Neziskovky vysávají státní rozpočet, řekněte lidem, kolik dostávají, žádal Filip Sobotku. Přečtěte si odpověď, vážně stojí za to

09.03.2017 16:32

Kolik dává stát neziskovým organizacím na uprchlíky? Tuto otázku položil předseda KSČM Vojtěch Filip premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) prostřednictvím písemné interpelace. A ten mu již i odpověděl. Informaci přinesl server Lidovky.cz.

Neziskovky vysávají státní rozpočet, řekněte lidem, kolik dostávají, žádal Filip Sobotku. Přečtěte si odpověď, vážně stojí za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

„V České republice prý existuje přes 3 600 těchto organizací,“ píše o neziskovém sektoru Filip a ptá se premiéra, zda je tento údaj pravdivý. „Jde o zjevně velmi vysoký počet,“ podotkl se slovy, že v takovém množství je pak velmi těžké se vyznat a podpořit ty, jejichž činnost má skutečně smysl a jsou užitečné. „A to pro celou společnost, nikoliv pouze pro skupinu či jednotlivce, kteří se snaží obohatit na úkor ostatních,“ popisuje ve své interpelaci Filip. 

Mezi takovýmito organizacemi je podle něj pak těžké rozlišit poctivé od těch, jež podvádějí a nechávají si peníze plynout do kapsy. „Pod rouškou prospěšné činnosti pak vysávají státní rozpočet,“ tvrdí rázně. „Na internetu kolují informace o tom, jak některé neziskovky vydělávají na migraci, a to nemalé částky. Mluví se o stovkách milionů korun, které putují neznámo kam,“ dodal. 

Písemnou interpelaci a odpověď na ni najdete ZDE.

Závěrem se pak Filip zajímá také o neziskové organizace, které pomáhají uprchlíkům. Ptá se, kolik stát takovým subjektům poslal v uplynulých třech letech. „Zabývá se vláda tím, nakolik je tato pomoc nezbytná a efektivní?“ táže se předseda komunistů premiéra. Obává se totiž, aby finance od státu nekončily u podvodníků. 

Sobotka na Filipovu interpelaci již zareagoval, a to minulý týden. „Veřejné rejstříky evidovaly v roce 2015 82 597 spolků a 24 739 pobočných spolků, 2 710 obecně prospěšných společností, 142 ústavů, 490 nadací a 1 331 nadačních fondů, 232 školských právnických osob a cca 250 účelových zařízení církví,“ vypočítal neziskové organizace Sobotka. 

Původní text ZDE.

Podle Rozboru financování nestátních neziskových organizací z veřejných rozpočtů za rok 2015 pak podle Sobotky pouze 3 % z nich získávají státní dotaci a pouze necelých 7 % z ostatních veřejných rozpočtů. Neziskové organizace tak letos v lednu získaly ze státního rozpočtu 9,7 miliardy korun, z veřejných peněz pak 16,4 miliardy. Na organizace pracující s migranty pak podle něj jde jen mizivá část financí. Loni to prý bylo 45 milionů korun, o rok dříve ani ne polovina. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…