Nezaměstnanost mírně klesla. Neradujme se předčasně, varují experti

07.07.2013 18:53

Nezaměstnanost v červnu zůstala na květnových 7,5 procenta, dokonce podle odhadu analytiků mírně poklesla. Za zlepšením podle odborníků ale stojí zaměstnávání sezonních pracovníků a v dalších měsících navíc po příchodu absolventů na pracovní trh nezaměstnanost pravděpodobně opět stoupne.

Nezaměstnanost mírně klesla. Neradujme se předčasně, varují experti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

"Nezaměstnanost díky příznivým sezonním faktorům mírně klesla. Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu se snížil o desetinu procentního bodu na 7,4 procenta," řekl analytik Patria Finance David Marek. Pokud odhlédneme od sezónního výkyvu, trh práce podle něj přešlapuje na místě. "K tomu, aby se trend otočil a nezaměstnanost začala klesat, bude potřeba, aby konečně skončila recese. Bez vyhlídek na růst ekonomiky nebudou vznikat nová pracovní místa," dodal.

"Sezonní práce by měly podporovat snižování nezaměstnanosti, přesto ale sledujeme na trhu práce náznaky nervozity a celkově velmi slabou chuť firem vytvářet nové pozice," upozornil analytik Home Creditu Michal Kozub. Červnová čísla sice působí na první pohled příznivě, ale po příchodu vlny absolventů středních a vysokých škol se nezaměstnanost opět zvýší.

Situace na trhu práce se bude zhoršovat

Standardní sezonní vývoj nezaměstnanosti ukazuje i podle prognózy Raiffeisenbank šanci na její mírné snížení v červnu. "My ale s ohledem na slabší vývoj domácí ekonomiky počítáme spíše se stagnací míry nezaměstnanosti na 7,5 procenta," uvedla banka.

V dalších měsících by se podle odborníků z Komerční banky měla situace na trhu práce dále zhoršovat. Svého vrcholu kole osmi procent by nezaměstnanost měla dosáhnout ještě do konce letošního roku. Přesná čísla zveřejní Ministerstvo práce a sociálních věcí ve středu 9. července.

reklama

autor: adr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …