macron v Salcburku řekl, že země, které v migrační otázce neprojevují solidaritu, by měly být vyloučeny ze schengenského prostoru. Narážel tak podle iDNES.cz na vytrvalý odpor východoevropských zemí jako ČR či Maďarsko přijímat uprchlíky.

Nevychovaný fracek. Neuvěřitelná drzost a arogance. EU nás považuje za póvl. Francouzský prezident nám vyhrožoval kvůli nepřijímání imigrantů a toto řekli kníže, Filip, Keller, Fiala či Okamura
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

„Země, které odmítají rozšíření Frontexu nebo solidaritu, opustí Schengen. Země, které nechtějí silnější Evropu, si už nesáhnou na strukturální fondy,“ řekl Macron. Také sdělil, že rozpory v EU vytvářejí státy, které hlasitě opakují, že nehodlají přijmout ani jednoho migranta a odmítají respektovat dohodnutá pravidla.

Vydírání

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si o tom myslí. Drtivá většina politiků Macronova slova odsuzuje jako arogantní vyhrožování a vydírání. Někteří by vyloučení ze Schengenu dokonce přivítali.

Premiér a předseda hntu ANO Andrej Babiš na dotaz neodpověděl.

„Je to naopak – dohodnutá pravidla nerespektují ty země, které do schengenského prostoru pouštějí nelegální ekonomické migranty a umožňují jim pohyb po celé Evropě. Pravidla porušují ti, kdo nerespektují dublinské dohody, které mimo jiné takový pohyb migrantů včetně přerozdělování přímo vylučují. Takže pan Macron je vedle a někdo by jemu a jemu podobným měl důrazně vysvětlit, že je to on, kdo usiluje o porušování současných pravidel a dohod,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Česká republika nesmí přistoupit na vydírání podobného typu. Je na české vládě, aby si získala v zahraničí dost respektu a tyto praktiky se neopakovaly. Nesmíme být v EU druhořadým státem a doplácet za chyby ‚starých‘ členských zemí při řešení migrační krize,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.

„Ať Macron nemachruje a ať raději uzná, že to byla Francie, která vytrvale porušuje mezinárodní právo, když bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN agresivně napadá jiné suverénní státy,“ řekl redakci předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Pan Macron se zatím moc nepředvedl a měl by se soustředit na vyjednávání a dialog spíš než na silácká gesta. Škoda že se stejnou razancí nevystupuje proti odklánění do daňových rájů v rámci EU, jako jsou Lucembursko, Malta a Nizozemsko, které parazitují na celé Evropě, nelegálně vysávají zisky a všichni evropští politici se tváří, že tento problém neexistuje,“ upozornil předseda poslaneckého klubu Pirátů a místopředseda strany Jakub Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Podle místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny by ze Schengenu měly být vyloučeny především ty země, které nejsou schopné či ochotné bránit svoje hranice, a také ty, které odmítají zachovat na svém území evropský charakter společnosti. „S obojím má konkrétně Francie velké potíže, a proto vyhrožování jejího prezidenta není namístě. Pan Macron by měl akceptovat, že o tom, kdo bude žít na našem území, budeme rozhodovat výhradně my sami a svoji suverenitu nevyměníme za žádné peníze. Tisíciletí jsme zde žili bez strukturálních fondů EU, a když to bude nutné, tak to bez nich určitě zvládneme i v budoucnu. Pokud pan Macron hodlá spolu s dalšími Francouzi spáchat sebevraždu, tak nás to nesmírně mrzí, avšak nehodláme je v jejich počínání následovat,“ řekl Foldyna.

„Slova ‚solidarita‘ není totéž co slovo ‚poslušnost‘ nebo ‚sebevražda‘, a pokud pan Macron není schopen rozpoznat rozdíly ve významech těchto slov, tak může požádat paní Macronovou o vysvětlení. Jsme jistě ochotni pomoci Francii s ostrahou hranic, popřípadě s udržováním pořádku, pokud nás o to požádá, avšak žádost, abychom spolu s ní spáchali sebevraždu, musíme odmítnout. Možná to panu Macronovi přijde nepochopitelné, ale my cítíme zodpovědnost vůči vlastním dětem. Pokud někdo působí rozpory v Evropě, tak jsou to především ti, kteří chtějí Evropu změnit na jakýsi hybrid mezi Afrikou a Blízkým východem a odmítají se smířit s tím, že existují i národy, které se tomuto záměru budou bránit,“ dodal Foldyna.

„Že jednou dojde státům, které nesou hlavní břímě migrace a zároveň jsou hlavními plátci do rozpočtu EU, trpělivost s těmi, co rádi berou, ale nechtějí pomáhat, kde to je potřebné, bylo jasné. Když jsem na to upozornil, nadávali mi do vítačů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Vyhrožování

Anketa

Jak raději pomoci sirotkům ze Sýrie?

hlasovalo: 14718 lidí

„Pan Macron, zdá se, permanentně vyhrožuje těm zemím, které ‚demokraticky‘ neodsouhlasí kdejaký nápad z dílny Francie nebo Německa. Začíná mi to připadat, že se inspiroval ve fungování RVHP,“ říká poslanec ANO Patrik Nacher.

„Myslím si, že pan prezident Francie Macron se k východoevropským zemím chová z pohledu koloniální mocnosti, nahlíží na ně jako na své kolonie a vazaly. Z toho pohledu jim i vyhrožuje. To je velice špatný přístup. To by si měl pan Macron uvědomit. Uprchlickou krizi výraznou měrou způsobila právě i Francie svou neokoloniální politikou,“ upozornil místopředseda KSČM a poslanec Stanislav Grospič.

„To je nesmysl,“ reagoval stručně europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Pokud nás budou chtít vyhánět z Evropy, měli by napřed vrátit vody a kanalizace, které za babku dostali, cukrovary, které nám zlikvidovali, a firmy, kterých se u nás zmocnili. Já mám Francii rád a obdivuji její kulturu, o kterou se nyní sama připravuje. Tím více mne mrzí, že v čele této velké země momentálně stojí člověk, který se chová jako nevychovaný fracek,“ říká europoslanec Jan Keller.

„Podle mého názoru je to neuvěřitelná arogance a vyhrožování. Problém migrace Evropa nedokáže řešit a nucené přijímání migrantů východoevropskými zeměmi to nevyřeší. Je třeba jednat o celkové strategii, já chci, abychom zůstali v silné Evropě s tradiční evropskou kulturou, ale o naší politice v této otázce rozhodujeme nezávisle,“ říká senátorka Eva Syková.

Občané by se měli svobodně vyjádřit, jestli za současných podmínek chtějí v EU setrvat

„Považuji tato vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za naprosto skandální. Narážel tím na vytrvalý odpor států V4, zejména Polska a Maďarska, v otázkách přijímání ilegálních imigrantů na své území. Je to z jeho strany další z pokusů o rozbití států V4 a také se ukazuje v plné nahotě zrůdný způsob jeho jednání formou výhrůžek jednotlivým takzvaným neposlušným členským státům. Osobně jednoznačně tyto metody odmítám a dlouhodobě zastávám názor, že pod takovýmto diktátem Evropské unie žít nechci nejen já, ale zejména minimálně 538 tisíc dalších našich občanů, kteří nám dali v posledních sněmovních volbách svůj hlas. Navrhli jsme v SPD a požadujeme přijetí zákona o referendu, aby se občané mohli svobodně vyjádřit, jestli za současných podmínek chtějí v Evropské unii setrvat, anebo z ní odejít. Jako alternativu potom navrhujeme formát takzvané Unie evropských národů (U.E.N.), který by zajišťoval co nejužší spolupráci suverénních států a kde by spolupráce mezi jejími členy byla založena pouze na základních pilířích svobody pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu a společné obraně. Toto Macronovo vyjádření pouze potvrzuje správnost našeho programu,“ říká člen předsednictva SPD a poslanec Radovan Vích.

„Ti, kteří si pamatují bývalý režim, si určitě hned vzpomenou na takzvanou Brežněvovu doktrínu omezené svrchovanosti socialistických zemí. Ta byla doslova odporná. Pokud si pan Macron a někteří představitelé EU chtějí hrát na Sovětský svaz, tak jim chci připomenout, jak tento kolos padl. Podobné pokusy EU budou mít i stejný osud. Pan Macron si zjevně plete slova partnerství a diktát,“ varuje senátorka Božena Sekaninová.

„Pro mě je vydírání ze strany Francie neakceptovatelné. Dokazuje to jen fakt, že Francie i další státy, které s touto rétorikou souhlasí, nejsou našimi spojenci. To už ovšem říkám dávno. Dále také říkám, že je velmi důležité, aby státy V4 držely při sobě. Podporovaly se. Rozpor v postoji k migrační krizi mezi ‚západní‘ a ‚střední‘ Evropou vychází už z historie. Státy západní Evropy kolonizovaly země na Arabském poloostrově, v Africe a další. Čerpaly jejich nerostné bohatství, a tím bohatly. A proto si myslím, že jestli těmto kolonizovaným státům někdo dluží, tak jsou to hlavně Německo, Francie, Španělsko, Portugalsko, Belgie, Nizozemí a další. Ne střední Evropa, která odnepaměti plnila funkci obrannou, kdy hlídala vstup do Evropy od východu hlavně před Turky. A rozhodně jsme netěžili jejich bohatství a nedělali z jejich lidí otroky. My jim rozhodně nic nedlužíme, protože jsme na jejich úkor ani nebohatli,“ říká poslankyně SPD Jana Levová.

„Je to stále dokola, je to stále dokola, hrozby a strašení přerušením či odebíráním dotací. Macron jako by zapomínal, že dotační tituly jsou saturovány penězi, které pocházejí i ze zemí, které jsou dnes takzvaně neposlušné, a mohlo by se také stát, že tyto jako protiopatření posléze sníží odvody do EU. Ale to už by byl počátek rozpadu celé struktury původně koncipované na vzájemné spolupráci členských zemí, a nikoli diktátu jedněch nad druhými,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

Pozastavit platby do EU

„Podobná prohlášení v době, kdy se jedná o novém, víceletém finančním rámci EU, kde Evropská komise požaduje více peněz na migraci a administraci EU, působí dost nevyváženě až podivně. Chtít víc peněz a současně hrozit sankcemi a pozastavením výplaty z kohezních fondů opravdu nepovažuji za dobrý nápad. Rozhodně stojí za připomínku, že to byly právě Francie a Německo, které v letech 2015 a 2016 nedodržovaly schengenskou a dublinskou dohodu a kupodivu samy na sebe žádné sankce neuvalily. Myslím, že naše reakce by měla být adekvátní především v tom, že odmítneme (jak jsem navrhl ve Sněmovně) jakékoliv navýšení našich příspěvků do EU, a pokud pan Macron nezmění rétoriku, měli bychom začít vážně uvažovat o pozastavení našich plateb do EU. Odvolávka na ‚dohodnutá pravidla‘ je také pofidérní, když si vzpomeneme na nedávný projev předsedy Junckera, kde volal po změně hlasovacích pravidel, aby se o všem hlasovalo prostou většinou. Pravidla odhlasovaná tímto způsobem, kde jde o to, co si odhlasují Německo s Francií, nejsou pravidla, která odsouhlasíme, ale pravidla, která jsou nám arogantně vnucena. My odmítáme, aby se o nás rozhodovalo bez nás! Pokud vedení EU chce s malými zeměmi hrát tuto hru, pak raději bez nás,“ říká poslanec SPD Jiří Kobza.

„Drzost a arogance tohoto mamánka, kterého mají plné zuby už i samotní Francouzi, jen dokazuje, že nás Francie, ale i Německo považují za východní póvl, a tak se k nám i chovají. Historickou paralelu v tom nehledejte, ony se tak chovaly vždycky. Ke smůle občanů to však nevidí mnozí naši politici, kteří mají svoji hlavu zabořenou v bruselské zadnici. Když ji pak náhodou na chvilenku vystrčí, žvaní o evropských hodnotách a našem směřování na Západ, a to zřejmě tuší, že naše místo je ve středu Evropy a taková by měla být i naše role. Jsem přesvědčen, že ani po těchto drzých slovech Macrona se nenajde žádný vládní politik, který by se proti tomu veřejně a důrazně ohradil? Útoky na Českou republiku a další země V4 jsou stále častější, ale většina politiků, ale i médií mlčí. Někdy tak přemýšlím, co by se dělo, kdyby se na naši adresu takto vyjádřilo Rusko nebo samotný V. V. Putin. To by média probírala dny a týdny a politici napojení na demožumpu by svolávali mimořádné schůze a tam hodiny a hodiny čpěli síru.  Evropská unie v této podobě spěje k zániku a Česká republika by se na to měla začít již připravovat. Užší spolupráce v rámci V4 a partnerství s dalšími zeměmi takzvaného východního bloku by byly logické a pragmatické řešení,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Prezident Francie Macron společně s německou kancléřkou Merkelovou jsou největšími neomarxisty Evropy, kteří společně s vedením Evropské unie a nikým nevolených úředníků tohoto byrokratického molochu neustále diktují suverénním státům, co mají dělat. No a pokud to nestačí, tak si dokonce dovolují vyhrožovat vyloučením ze schengenského prostoru a odstřihnutím od dotací, které jsou mimochodem stejně prohnilé jako celý Brusel. Na tom všem je vidět, že dotace opravdu slouží jen k uplácení států osmadvacítky, aby byly hodné a poslušné. Dotace ničí trh, nejsou spravedlivé ke všem stejně a vytvářejí korupční prostředí, takže se bez nich klidně obejdeme. Evropská unie je nereformovatelný byrokratický moloch, který svým diktátem a vyhrožováním omezuje suverenitu států a vnucuje jim multikulturní ideologii, s čímž SPD zásadně nesouhlasí. Řešením je vyhlášení referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie, aby si sami občané rozhodli, zda za takovýchto podmínek chtějí být i nadále její součástí,“ říká místopředseda poslaneckého klubu SPD Radek Rozvoral.

„Je to nehorázný nátlak. My přece chceme pomáhat a taky pomáháme. Že si nechceme komplikovat vlastní problémy ještě dalšími, je naše věc. Ať se víc starají ti, kdo migraci zavinili a vyvolali další problémy s tím spojené. Je třeba řešit příčiny a předcházet krizím, a ne házet horký brambor jiným. Že si náš společný prostor neumíme ochránit, je smutné. Tím velké staty důsledky své špatné politiky jen zhoršují a nahrávají těm, kteří požadují odchod z EU,“ říká senátor KSČM Václav Homolka.

„Podle mého názoru je to neuvěřitelná arogance prezidenta Macrona. On vlastně popírá základy demokracie, což je diskuse, a hodlá prosadit jen svůj povýšený názor. Kam spěje EU?“ reagoval poslanec ANO Rostislav Vyzula.

„Schengen s pokračující migrací z muslimských zemí bude za několik let spíše nevýhodou než výhodou! Dotace z EU? To je vracení zlomku peněz, které v ČR západní firmy vydělávají. Macronovy názory jsou k smíchu,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Děkuji Macronovi za podporu rozpadu EU. Vydírání a vyhrožování ‚partnerům‘ (čti: těm, co považuje za vazaly) eurocentristy jsou pro likvidaci EU dokonalé prostředky a já ještě jednou Macronovi s radostí mně vlastní musím poděkovat. V EU neexistují vzájemný respekt a spolupráce. Pouze ti větší a silnější prosazují své zájmy na úkor těch menších a slabších. Začíná to v kuloárech, přejde do médií, poté odebrání práva hlasovat a věřte tomu, že nemusí dlouho trvat, až někoho napadne silové řešení euroarmádou,“ varuje poslanec SPD Lubomír Volný.

Každý si může chránit hranice sám

Macron na tiskové konferenci poznamenal, že rozpory v EU vytvářejí ty státy, které milují Evropu, jež umožňuje čerpat peníze ze strukturálních fondů a přispívá k prosperitě jejich občanů, ale zároveň odmítají respektovat veškerá dohodnutá pravidla a hlasitě opakují, že nehodlají přijmout ani jednoho migranta. Podle Macrona musí evropská odpověď na migrační krizi chránit občany Unie, ale také udržet základní evropské hodnoty. „V Evropě není možné vybrat si z menu jen to, co nám vyhovuje, je to kolektivní projekt,“ podotkl.

Na summitu se projednával nedávný návrh Evropské komise k roku 2020 výrazně posílit pravomoci unijní pobřežní a pohraniční stráže Frontex a navýšit početně její personál na 10 000 lidí. Návrh v minulých dnech kritizovaly také země, jako jsou Česká republika či Slovensko. Žádají přesné vysvětlení, na co konkrétně mají být používány výrazně vyšší finanční prostředky nově vybavované agentury. 

Například český premiér Andrej Babiš minulý týden prohlásil, že „Frontex vůbec nepotřebujeme“. Podle Politika ale Macronova slova mířila především na maďarského premiéra Viktora Orbána, podle nějž je rozšíření Frontexu pokusem o okleštění maďarského práva na ochranu vlastních hranic. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…