Nezapomenutelná debata o Trumpovi u Jílkové. Dienstbier vytočil Ringo Čecha, akademik mluvil o hloupých voličích zblblých Rusy a Klvaňa to dorazil

16.02.2017 22:58

Americký prezident Donald Trump je nepochybně muž činu, který volí radikální řešení a nebere si servítky. Je takový nejmocnější muž planety požehnáním, nebo nebezpečím? A může svými ráznými opatřeními ohrozit bezpečnost a hospodářský růst v Evropě, nebo naopak vyřeší mezinárodní konflikty a politici začnou naslouchat názorům občanů? Tyto a další otázky se řešily v pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové.

Nezapomenutelná debata o Trumpovi u Jílkové. Dienstbier vytočil Ringo Čecha, akademik mluvil o hloupých voličích zblblých Rusy a Klvaňa to dorazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

„Kdybychom se domnívali, že něco takového je možné, tak implicitně připouštíme, že migranti jsou problém,“ řekl úvodem ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček k otázce moderátorky, zda tím, že Donald Trump zakázal vstup do USA občanům ze sedmi muslimských zemí, nezhoršil bezpečnost v Evropě. „A to by byla generalizace,“ dodal. Trump je podle něj zároveň odpovědí lidí, kteří mají problém s politickou korektností.

„Donald Trump představuje kulturní i bezpečnostní hrozbu pro svět. Je to nekompetentní egomaniak,“ řekl exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) v reakci na Hynka Kmoníčka. Vadil mu například dekret, jenž zakazoval vstup občanů ze sedmi muslimských zemí. „To opatření nesleduje žádný legitimní cíl. Nezaručuje bezpečnost,“ sdělil. Ten dekret má podle něj další velmi nebezpečné konsekvence, kdy zpochybňuje soudce.

Amerikanista Kryštof Kozák vnímá jako nebezpečnou paušalizaci daného dekretu. Zároveň dodal, že prezident Trump už teď pracuje na tom, aby neztratil žádného svého voliče, ale je mu jedno, že nezíská žádného dalšího.

„Na Karlově univerzitě je nějaký protitrumpovský klub. Já úplně zírám, co říkáte. Soudíte člověka za něco, k čemu nedošlo. To jsou všechno chiméry,“ zareagoval hudebník František Ringo Čech, podle něhož je Trump novou nadějí. „Protitrumpovský klub určitě nemáme. Například si nikdo neuvědomuje, že mezi těmi nebezpečnými migranty jsou i děti, nezletilí,“ řekl Kozák. „A vy jste jim dal do ruky medvídky,“ vpadl mu do řeči Čech. „Chcete-li vést diskusi, nevkládejte mně medvídky do úst,“ zareagoval Kozák.

Paralela s Churchillem

„V roce 1938 se hovořilo o Winstonu Churchillovi jako o válečném štváči...“ podotkl jen krátce Kohout. Ten je přesvědčen o tom, že Trump dává najevo, že mu jde o redukci byrokracie a o nižší daně. „Nikoho takového v Evropě nemáme,“ dodal.

„Třeba bude mít kolega Kohout s paralelou s Churchillem pravdu, ale já se domnívám, že nebude. Neboť Trump je nevyzpytatelný a ani on sám neví, co on zítra udělá,“ zareagoval publicista Tomáš Klvaňa. „Jestli nás Donald Trump pošle do náruče Ruska, nebudeme to poslední chvíle vědět,“ podotkl ještě Klvaňa.

„Já jsem pro to, každého, kdo dělá bordel, vyhostit. Ale to nejsou všichni,“ pokračoval následně v debatě Klvaňa. „Ale to není přeci o tom, že do USA nepřijde nikdo z těch sedmi muslimských zemí. Jen budou procházet přísnějším screeningem. Máte pravdu, že to, jak to Trump udělal, je špatně. Když už je člověk jednou občan, je občan. Byl problém se způsobem provedení, nikoliv se záměrem,“ zareagoval Kmoníček.

„Souhlasím s tím, že je možné zpřísnit pravidla pro vstup do zemí. Ale takto hrozná nepředvídatelnost, která se děje, je sama o sobě bezpečnostní riziko. Takovýto chaos v Trumpově administrativě,“ řekl Dienstbier. S tím souhlasil Kozák. „Souhlasím, že tam není grandiózní plán, že je to často metoda pokus–omyl,“ sdělil Kmoníček. 

Ví, nebo neví, co dělá?

„Trump ví, co dělá,“ zastal se Trumpa Čech. „Až se provalejí ty tábory migrantů, nikdo je nezadrží, nikdo je nevrátí. Odvolávají se k soudům, dostávají právníky. A když jim německá kancléřka Angela Merkelová dá peníze, tak nikdo neodejde, všichni tady zůstanou. Vzpomeňte si, Dienstbiere, na mě!“ zaburácel Čech.

„Závidím Ringovi jeho jistotu v tom, co bude Trump dělat,“ zareagoval Klvaňa s tím, že Trumpova administrativa pouští informace ven – o tom, jak Trump sleduje zpravodajstvi a vypouští tweety. 

Následujícím tématem byly důvody, proč lidé Trumpa zvolili. Podle Dienstbiera tak došlo k vyjádření nespokojenosti občanů, především i z důvodu obav o práci. Ale nedělá, jak míní, nic pro to, aby pracovní místa vznikla. A co Trumpova politika, neohrožuje pracovní místa v Evropě? „Pracovní místa v Evropě ohrožují evropští politici, nikoliv Donald Trump,“ myslí si v této souvislosti Kohout.

Kulturní fenomén Trump

„Kdybych přijal tezi opačné strany, tak to v zásadě vypadá tak, že Donald Trump neví, co dělá, je hloupý a byl zvolen pravděpodobně hloupými lidmi. Respektuji vůli voličů. Ale zajímalo by mně, co byste dělali, když byste zdědili zemi, v níž budete vědět, že bílý člověk evropského původu se stane menšinou. Vám tento vývoj nevyhovuje? Co s tímto dělat?“ zeptal se Kmoníček.

„Je to důležitá věc, ano. Ale i když prezidenta Trumpa kritizujeme, uznáváme vůli voličů. Trump není ekonomickým fenoménem, ale kulturním fenoménem. Jde o reakci lidí, kteří nejsou spokojeni se směřováním společnosti,“ zareagoval na tuto otázku Klvaňa.

A co obavy z toho, že nás Trump pošle do područí Ruska? „Během prezidentské kampaně Trump řekl, proč by se mělo například jít do války za Estonsko. Estonsko je ale NATO. A bude-li Estonsko napadeno, musíme jít bohužel do války,“ sdělil k tomu Klvaňa.

„Když se podíváme na to realisticky, tak Trump bude chtít to, co je pro nás dobré, to je navýšení výdajů na obranu,“ domnívá se Kmoníček. „Když se Donaldu Trumpovi podaří, aby státy platily za svou vlastní bezpečnost, tak je to jedině dobře,“ dodal.

Manipulace nevzdělané populace

„Zásadní ohrožení národní bezpečnosti se ukazuje, že spočívá v populaci. To, jakým způsobem dokáže Donald Trump manipulovat s voliči a médii, to se vlastně děje i v České republice. Rusové ukázali, že jsou velmi chytří a dokáží se zorientovat, a dokáží zmanipulovat nevzdělanou populaci, že se zvolí lidé, kteří půjdou Rusku na ruku,“ dodal Kozák s tím, že si však nemyslí, že by se mohl opakovat rok 1968.

„Putin má svých starostí dost. Čím víc jej zaženete do kouta, tím nebezpečnější bude. Ale o nebezpečí z Ruska se teď nedá mluvit,“ dodal Čech. „Mluvíme o strachu z Ruska, ale daleko nebezpečnější je pro nás současný stav EU. Vystupme z EU, dokud je čas,“ burácel Čech.

„Také si nemyslím, že by měly do Prahy přijet ruské tanky. Návrat k imperiální politice Ruska je však zjevný,“ zmínil Dienstbier například anexi Krymu. A náznaky, že by Amerika mohla respektovat tuto politiku, se podle něj objevují.

„To, co Donald Trump říká, tak to splní. Má dobře vychovanou rodinu,“ přiklonil se poté na stranu Trumpa módní návrhář Osmany Laffita, jenž byl hostem v publiku. 

Kozák se pak závěrem vyjádřil ještě jednou negativně k jeho nepředvídatelnosti. „Jeho nepředvídatelnost je současně i odpuzovací mechanismus. Nikdo jej nebude zkoušet provokovat, protože neví, jak by reagoval,“ sdělil k tomu Kmoníček. „Zvyšuje to ale napětí, neříkám ale, že z toho hned bude třetí světová válka,“ zareagoval Dienstbier. Kmoníček pak ještě dodal fakt, že v prvním volebním období se možná dočkáme Trumpových změn na Blízkém východě, ale nikoliv na Ukrajině.

Příští týden se Máte slovo České televize bude věnovat pamlskové vyhlášce. Pořad začíná vždy ve čtvrtek kolem půl desáté večer na ČT1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…