Než Moravce vyhnali ze studia: Evropa by se měla ekonomicky přimknout k USA a těžit z jejich růstu

29.11.2015 13:41

Ekonomové Jan Švejnar a Pavel Kysilka diskutovali v pořadu Otázky Václava Moravce o ruských sankcích vůči Turecku, které přišly po úterním sestřelení ruského bombardéru a zabití jednoho z členů posádky, ale i o ekonomických důsledcích migrace.

Než Moravce vyhnali ze studia: Evropa by se měla ekonomicky přimknout k USA a těžit z jejich růstu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Otázek Václav Moravec

Podle ekonoma Jana Švejnara nejsou ruské sankce k Turecku nijak neočekávané, protože Rusko muselo nějakým způsobem odpovědět . „Ty sankce jsou středně velkou odpovědí, která se dala očekávat,“ okomentoval někdejší neúspěšný prezidentský kandidát omezení ruského dovozu do Turecka, nezaměstnávání Turků v Rusku a omezení nabídek tureckým firmám k obchodům. „Je to spíše obchodní válka, která ale bude mít i negativní dopady na ruskou ekonomiku,“ poznamenal Švejnar.

To podle Pavla Kysilky evropské sankce za údajnou ruskou agresivní politiku vůči Ukrajině ruskou společnost semkly kolem prezidenta Putina a měly tak spíše opačný účinek. „Daleko víc ho poškodila nízká cena ropy,“ upozornil Kysilka a dále uvedl, že si myslí, že rozpor mezi Ruskem a Tureckem nebude mít dlouhého trvání, protože se obě ekonomiky potřebují. „Je to spíše ‚pí-árové‘ hledisko,“ řekl později.

S tím souhlasí i Švejnar, podle kterého to také bude krátkodobý efekt, a že pro Rusko jsou evropské sankce mnohem horší než nynější turecký konflikt, i když ten je momentálně žhavý. „Když poklesne cena ropy o deset dolarů, tak se sníží ruský HDP o jedno procento,“ navázal pak Švejnar na Kysilkovo upozornění na nízkou cenu ropy.

Oba ekonomové posléze ještě poukázali na to, že evropské sankce vůči Rusku Západ rozdělily, což ukázalo obrovskou slabinu. „Vše, co tu vidíme ohledně sankcí a dalších jiných věcí dává vzkaz – dokud Evropa nebude jednotná, bude neschopná řešit věci, ať už sankce, migrační krizi či terorismus,“ vysvětlil.

Evropa musí využít rostoucí americké ekonomiky

Pavel Kysilka se posléze vyjádřil právě k dopadům migrační krize na Evropu. Podle něj je současný stav nově příchozích běženců jen jakýmsi předvojem, ale máme tu dalších 60 milionů potenciálních uprchlíků, jejichž číslo může vylétnout možná až na 100 milionů. „Není to ten klasický starý emigrant, který odcházel na Západ s cílem pracovat a vydělat si. V Turecku jsou teď tři miliony uprchlíků, kteří pracují za nejnižší mzdu, aby si vydělali na jarní cestu do Evropy a už teď je to nezvladatelné,“ vysvětlil a vyjádřil obavu nad tím, že současná migrace přináší spíše negativa než pozitiva. „Migranti budou mít spíš tendenci držet spolu, ne se integrovat,“ naznačil ekonom scénář, který si snad nikdo nemůže ani přát.

„Je nutné rozlišit politického uprchlíka, a pak toho, který odchází ze své země zcela racionálně, aby si jen vydělal,“ přidal se ke Kysilkovi Švejnar, podle kterého už má ale Evropa s něčím podobným zkušenosti a proto je neomluvitelné, že na podobný nával nebyla připravena. „Bylo by dobré si vzít příklad třeba ze Švýcarska,“ které dobře integruje.

Oba se pak ještě shodli na tom, že je lépe bránit vnější hranici Evropy, přičemž je možnost vzít si příklad ze Španělska, které tak činí dobře. Zároveň by podle nich Evropa měla těžit z toho, že jsou jejím největším partnerem Spojené státy. „Americká ekonomika roste už sedm let a ta evropská teď toho musí využít,“ řekl v televizi Švejnar.

Pak ale debata znenadání skončila, když byla vyhlášena evakuace objektu Žižkovské věže, kde se pořad natáčí. Moderátor Václav Moravec se chvíli snažil výzvy k evakuaci ignorovat, ale nakonec se musel s diváky rozloučit. Pořad znovu začal až po zprávách po třinácté hodině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…