Neziskovka cpala dětem ve škole do hlavy propagandu, a těm, co odmítly, vyhrožovali dvojkou z chování. Toto se děje u nás, v Praze, bouřil Klaus mladší v rádiu

11.03.2017 18:08

Hostem sobotního Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl Václav Klaus mladší, jenž je dnes podle názoru moderátora možná nejviditelnější tváří ODS. Klaus prozradil, že se vždy snažil jít vlastní cestou, a to i proti vůli svého otce a bývalého prezidenta Václava Klause staršího. Posléze promluvil o tlaku, který je dnes na školách vyvíjen na studenty, když se nechtějí účastnit těch „ideologicky správných debat“.

Neziskovka cpala dětem ve škole do hlavy propagandu, a těm, co odmítly, vyhrožovali dvojkou z chování. Toto se děje u nás, v Praze, bouřil Klaus mladší v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

„Mně se zdá, že jste teď viditelnou, ne-li nejviditelnější tváří strany,“ zahájil rozhovor Veselý. A hned chtěl slyšet, co na to říká otec a exprezident Václav Klaus starší. Zpočátku prý tatínek občas pobouřil ODS, ale teď se to zlepšuje.

„Otec vždycky něco řekl a uvnitř ODS to vzbudilo spíš zlou krev, než nějakou radostnou, ale od chvíle, co jsem začal kandidovat, tak se mě ptá, kde jsem byl, kam se chystám a tak.  ... Ale já jsem vždycky chtěl jít vlastní cestou. Ještě v roce 1988 na mě rodiče tlačili, ale já jsem nešel na ekonomku, šel jsem místo toho studovat matematiku. Pak mi radili, abych nešel do školství a já jsem stejně šel,“ prozradil.

Velmi kriticky se vyjádřil k situaci na dnešních školách. Konstatoval, že se tu často pořádají debaty organizované neziskovkami o islámu a tak podobně. „Jsou příklady tady z Prahy, kde studenti málem dostali dvojku z chování, když se odmítli zúčastnit tohodle ideologického vyučování,“ zaznělo z úst hosta.

Celý rozhovor naleznete zde

Tvrdě se pustil i do současné koaliční vlády. „Tahle vláda je schopná dát obrovské pobídky pro nadnárodní firmy, které mají větší rozpočet než Česká republika. Oni dostanou milion korun na vytvoření jednoho pracovního místa. Přitom mají větší rozpočet než Česká republika, takže s těmi pobídkami by to mělo být opačně. No a na ty malé podniky vláda uvaluje EET, regulaci, buzeraci,“ rozohnil se před mikrofonem Klaus.

Stranou jeho pozornosti však nezůstal ani stávající ministr kultury lidovec Daniel Herman. „Pan Herman se třeba vyjádřil, že jsme pomalu sedmnáctá spolková země SRN a jezdí na ty sudetoněmecké srazy, to je ta pozice, která je mi velmi vzdálená,“ uvedl.

Zda se ze třetího místa na kandidátce ODS v Praze dostane do Poslanecké sněmovny, to ukážou volby. „Já tam jdu hájit nějaké principy, chci vrátit politice obsah. Já třeba nezvednu ruku pro výšení daní ani o milimetr, pokud teda zrovna nebude válka,“ přiblížil své názory posluchačům.

Kdo chce, ať dá ČT třeba milion  

Ve druhé polovině pořadu promluvil o stavu českých médií, resp. nejen těch českých. Podle Klause situace v médiích není dobrá, když se chce člověk opravdu něco dozvědět, tak se leckdy musí podívat přímo do místa dění, aby si udělal vlastní představu.

Posléze si rýpl do České televize. „Byl bych pro to, aby třeba koncesionářský poplatek byl dobrovolný. Pro to bych hlasoval. Řada lidí, co řve, tak by měla možnost platit třeba milion korun, aby podpořila tyhlety hodnoty,“ řekl.

Je pitomé hodnotit sama sebe

Nakonec došlo na přímou volbu prezidenta. „Patřím k těm, kteří si přejí, aby pravice postavila vlastního silného kandidáta. ... Pan Pospíšil není pravicový kandidát, pan Kubera bez pochyby ano, ale já tady nechci tahat jména, abych třeba někomu nezkomplikoval plány. Já bych měl rád kandidáta, pro kterého bych mohl radostně hlasovat,“ řekl host. Sám na prezidenta rozhodně kandidovat nehodlá. „To je úplně mimo realitu,“ odbyl podobné úvahy Klaus mladší.

„Tam by bylo potřeba, ať je to člověk, který má za sebou nějakou politickou kariéru, aby lidé věděli, co od něj mohou čekat, aby to nebyl jen někdo roztomilý, kdo třeba skvěle léčí lidi, ale voliči nevědí, co by od něj mohli očekávat,“ pokračoval.

Než opustil studio, „práskl“ na sebe ještě, že se nepovažuje za nudného člověka. „Sám sebe hodnotit je pitomé, ale myslím si, že na světě žije hodně nudnějších lidí, než jsem já,“ uzavřel své vystoupení Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…