Nevyhazujme jídlo. Uvědomme si, kolik ho opravdu potřebujeme, vyzývá poslanec ODS

30.04.2015 11:42

Poslanec za ODS Jan Zahradník odpověděl na dotaz čtenáře Parlamentních listů, jak se bude řešit problém s plýtváním potravin a znečišťováním planety odpadky. Zahradník odpověděl s tím, že prvně bychom se měli změnit my a začít být šetrnější, nikoliv kvůli Evropské unii, ale hlavně kvůli nám. Ne všichni uprchlíci prý míří do Evropy z důvodu ohrožení života.

Nevyhazujme jídlo. Uvědomme si, kolik ho opravdu potřebujeme, vyzývá poslanec ODS
Foto: ods.cz
Popisek: Jan Zahradník z ODS

Zahradník uvádí, že problém s plýtváním potravin, je hlavně problém vyspělého světa. Máme se prý samy porozhlédnout při nákupu v supermarketech, kolik lidí před sebou tlačí přeplněné vozíky. Za zamyšlení tedy stojí, kolik z toho jídla sníme a kolik se vyhodí. Z druhé strany Zahradník podotýká, že v některých částech světa nemají lidé pro změnu co jíst.

Abychom podle Zahradníka zamezili plýtvání, nelze nařídit lidem v rámci státu, kolik si mohou koupit jídla, ale je nutné, aby si jednotliví lidé uvědomili, kolik toho opravdu mohou sníst a být tak šetrnější.

Celá odpověď Zahradníka čtenáři zde

Vzhledem k tomu, že dle Zahradníka neexistuje efektivní způsob jak přebytečné potraviny před uplynutím minimální doby trvanlivosti dopravit do rozvojového světa, „množství lidí z Afriky a z Blízkého východu připlouvá přes Středozemní moře do Evropy. Ne všichni to podle Zahradníka dělají výhradně z důvodu ohrožení života, nýbrž také proto, aby mohli „sdílet s námi náš nadbytek“. Evropu tak čeká dle něj v budoucnu velký problém.

Ohledně odpadků se Zahradník vyjádřil s tím, že musíme každý co nejvíce odpadky třídit, aby se tak materiály dokázaly recyklovat. Podotýká však, že bez skládek se žít nedá, existují odpady, které se spálit, ani recyklovat nedají a musí se proto umisťovat na skládky.

„Nesmíme to dělat jenom proto, že to od nás chce Evropská unie, ale proto, že je to v našem vlastním zájmu,“ dodal nakonec Zahradník.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…