Nezaměstnanost na Ostravsku bude řešit pracovní skupina

29.07.2013 14:41

V Moravskoslezském kraji dochází k útlumu průmyslu. Předpokládá se, že může dojít k úbytku až 13 tisíc pracovních míst. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala svolal krizový štáb k řešení neutěšené situace na Ostravsku. První zasedání se bude věnovat situaci v OKD a Evraz Vítkovice Steel.

Nezaměstnanost na Ostravsku bude řešit pracovní skupina
Foto: repro ČT 24
Popisek: Jiří Cienciala přijal nabídku na post ministra průmyslu a obchodu v Rusnokově vládě

Účastníci setkání se shodli na tom, že další nárůst nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji by byl velkým problémem. Proto dělají vše pro to, aby dopady na nezaměstnanost v kraji byly co nejmenší.

Ministr průmyslu Jiří Cienciala informoval na tiskové konferenci o vzniku „úderné skupiny“ k řešení situace na Ostravsku. Pracovní skupina se bude scházet pravidelně, a to každé pondělí. Tvořena má být lidmi z Ministerstva průmyslu a obchodu, zástupci města a kraje a také představiteli firem, které jsou nyní v útlumu. Ve skupině budou i zástupci Havířova, Hospodářské komory či tripartity. Celkem by prý mělo jít o 10 až 12 lidí, uvedl ministr.

Příští setkání bude mít na programu stav v OKD a Evraz Vítkovice Steel, kde je podle ministra situace opravdu napjatá a potřebuje pozornost.

Rozhodovat budou vlastníci firem

Pracovní skupina plánuje setkání a spolupráci s vlastníky firem, protože právě ti budou podle ministra Ciencialy rozhodovat. Právě od nich by měly přijít jednak rozhodnutí, ale i návrhy, jak situaci řešit. Vláda, která vyjádřila ochotu podpořit všechny aktivity, které by zmírnily dopady útlumu průmyslu v Moravskoslezském kraji, bude pak moci reagovat a podporovat nalezená řešení.

Ministr Jiří Cienciala také uvedl, že závažnou situací v kraji se v místě zabývají dlouhodobě, ale nyní, když hrozí další masové propouštění, je třeba všechna navrhovaná opatření realizovat okamžitě.

Na tiskové konferenci vystoupil mimo jiné i primátor Ostravy Petr Kainar. Podpořil ministra průmyslu i vznik pracovní skupiny. Zabývat se budou podle primátora investiční strategií i podporou průmyslových zón. Podle Kainara je třeba v kraji vytvořit nová pracovní místa, a to za pomoci místních firem s podporou vlády a dalších opatření.

Například průmyslová zóna Barbora, která má vzniknout na Karvinsku, by byla podle ministra užitečným nástrojem pro snížení nezaměstnanosti. Cienciala proto chce její vznik podporovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…