Neziskovky se pakují. „Nekompetentnost“, zoufalý Klaus junior tlačil na Babiše, ten ho nedokázal uspokojit

07.12.2018 20:30

Poslanec za ODS Václav Klaus mladší sdílel na svém facebookovém profilu video ze včerejšího jednání Poslanecké sněmovny, kdy interpeloval premiéra Andreje Babiše (ANO) ve věci financování českého školství.

Neziskovky se pakují. „Nekompetentnost“, zoufalý Klaus junior tlačil na Babiše, ten ho nedokázal uspokojit
Foto: Repro XTV
Popisek: Poslanec Václav Klaus mladší v interview s Janou Bobošíkovou na XTV

„Obracím se na vás jako na význačného českého manažera, protože doufám, že mě pochopíte, na rozdíl od některých tady kolegů ve Sněmovně. Řeknu vám čísla. Když srovnáme poslední dva roky, tak nárůst peněz, které daňoví poplatníci pumpují do resortu školství, regionálního školství, vzrostl ze 103 na 144 miliard korun,“ začal Klaus mladší. 

Anketa

Jste hrdí na Armádu České republiky?

12%
78%
hlasovalo: 10002 lidí

„To je 40 %, obrovské číslo. Kladu otázku, jak jsme vůbec mohli přežít, my v resortu před těmi deseti lety, když ta čísla byla takhle malá. A přitom tenhle obrovský nárůst nebude mít a nemá žádný reálný dopad. Proč tedy nemají o 40 % víc ti učitelé? Kde ty peníze jsou? Vy to jenom všechno utopíte v tzv. reformě financování regionálního školství, PHmaxech, protože jste z nějakého mně nepochopitelného důvodu ustoupili koaličnímu partnerovi, aby to proběhlo v platnost,“ rozhorlil se Klaus mladší a požádal premiéra, aby se sešel s ministrem školství i s ministryní financí. 

„Ještě se nad tím jednou zamyslete, protože jste otevřeli obrovskou černou díru, kam ty peníze rvete, jen abyste mohl obcházet školy, každému tomu učiteli přidávat, sbírat na tom politické body, abyste otevřel dveře této věci, která se bude strašně těžko napravovat,“ poznamenal dále Klaus mladší. 

„Já jsem tady s tím neuspěl, s tím zákonným řešením, akorát se to odložilo, ale skutečně, podívejte se na ta čísla jako manažer, vyhodnoťte, co to skutečně přináší, třeba i politicky, ať to aspoň tedy mají ti učitelé. Ale vy to skutečně nasypete na sanaci neúspěšných poloprázdných škol pod kuratelou nějaké bývalé vlády a bývalého koaličního partnera, o jehož významu samozřejmě můžeme dost pochybovat. Takže o toto vás prosím, abyste na to reagoval a začal situaci řešit, aby se v tom resortu neřešily jenom takové opravdu drobné ptákoviny. Tohle je skutečně fatální věc,“ sdělil Klaus mladší. 

Následovala odpověď premiéra, jenž se rozhodl obsáhle hovořit o financování školství. To však Klause mladšího rozlítilo. 

„Nezlobte se, pane premiére, vy jste mi vůbec neodpověděl na otázku. Buď jste mě nepochopil... Vy jste tady přečetl nějaký prefabrikovaný dokument nějakých úředníků. Mně to přijde, jak kdyby člen správní rady mě kritizoval, že mi rostou náklady ve škole o 44 % a máme horší výsledky, a já bych reagoval, že mu tam budu číst půlhodinové nějaké citace ze školního řádu,“ rozčílil se Klaus.

„Já jsem si vás prostě dovolil upozornit, že jste otevřeli černou díru s tou reformou financování a raketově vám rostou náklady a akorát budete sanovat poloprázdné školy a nedosahujete žádných výsledků. Nerostou ty mzdy o těch 40 %, co vám to narůstá, atd. A žádal jsem vás, abyste tomu dal politickou prioritu, protože já být ministryní financí, tak z toho zešedivím. A být ministrem školství za této situace, tak abdikuji. Protože skutečně otevíráte černou díru toho financování tady pod tlakem pana Gazdíka a paní Valachové. Takže vás prosím, abyste mi lidsky odpověděl a zahodil ten papír od těch úředníků, co vám tady ráno podstrčili,“ zakončil Klaus. 

Na facebookovém profilu pak celou věc okomentoval. „Já nepatřím k těm, co útočí na premiéra Babiše hystericky a osobně. Ale strašně mně vadí ta nekompetentnost v řízení země – například v resortu školství. Vše jsou jen marketingové nahodilé výkřiky, a u zásadních věcí – to stále jede v duchu intencí bývalé ministryně Valachové. Viz i tato interpelace,“ napsal k tomu Klaus. 

A následně se dočkal komentářů.

„Být opozice alespoň z poloviny tak konstruktivní jako mladý Klaus, jsme už podstatně dál. Dlouhodobě ubekování a kňučení Fialy a dalších okolo ČH, vulgarita a tupá hloupost Pirátů a zapšklost Kalouska vše brzdila,“ poznamenal jeden z uživatelů.

„Vy, pane Klausi, nejste člověk, co útočí na Babiše. Vy jste člověk, co patří na Hrad. Líbí se mi vaše slova a názory,“ dodal další z uživatelů.

„Neziskovky se pakují, školství degeneruje a daňový poplatník to všechno financuje,“ dodal další. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …