Nezakázali jsme vás a toto je výsledek, rozkřikl se lidovec Gabal na komunistu. Ten mu připomněl čarodějnické procesy

29.05.2017 23:27

Poslanec Ivan Gabal zvolený za KDU-ČSL a komunistický zákonodárce Pavel Kováčik se do sebe před kamerami České televize pořádně obuli. Obrazně řečeno se pánové takřka rozsápali. Zpovzdálí to sledoval sociální demokrat Roman Váňa, který pravil, že nechá kolegy, aby se před kamerami poprali. A pak navrhl, aby v budoucnu veleli čeští vojáci vojákům německým. Alespoň v ostrých bojových akcích.

Nezakázali jsme vás a toto je výsledek, rozkřikl se lidovec Gabal na komunistu. Ten mu připomněl čarodějnické procesy
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Německá kancléřka Angela Merkelová po setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Itálii prohlásila, že Evropa už se nemůže spoléhat na Spojené státy tak jako kdysi. Ne, dokud je pánem Bílého domu Donald Trump. Podle Merkelové by se EU měla začít víc starat sama o sebe. Co z toho plyne pro Česko? V pondělních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali poslanci Roman Váňa (ČSSD), Ivan Gabal  (KDU-ČSL) a Pavel Kováčik (KSČM).

„Je fakt, že Donald Trump už ve volební kampani nakopl Evropany, aby se více starali o svou bezpečnost, a že jejich dluhy vůči NATO jsou veliké. Oblasti, kde se ty vztahy stále více rozlamují, těch je víc a víc. A když si vezmeme to, co přichází z té americké strany, o jejich spolupráci s Ruskem, o vyzrazování informací, tak to jsou věci, které ty vztahy neposilují,“ posteskl si hned na úvod Gabal.

Vztahy USA a EU teď podle Gabala připomínají manželství bez lásky. Funguje to, děti jsou ve škole, ale už se z toho vytratila blízkost, popsal situaci poslanec zvolený za KDU-ČSL.

Kováčik okamžitě připomněl, že v jedné věci je Trump konzistentní. Trump od počátku tvrdil, že staví Ameriku na první místo, a také se toho drží. „My už od počátku říkáme, že naše výlučná orientace na Spojené státy není v pořádku, a teď se to potvrzuje,“ prohlásil Kováčik.

Sociální demokrat Roman Váňa doplnil, že jedna etapa vztahů se Spojenými státy možná končí, ale jiná etapa začíná a je na nás s touto situací pracovat. Gabal k tomu okamžitě doplnil, že se musíme snažit být platným členem EU, ale nesmíme zapomínat ani na vazbu z Washingtonem. „My vůbec nebudujeme vztahy s Kongresem,“ posteskl si Gabal.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Kováčik si do Gabala ihned dloubl. „Já si myslím, že tady je zbytečně zdůrazňována snaha něco za každou cenu udržet. To musí ten partner na druhé straně Atlantiku také chtít,“ uvedl komunista.

Jestliže dnes Spojené státy o spolupráci nestojí tak jako dřív, tak by možná bylo namístě bavit se o budování společné armády. „KSČM má velmi vyhraněný vztah k NATO, jsme velmi proti, a to budování evropské armády může být alternativou,“ uvedl Kováčik.

„No, já myslím, že pobaltské státy to vidí jinak. Oni tam vítají rotující jednotky NATO. Já si umím představit, že by komunisté rádi stáhli tyhle jednotky a zničili je, čímž by se přiblížili k Moskvě, ale to se nestane,“ vmetl okamžitě Gabal Kováčikovi do tváře.

„Tady já musím reagovat,“ nenechal si to líbit komunista, „my nejsme žádnými agenty Moskvy. V Rusku dnes máme brutální kapitalismus. My se spíš musíme podívat, kdo způsobil tu současnou situaci, ten rozvrat v Iráku, Libyi a podobně,“ ohradil se Kováčik s tím, že odpovědnost za tyto rozvraty nesou také Spojené státy.

Podle Kováčika bychom si ale měli dát pozor na to, aby se vedoucí silou v evropské armádě nestalo Německo, protože je to vzhledem ke druhé světové válce stále citlivý bod. A v tu chvíli se znovu ozval Gabal.

„Podívejte, pan kolega Kováčik asi neví, že Německo bojovalo s Holandskem a dopouštělo se tam strašlivých zločinů, a přesto dnes Německo a Nizozemí spolupracují při výcviku vojáků. Já jako chápu, že KSČM chce mít za každou cenu napjaté vztahy s Německem, protože tím zaručují svoje legitimitu,“ vypálil Gabal.

„Já se ale musím ohradit, pane redaktore, my nechceme mít napjaté vztahy s kýmkoliv,“ ozval se okamžitě komunista. „Ale chcete,“ nedal se umlčet Gabal. „Nezakazovali jsme komunistickou stranu, protože jsme si mysleli, že bude demokratická, a dnes to vidíme, jak to je,“ přisadil si ještě Gabal. Ani Kováčik ale nezůstal pozadu. „Mně to připomíná čarodějnické procesy,“ ohradil se.

Sociální demokrat Váňa sledoval debatu svých kolegů a po chvíli poznamenal, že asi nechá své kolegy, ať se poperou.  

Pokud jde o budování společných obranných sil, tak by podle Váni asi bylo nejlepší, kdyby v ostrých bojových akcích veleli Češi Němcům. „Já osobně si myslím, že bychom tomu mohli klidně velet my, protože my máme mnohem větší bojové zkušenosti,“ uzavřel debatu Váňa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…