Neziskovka žádá hlavu úředníka pro migrační politiku. Mluvil prý ošklivě o uprchlících a EU

21.10.2016 16:37

Český helsinský výbor žádá v otevřeném dopise ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o odvolání ředitele Odboru migrační a azylové politiky Tomáše Haišmana z funkce za to, že o uprchlících mluvil jako o ekonomických migrantech a hájil země Visegrádské čtyřky – Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko – s tím, že brání „neomarxistickým sociálním experimentům Evropské unie“.

Neziskovka žádá hlavu úředníka pro migrační politiku. Mluvil prý ošklivě o uprchlících a EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Haišman

„Proud, se kterým jsme se loni setkali – a můžeme si o tom mediálně říkat, co chceme –  je celý od začátku proud ekonomické migrace. Pokud by šlo o uprchlíky, tak by pravděpodobně uprchli z rizikové země do země sousední, kde je poskytnuto bezpečí.“ „Země skupiny V4, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, jsou základním oponentem neomarxistických sociálních experimentů z pera Evropské komise, když jejím nápadům, jak přistupovat k migraci, oponují selským rozumem.“

Tato slova pronesl státní úředník Haišman na semináři s názvem „Možnosti integrace migrantů v Evropě“. Seminář pořádal poslanec Zdeněk Soukup (ANO). Aby Český helsinský výbor dovykreslil situaci, v otevřeném dopise ministru Chovancovi sdělil, že Haišman seděl vedle Lukáše Lhoťana a Benjamina Kurase. Oba pánové jsou podle výboru známi svými protiuprchlickými až xenofobními postoji.

Otevřený dopis naleznete zde

„Tomáš Haišman se dlouhodobě staví negativně k uprchlíkům, kteří hledají záchranu a pomoc před násilím ve vlastních zemích v zemích demokratických. Politici mu naslouchají, protože politika izolacionalismu jim jistě přináší více bodů u určité části obyvatelstva, než kdyby byli ochotní přiznat, že máme nějaké mezinárodní závazky. Naši zemi tak řadí k těm, kdo se už nehlásí k hodnotám humanismu a solidarity, ale k nesnášenlivosti a nepřátelství vůči slabým,“ pokračuje výbor.

Pakliže ministr Chovanec toto vše vezme v potaz, mohl by uznat argumenty výboru a Tomáše Haišmana odstranit z funkce. Vyzývá ho k tomu Táňa Fischerová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…