Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 7,1 procenta

10.11.2014 10:19

Nezaměstnanost v České republice klesla v říjnu meziměsíčně o 0,2 procentního bodu na 7,1 procenta. Bez práce bylo 519.638 lidí, o 9460 méně než v září. Počet volných míst se zvýšil o 1661 na 58.217. Uvedl to dnes Úřad práce ČR. Proti loňskému říjnu se nezaměstnanost snížila o 0,5 procentního bodu a počet volných míst vzrostl o 19.080.

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 7,1 procenta
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Situaci na pracovním trhu ovlivňují mimo jiné oživení ekonomiky a také ještě stále probíhající sezonní práce, například v gastronomii, hotelnictví, stavebnictví, turismu nebo dobíhající činnosti v zemědělství. Vzestupnou tendenci má i průmyslová výroba v celé ČR. „V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost stagnovat nebo, s postupným utlumováním sezonních prací a ukončováním pracovních smluv na dobu určitou, mírně vzrůst," uvedl úřad práce.

Za poklesem nezaměstnanosti je prý oživující se ekonomika

Takto velký pokles je podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho i dalších ekonomů jasným důkazem, že za poklesem nezaměstnanosti v říjnu stála zejména oživující se ekonomika. „Sezonní pokles by byl totiž maximálně 0,1 procentního bodu," uvedl Franče. Říjnová nezaměstnanost je přitom podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka s největší pravděpodobností vůbec nejnižší v letošním roce. „V listopadu a především v prosinci totiž sezonní faktory tuto statistiku tradičně zhoršují, i když díky velmi teplému počasí by nárůst nezaměstnanosti v listopadu mohl být jen marginální," uvedl.

Další zlepšování prý ale čekat nelze

V nejbližší budoucnosti pak nelze ani podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory očekávat další zlepšování podmínek na trhu práce. „Situace v Německu není dobrá, což se ještě projeví v průmyslu. Na nábor nových lidí to nevypadá. Navíc v zimě se projeví obvyklý sezonní nárůst nezaměstnaných," uvedl.

Nejhorší situace je tradičně v Ústeckém kraji

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v říjnu opět v Ústeckém kraji, a to 10,5 procenta. Druhá nejvyšší nezaměstnanost byla v Moravskoslezském kraji, kde činila 9,5 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl tradičně v Praze, a to 5,1 procenta.

Mezi jednotlivými regiony byla nezaměstnanost nejnižší v okrese Praha-východ (3,3 procenta), na Prachaticku (čtyři procenta) a na Benešovsku a Pelhřimovsku (shodně 4,1 procenta). Nejvyšší podíl nezaměstnaných měly Mostecko (12,7 procenta), Ústecko (12,5 procenta) a Bruntálsko (12,3 procenta). Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo celkem 73 regionů, nárůst čtyři.

Na Karvinsku připadá na jedno volné místo téměř 36 nezaměstnaných

Na jedno volné místo připadá v současné době 8,9 uchazeče. Nejvíce v okresech Karviná (35,8), Ústí nad Labem (34) a Sokolov (31,9). Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem o pracovníky v gastronomii, ve stavebnictví, administrativě nebo turistickém ruchu. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory, uplatní se také IT specialisté, pracovníci v marketingu, ve zdravotnictví i v sociální oblasti.

Firmy dávají přednost proškoleným pracovníkům s praxí. „V tomto ohledu bohužel řada našich klientů nesplňuje požadavky zaměstnavatelů. Proto se firmám snažíme vycházet maximálně vstříc, a v případě, že víme, co potřebují, jsme schopni pro ně vytipovat ty nejvhodnější uchazeče a připravit je, například v rámci rekvalifikací," uvedl ředitel odboru trhu práce ÚP ČR Jan Karmazín.

Nezaměstnanost je v ČR stále nižší, než je evropský průměr

V evidenci úřadu jsou nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním a s výučním listem. Dále pak mladí lidé mezi 20 až 24 lety, uchazeči ve věku 35 až 39 let a nezaměstnaní nad 50 let. Pokud jde o profesní složení uchazečů, pak převažují pomocní a nekvalifikovaní dělníci, pracovníci ve službách, prodeji a administrativě, číšníci, servírky, pracovníci ostrahy, řemeslníci nebo řidiči osobních a malých dodávkových automobilů.

Míra nezaměstnanosti podle Eurostatu, což je údaj používaný pro mezinárodní srovnání, řadí Česko nadále pod evropský průměr. Podle úřadu práce míra české nezaměstnanosti v této metodice vycházející ze zářijových výsledků dosahovala 5,6 procenta, zatímco v celé EU to bylo v průměru 9,8 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…