Nezajímá mě, co se stalo, zajímá mě příčina. Příště to bouchne jinde. I to zaznělo před francouzskou ambasádou v Praze

14.11.2015 20:45

REPORTÁŽ Jsme s vámi. Modlíme se za Paříž. Takovéto nápisy byly vidět mezi záplavou květů a hořících svíček před francouzským velvyslanectvím v Praze. Vlna solidarity s oběťmi největšího teroristického útoku v Evropě probíhá i v Česku. Tryzny se zúčastnily všechny politické špičky země.

Nezajímá mě, co se stalo, zajímá mě příčina. Příště to bouchne jinde. I to zaznělo před francouzskou ambasádou v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spontánní pietní akce za oběti teroristických útoků v Paříži před francouzskou ambasádou v Praze

"Támhle je vaše ambasáda. Uvidíte tam spousty svíček, protože s vámi velmi soucítíme," vysvětloval skupině francouzských turistů na dvojkolkách Segway český průvodce. U Lennonovy zdi na Velkopřerovském náměstí v Praze stály davy. Ještě více lidí se slzami v očích postávalo před francouzským velvyslanectvím naproti. Je tam nespočet květin a svíček, stále přicházejí noví lidé, aby vyjádřili soustrast.

Dienstbier stojí za Hollandem

"Dá si kafíčko, Becherovku a přijede. Je krutý, co řeknu, ale mě nezajímá, co se stalo, mě zajímá příčina toho všeho. Příště to bouchne jinde," podotkl pro ParlamentníListy.cz ovíněný chlápek, co se raději nepředstavil. Mezi záplavou květin a svíček před francouzskou ambasádou ležely nápisy jako "Jsme s vámi" a "Modlíme se za vás". Ten poslední, pravda, velmi hodně připomínal letáky z doby, kdy teroristé zaútočili na redakci karikaturistického časopisu Charlie Hebdo.

"Je to odporný čin. Vraždit civilisty se nedá vůbec ničím ospravedlnit a myslím si, že je velmi důležité, abychom takovéto situace zvládli. Jestli o tom lze vůbec takhle mluvit. Ocenil jsem první vystoupení francouzského prezidenta Francoise Hollanda, který říkal, že cílem teroristů je vyvolat strach, že tomu nesmíme podlehnout a naopak se tomu postavit. To je podle mě jediný možný přístup k věci. Je ale potřeba vyjádřit soustrast pozůstalým všech, kteří tomuto teroristickému činu podlehli a popřát všem poraněným, aby se co nejrychleji vyléčili a mohli se vrátit do normálního života," sdělil ParlamentnímListům.cz exkluzivně ministr pro lidská práva Jiří Dientsbier (ČSSD).

Nasnadě byla otázka, jestli si nemyslí, že protiislámští radikálové a extremisté tím dostali klacek do ruky. "Proto jsem zmínil francouzského prezidenta. Nesmíme podlehnout strachu. Když se všichni v zásadě shodují, že je to útok na evropské hodnoty, tak bychom se jich v rámci boje za ně sami neměli vzdávat," sdělil.

Úsvit: přívrženci islámu rostou

V tu chvíli před velvyslanectvím postávalo na dvě stě lidí. Nicméně někteří přichází, jiní odcházejí. Poslanec za Úsvit - Národní koalice Marek Černoch ParlamentnímListům.cz řekl: "V první řadě chci za celý Úsvit vyjádřit nejhlubší soustrast Francii a všem Francouzům. Je to útok proti nám všem. Jde o nejbrutálnější formu války, kterou jsme si nevybrali, ale kterou musíme dovést do vítězného konce."

Na otázku, jestli to bude Úsvit používat ve své propagandě, odpověděl: "To je absolutní nesmysl. To, co se stalo, je teroristický čin, který se může stát dnes kdekoliv na světě. Nejde o žádné využívání. Od června říkáme, že je třeba zavřít hranice. Vláda musí bránit občany Česka. Neustále je nám však opakováno, že se vlastně nic neděje. Je potřeba k tomu přistoupit dnes a nečekat na to, až nastanou další útoky, třeba v Česku. Jsme v EU a opravdu se to může dotknout kohokoliv z nás. Vyzývám vládu, aby dnes jednala a ihned přistoupila k ochraně hranic. Není na co čekat."

Veterán z Afghánistánu a předseda Úsvitu Miroslav Lidinský vyzdvihl práci francouzských policejních orgánů, protože předvedly rázný a nekompromisní protiteroristický zásah.  A jak odpověděl na otázku ParlamentníchListů.cz, jestli francouzské tajné služby opět nespaly jako při útocích na Charlie Hebdo? "Je těžce podceňovaná otázka toho, že nám tu geometrickou řadou rostou přívrženci radikálního islámu. Je to součástí migrační vlny po státech Evropy v rámci Schengenu. To znamená, že riziko drastickým způsobem stoupá a nikdo nezná vteřinu, kdy se něco podobného může stát na jiném místě v daleko širším měřítku. Není to strašení, ale je to fakt. Teď se musí Evropa semknout a tvrdě jednat."

Bělobrádek, Sobotka, Zeman

"Teroristé z Islámského státu mají jediný cíl. A to, abychom se báli a navzájem se začali obviňovat. Chtějí, aby se začala rozpadat soudržnost evropských národů. V tomto případě jde o vyjádření solidarity členské země EU. Je potřeba si jasně říct, že pro teroristy není  bezpochyby cílem někoho jen zabít, ale hlavně chtějí vyvolat strach. Dát najevo svou všemohoucnost a chtějí, abychom začali ztrácet vlastní důstojnost tím, že se budeme bát," sdělil shluku novinářů místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

Premiér Bohuslav Sobotka zase prohlásil: "Je to trochu od té včerejší půlnoci zlý sen. Tehdy jsem se o těch útocích dozvěděl. Je to šílené. Po desítkách umírali lidé v Paříži kvůli fanatikům a je to věc, která otřásla nejen Francií, ale i Českou republikou, celou Evropou. Vidíme, že sem před francouzskou ambasádu přicházejí stále lidé, zapalují svíčky, přinášejí květiny a je to velmi pěkný projev solidarity. Kromě toho je důležité, abychom přemýšleli, co uděláme pro to, abychom zabránili opakování podobných bestiálních útoků na občany Evropy. Zatím se nedaří Islámský stát zatlačit. Bude potřeba vůči němu přitvrdit. Jediným možným přípustným výsledkem je jeho zničení. Musíme se poradit s našimi spojenci, jak jej zničit."

Prezident Miloše Zeman poté, co opustil budovu francouzského velvyslanectví, řekl: "Jsem názoru, že proti mezinárodního terorismu se nebojuje protesty ani demonstracemi. Boj proti němu vyžaduje koordinovanou mezinárodní ozbrojenou akci. Součástí této akce by mělo být něco, co bych poněkud perspektivně nazval opevněná Evropa. Jinými slovy vytvoření skutečně bezpečných hranic Evropské unie. No a po bezpečnostní radě státu se dozvíte další podrobnosti." Na Lennonově zdi je nespočet maleb a nápisů. Jeden má ale dost významů. Lze ho číst, jako válce je konec anebo lásce je konec. Jak to kdo vnímá!

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…