Neziskovky, Greta... Šichtařová se rozjela. Blbí, chudí, to prý budeme

11.12.2019 12:25

Ekonomka Markéta Šichtařová v rozhovoru pro DVTV.cz mimo jiné zmínila, že nechce, aby politické neziskovky byly financovány z veřejných peněz.

Neziskovky, Greta... Šichtařová se rozjela. Blbí, chudí, to prý budeme
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

„Jak se víc polarizuje situace ve společnosti, tak to člověka svým způsobem... i když nechce, aby se víc radikalizoval ve svém vyjadřování. Když třeba používáte nějaká fakta jako argumenty, a nějaký váš názorový oponent vám na to odpoví způsobem, že jste manipulátor, lhář a ruský agent, tak máte sklon reagovat podobnou mincí,“ sdělila úvodem Šichtařová. 

Anketa

Jak reagovat na střelbu v nemocnici v Ostravě?

hlasovalo: 15423 lidí

Pak hovořila o současné generaci, která, podle ní, ve společnost roste jako v bavlnce. „V okamžiku, kdy lidé začnou výdobytky společnosti považovat za svoje nároky, tak to nutně vede k určitému posouvání morálky, kdy se lidé stávají čím dál víc sobečtí a myslí čím dál tím víc na svoje potřeby, a potom je nezajímá, co jejich děti, co jejich rodiče, a vlastně smrskává se to jejich uvažování na požadavky ve stylu: Já mám nárok dostat byt. Nikoliv: Já si vydělám na byt. Společnost se posouvá do nějakého socialistického pojetí společnosti a brzy přestane uspokojovat požadavky všech,“ sdělila.

Šichtařová se také vyjádřila proti politickým neziskovkám, kdy nechce, aby byly financovány z veřejných peněz. „Tím říkám, že chci, aby byl velmi malý stát a aby nezasahoval do toho, jak lidé žijí. Politické neziskovky se snaží ovlivňovat život ve společnosti, aniž by prošly testem voleb,“ podotkla Šichtařová. „Politické neziskovky prosazují svůj politický názor na základě veřejných peněz bez projití sítem voleb. Jakýkoliv politický názor by neměl být placen z veřejných peněz,“ zdůraznila Šichtařová. Ona sama by chtěla, aby stát poskytoval výdaje do oblastí, kde stát má veřejný zájem.

Klima pak podle jejích slov není to, o čem bychom se měli starat v první řadě. „Klimatickým změnám se musíme přizpůsobit. Musíme se ale snažit o to, aby nám zelení šílenci nevzali naše auta a byty,“ zdůraznila. Obává se toho, abychom nezchudli natolik, že se nedokážeme klimatickým změnám přizpůsobovat. Být bohatý je podle ní zkrátka klíčem k tomu, že budeme mít dobré klima. „Udělal se kolem toho obrovský byznys, dostaneme se před rok 1989, kdy všichni byli blbí a chudí,“ zaznívá v pořadu. 

„Centrální bankéři se nemají chovat jako ekologové. Bankéři se musí chovat především ekonomicky,“ dodala ekonomka, která pomáhala s programem hnutí Trikolóra. Ta si ji podle jejích slov vybrala, nikoliv, že by si ona vybrala ji. 

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…