Nezávislá zpráva: Takhle to doopravdy vypadá na východní Ukrajině

07.08.2014 15:13

Zvláštní pozorovací mise pod Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) usnadnila přístup k troskám letadla MH17 nizozemským, malajsijským a australským expertům. Ti nyní pád vyšetřují. Mise také ohledala škody způsobené zjevnou palbou kolem letiště v Doněcku.

Nezávislá zpráva: Takhle to doopravdy vypadá na východní Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Kromě ohledávání trosek malajsijského letadla se expertní tým vydal v doprovodu ozbrojených pracovníků také do Doněcku a Luhansku. V Doněcké oblasti tým navštívil obec Petropavlivka, kde převzal některé osobní věci, které patřily obětem pádu letadla a jež místní shromažďovali.

Obyvatelé Petropavlivky byli v pondělí podle svých slov již čtyři dny bez elektřiny a v nedaleké obci Rozsypne jsou lidé bez elektřiny a tekoucí vody již od 31. července. Většina obyvatel vesnice z ní už také uprchla, hlásí OBSE.

V oblasti mezi oběma vesnicemi mise spatřila minomety a dělostřelecké náboje. Na předměstí samotného Doněcku viděli pozorovatelé velké díry v několika zdech a rozstřelená okna, což odpovídá ostřelování. V pondělí zde ještě nebyly hlášeny žádné oběti na životech.

Celý text v angličtině si přečtete zde.

V noci z neděle na pondělí byla pozorovací mise OBSE přítomna i v Oděse. Zde sledovala aktivisty Majdanu, Pravého sektoru a Svobody. Přibližně 60 z nich se snažilo násilně zabránit koncertu, který se zde měl konat. Aktivistům totiž vadilo, že ukrajinský zpěvák přijal ruské hudební ocenění. Protest nakonec vyústil ve střet s policií. Čtyři policisté a čtyři aktivisté prý byli zraněni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…