Neziskovky chtějí dostat imigranty do Evropy za každou cenu. Přečtěte si aktuální neuvěřitelný příběh od břehů Libye

12.05.2017 20:04

U pobřeží Libye došlo ke střetu mezi libyjskou pobřežní hlídkou, která se snažila zastavit plavidlo s 500 migranty na palubě, a neziskovou organizací Sea Watch. Migranti byli nakonec odesláni zpět do Tripolisu, uvádí Reuters.

Neziskovky chtějí dostat imigranty do Evropy za každou cenu. Přečtěte si aktuální neuvěřitelný příběh od břehů Libye
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Libyjská pobřežní stráž ve středu identifikovala dřevěnou loď s téměř pěti sty migranty na palubě, které měla vyzvednout jiná loď a odvézt je do Evropy. Loď s migranty byla nakonec odeslána zpět do Tripolisu. Tiskový mluvčí tripolské pobřežní stráže Ayoub Qassem uvedl, že k incidentu došlo zhruba 30 kilometrů od pobřeží Libye.

Videozáběry neziskové organizace Sea-Watch zachycují moment, kdy se plavidlo libyjské pobřežní stráže přibližuje na několik metrů k lodi neziskové organizace s úmyslem zastavit migratny.

„Mezinárodní nezisková organizace zvaná Sea-Watch se pokusila překazit práci naší pobřežní hlídky. Domnívají se, že Libye není pro migranty bezpečnou zemí,“ cituje slova Qassema agentura Reuters. Tiskový mluvčí dodal, že došlo dokonce k přestřelce mezi hlídkou a pašeráky, detaily ovšem neuvedl.

Tiskový mluvčí dotyčné neziskové organizace Ruben Neugebauer uvedl, že organizace byla instruována italskou pobřežní stráží v Římě, že libyjská pobřežní stráž převezme „velení na moři“. Plavidlo organizace Sea-Watch tak prý zastavilo a čekalo na další instrukce. „Bez jakéhokoliv varování nám zkřížili cestu a hnali se za lodí s migranty. Jednalo se o velmi nebezpečný manévr. Téměř do nás narazili, ohrozili naší posádku,“ uvedl Neugebauer.

Libye zůstává hlavním bodem, odkud se migranti snaží dostat přes moře do Evropy. Severoafrická země je dlouhodobě nestabilní a mnozí migranti si stěžují na špatné životní podmínky v zemi. V loňském roce se na nebezpečnou cestu před Středozemní moře rozhodlo vydat 181 000 migrantů, uvádí Reuters.

Podle Qassema bylo na dotyčené lodi téměř 300 Maročanů, 23 Tunisanů a 145 lidí z Bangladéše. Mezi migranty bylo i 20 žen, pěti z nich byla v Tripoli okamžitě poskytnuta lékařská pomoc. Jedna z žen na palubě se do Libye dostala ze Sýrie. Musela prý projet 6 státy, v každém z nichž musela zaplatit 1000 dolarů za převoz. Byla také donucena nechat své dva syny v Jordánu. „Chtěla jsem se dostat do Evropy. Byl to pokus získat lepší život a sjednotit se s celou mojí rodinou v Evropě, bohužel nám to nevyšlo,“ sdělila reportérům Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…