Neziskovkář se rozzlobil v ČT: Že mají děti nutit rodiče, aby jim koupili lístek v tramvaji? Nechápu, jak toto může zaznít od Ústavního soudu

28.04.2019 15:48

Ve druhé hodině Otázek Václava Moravce se setkali exministryně školství Kateřina Valachová, někdejší ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán, Daniel Hůle z neziskové organizace Člověk v tísni a Pirát Lukáš Kolařík. Debatovali o zkrocení exekucí v Česku. Hůle tepal komunisty a poslance hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. To jsou šílené osudy, volala na obranu nejchudších lidí Valachová.

Neziskovkář se rozzlobil v ČT: Že mají děti nutit rodiče, aby jim koupili lístek v tramvaji? Nechápu, jak toto může zaznít od Ústavního soudu
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Podle Pelikána je třeba nastavit strop na výši úroků, které je možné u úvěrů požadovat. Česká národní banka i premiér Andrej Babiš se staví proti takovémuto opatření, ale Pelikán se ho neobává. „Já bych rád viděl data o tom, co se kde strašlivého stalo,“ podotkl Pelikán s tím, že podobný strop existuje v řadě zemí, včetně USA.

„Když se podíváte do Německa, tak tam se říká, že dvojnásobek běžného úroku je lichva? A víte, co je to dvojnásobek běžného úroku? To je 7 až 8 procent,“ zdůraznil Pelikán s tím, že nechápe, proč se v Česku vede debata o tom, zda povolit úrok ve výši 40 a více procent.

České zákony podle něj nejsou napsány špatně, jenže je podle jeho názoru problém v tom, jak tyto zákony vykládají soudy.

Hůle nabídl trochu jiný pohled. „Na Slovensku je to zastropováno na 25 procent a důsledkem je to, že řada chudých Slováků na ten úvěr nedosáhne a končí u těch lichvářů,“ varoval Hůle. Poté udeřil na komunisty a na poslance Tomia Okamury. „I komunisté a SPD, když měli možnost hlasovat pro něco, co mohli udělat pro lidi, tak hlasovali proti. To je třeba u procesu oddlužení,“ pravil host.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Valachová ujišťovala, že ČSSD pracuje na komplexním návrhu na řešení exekucí, který pomůže jak zadluženým osobám, tak zaměstnavatelům, „kteří také mají exekucí plné zuby“. Uznala, že na Pelikánových argumentech něco je, jenže takovéto návrhy by podle ní neprošly přes současnou Poslaneckou sněmovnu. Její současné složení tomu podle Valachové zkrátka nepřeje.

Hůle znovu obrátil pozornost k našim nejchudším spoluobčanům. „Jednorázová rychlá půjčka může pomoct vyřešit situaci opravdu chudých lidí. Proto si myslíme, že i ti nejchudší lidé mají právo získat půjčku. Pokud jim tu legální cestu zavřeme, tak půjdou k lichvářům,“ varoval specialista neziskové organizace.

Valachová se pustila do svých kolegů v Poslanecké sněmovně. Když slyší debaty poslanců o exekucích, nestačí se prý divit. „Pokud mluvím s lidmi na severu Moravy nebo na severu Čech, tak to jsou skutečně šílené osudy,“ sdělila Valachová. Pokud tyto „šílené osudy“ nebudeme řešit, může se podle dámy stát, že se v problémech ocitnou i lidé žijící u Vltavy.

Kolařík upozornil, že lidé často vědí, že si půjčují za velmi nevýhodných podmínek, ale jsou k tomu donuceni okolnostmi.

Hůle ukázal prstem i na banky. I seriózní banky prý lidem půjčují, dětem na vánoční dárky nebo na letní dovolenou a přitom musí tušit, že řada takovýchto půjček bude riziková. Takže podle pracovníka Člověka v tísni zatápí pod exekučním kotlem i některé tradiční banky.

Moravec otevřel ještě jedno téma, téma dětí, které se zřítily do exekuce. „Ty děti jsou v těch exekucích často kvůli svozu odpadu nebo vymáhání pokut v MHD,“ podotkl k tomu Kolařík. Piráti s dalšími poslanci proto přichází se zákonem, podle něhož by rodiče měli být povinně informováni o dluzích dětí za jízdu načerno v MHD.

Valachová zdůraznila, že dětské exekuce je třeba zarazit. „Je to něco, s čím musíme skoncovat. Můžeme se lišit v právních cestách, jak na to, ale měli bychom to okamžitě zastavit,“ žádala své kolegy.

Podle Pelikána může tuto situaci pomoct vyřešit např. ústavní soud, který by vydal judikát, podle něhož člověk musí do života v osmnácti letech vstoupit buď úplně bez dluhů, nebo maximálně s dluhy, které odpovídají jeho příjmu. Jenže k tomu potřebujeme i příslušné zákony.

Hůle podotkl, že jít cestou soudních verdiktů nestačí, protože Ústavní soud dal v roce 2017 najevo, že děti musí nutit své rodiče, aby jim koupili lístek v tramvaji. A pokud jim ho nekoupí, tak s nimi nejet.

„To odráží to, jak si představují to fungování rodinných vztahů lidé, kteří jsou víc ve skleníku. Ani já si neumím představit, že bych to řekl svým rodičům, ale pro ty lidi, se kterými my přicházíme do kontaktu, tak je to úplně absurdní, že by jedenáctileté dítě řeklo ‚mámo, já jdu pešky, protože jezdit načerno se nemá‘. To je pohled, u kterého já vůbec nechápu, že může u takovéto úctyhodné instituce zaznít,“ udeřil na Ústavní soud ČR Hůle.

Proto je třeba jít legislativní cestou a nejen cestou soudních judikátů.

Kolařík doplnil, že mladí lidé by měli mít právo studovat. Ale pokud se jim hned v osmadvaceti letech řekne, že mají dluhy, žene je to do práce, nestudují a pak mají problém sehnat lepší práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…