Nezaměstnanost v březnu podle odhadů klesla. Důvody jsou ale hlavně sezónní

06.04.2014 16:09

Míra nezaměstnanosti v březnu podle odhadů oslovených analytiků klesla na 8,4 procenta z únorových 8,6 procenta. Důvodem je především nástup sezonních prací spojených s příznivým počasím a oživení ekonomiky. I tak ale počet nezaměstnaných přesahoval 600.000, upozornili ekonomové. Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za březen v úterý 8. dubna.

Nezaměstnanost v březnu podle odhadů klesla. Důvody jsou ale hlavně sezónní
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

„Nezaměstnanost bude pozitivně ovlivněná dvěma faktory. Jednak je to sezónní efekt, který bude umocněný velmi příznivým počasím. Druhý efekt je pak rostoucí ekonomika, která by měla podpořit nižší nezaměstnanost," uvedl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že se sice situace na pracovním trhu zlepšuje a bude zlepšovat, ale počet nezaměstnaných je stále za dobu existence ČR rekordní.

„Počet lidí registrovaných na úřadech práce stále převyšuje 600.000," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Ve druhé polovině roku, ale zejména v roce příštím, by se pak podle něj ekonomické oživení mělo pozitivně projevit více i ve vývoji nezaměstnanosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…