Nezaměstnanost roste

10.02.2014 10:31

V lednu se nově na úřady práce nahlásilo přes 80 tisíc uchazečů, zatímco v jarních a letních měsících to bývá zhruba polovina. Analytik společnosti Home Credit, a. s. Michal Kozub píše, že nezaměstnanost dosáhla hodnoty 8,6 % a není podle něj překvapivá, zcela prý odpovídá typickému průběhu v lednu. Bez práce je bezmála 630 tisíc lidí.

Nezaměstnanost roste
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Vývojem nezaměstnanosti v České republice se zabývá analytik Michal Kozub. Její lednový vývoj podle něj zcela odpovídá předpokladům.
„Nezaměstnanost v lednu vzrostla, jak je její novoroční tradice. Dostala se na 8,6 % a bez práce je bezmála 630 tisíc lidí. Vzhledem k tomu, jaký byl vývoj na konci minulého roku, nejde o nijak překvapivou hodnotu. Hodnota v prosinci byla totiž 8,2 %, tedy o čtyři desetiny procentního bodu méně. V lednu došlo ke zhoršení, protože na úřady práce přichází řada nových uchazečů, kterým skončil pracovní poměr ke konci roku. V letošním roce to bylo nepatrně méně než před rokem. Proto hodnota 8,6 % není nijak překvapivá a zcela odpovídá typickému průběhu v lednu. Nedošlo ani ke zlepšení, ani ke zhoršení,“ napsal analytik.

Ekonomika postupně začíná ožívat

Podle zjištění Michala Kozuba se na úřady práce v lednu nově zapsalo přes 80 tisíc uchazečů, zatímco v jarních a letních měsících to prý bývá zhruba polovina. „Trh práce se teď bude muset vypořádat s tímto návalem. Postupem času by se ale hodnoty měly snižovat a dále klesat. Ještě únor bývá náročný na zapojení uchazečů, březen pak zpravidla přináší první hodnoty poklesu nezaměstnanosti. Ekonomika postupně začíná ožívat a to by se mělo projevit i na trhu práce. Rozhodně neklesne nezaměstnanost ze dne na den, pokles bude pozvolný,“ vyjádřil mírný optimismus analytik Kozub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…