Nezku**il jste prezidentský úřad? ptali se novináři Zemana. A toto jim odpověděl

08.11.2014 8:18

Obsáhlý rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem přináší sobotní MF Dnes. Na přetřes pochopitelně přišly prezidentovy vulgarity, které pronesl v živém vysílání Českého rozhlasu, jeho návštěva Číny i hodnocení nedávných senátních a komunálních voleb.

Nezku**il jste prezidentský úřad? ptali se novináři Zemana. A toto jim odpověděl
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s ministrem Janem Mládkem při státní návštěvě Číny

V úvodu položili redaktoři listu s ohledem na Zemanovy výroky v rozhlasových Hovorech z Lán poněkud provokativní otázku: „Nezku**il jste tak trochu prezidentský úřad?“ Prezident se hájil tím, že ve dvou ze tří případů, kdy vulgarismy použil, pouze citoval. „Jsem tedy v situaci maminky, která kárá Pepíčka za sprosté slovo, a jako kárající maminka jsem obviňován, že mluvím sprostě,“ povzdechl si prezident.

Lidi na palubě letadla nekádruju

Zopakoval také své dřívější tvrzení, že tím, že se z Číny vracel soukromým letadlem PPF a J&T, nikoho nepoškodil. „Letadlo tam bylo tak jako tak, letělo z Pekingu do Prahy tak jako tak. Chápu, že to bylo mediálně zajímavější než věcný obsah především ekonomických jednání. Protože ekonomii musí člověk trochu rozumět,“ podotkl prezident.

Redaktoři, kteří se Zemanem rozhovor vedli, jej ale upozornili na to, že na palubě letadla byl Dušan Palcr z J&T, který je prý známý svými kontakty s Markem Dalíkem a Romanem Janouškem. Zeman se hájil tím, že posádku letadla „nekádruje“. Palcra prý viděl poprvé v životě. „Pokud se Palcr stýká s Dalíkem, je to jeho problém. Já jsem s ním o žádných konkrétních věcech nejednal," tvrdil prezident.

Velvyslancem v Číně by mohl být Jan Kohout

Řeč přišla i na to, kdo by mohl obsadit post velvyslance v Číně. Zeman pochválil stávajícího ambasadora Libora Sečku, který prý odvádí „skvělou práci“. Jako možné kandidáty na příštího velvyslance v této asijské mocnosti zmínil Jana Kohouta nebo Jaroslava Tvrdíka. Druhý jmenovaný ale později listu potvrdil, že o funkci nemá zájem.

Politické strany ve volbách poškodily četné korupční aféry

Miloš Zeman také zhodnotil nedávné komunální a senátní volby. „Vlastně všechny strany s výjimkou lidovců v komunálních volbách ztratily poměrně vysoký počet mandátů. A to nejen kvůli hnutí ANO, ale také některým dalším, zpravidla regionálním hnutím,“ uvedl prezident s tím, že politické strany udělaly tři chyby. První vidí v tom, že strany nejen na centrální, ale i krajské a komunální úrovni měly příliš mnoho korupčních afér. Druhou v tom, že přestaly mít program, který je odlišuje od ostatních. A třetí v tom, že v čele některých stran chybějí silné osobnosti.

Na námitku, že za vítěze posledních voleb se považuje jak hnutí ANO, tak ČSSD, Zeman přiznal, že v senátních volbách zvítězila sociální demokracie. V komunálních volbách, alespoň co se týká statutárních měst, ale zvítězilo ANO. „To je strohý fakt, který můžete komentovat, ale nemůžete ho popírat,“ uvedl prezident.

Nejsem mstivým člověkem

Odmítl také poměrně rozšířené tvrzení, že je mstivým. Argumentoval tím, že ústavním soudcem jmenoval Vojtěcha Šimíčka, který veřejně kritizoval jeho volební kampaň. Nebo že vyznamenal Řádem TGM Miroslava Zikmunda, který podepsal Bursíkovu petici proti Zemanovým výrokům o vztazích s Ruskem.

Závěrem rozhovoru si Zeman posteskl, že nedostal ani jednu otázku, která se týká ekonomické spolupráce mezi ČR a ČLR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …