Nezaměstnanost stoupá. A bude ještě hůř, varuje šéf podnikatelů

19.02.2013 18:55

Počet nezaměstnaných lidí stále roste, bez práce už je v současnosti bezmála 600 tisíc lidí. Podle odhadů Petra Kužela, prezidenta Hospodářské komory, k vylepšení situace v tomto roce nedojde. Ba naopak, v pořadu Impulsy Václava Moravce naznačil, že očekává nárůst nezaměstnaných lidí o jedno až dvě procenta.

Nezaměstnanost stoupá. A bude ještě hůř, varuje šéf podnikatelů
Foto: hns
Popisek: Obálka s penězi

„Obávám se, že nezaměstnanost v následujících měsících ještě poroste,“ nechal se slyšet. Stání kasu prý totiž naplňuje už jediný export, klesá spotřeba lidí i automobilový průmysl, který býval hlavním tahounem české ekonomiky. „Každý den v současné době končí jedna a půl restaurace v této zemi. Lidé přestávají mít peníze na spotřebu a ti, co je stále mají, se je bojí utrácet,“ uvedl.

Mezi důvody stagnující ekonomiky zařadil i skutečnost, že města a obce příliš nevypisují výběrová řízení na veřejné zakázky. „Hospodářská komora proto tvrdě atakovala ministerstvo průmyslu a obchodu,“ informoval Kužel. A prý s úspěchem, ministerstvo podle jeho slov přislíbilo změnu zákona o veřejných zakázkách.

Česká ekonomika se v roce 2012 propadla o 1,1 procenta, k růstu se nevrátila ani na sklonku roku. V otázce jejího osudu je ale Kužel o něco optimističtější. „Stále se domnívám, že druhá polovina letošního roku pro naši ekonomiku bude už lepší,“ věří. Její situace totiž závisí i na prognózách sousední německé ekonomiky, které se ale neustále mění a připomínají tak prý jízdu na tobogánu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…