Neznám hloupějšího člověka, než je český novinář, ulevil si prezident Zeman a dodal příklady. Těm od Bakaly nesmrdí ani peníze z vytunelovaného OKD, že se nestydí

31.10.2019 21:50

Moderátor Jaromír Soukup si do pravidelného čtvrtečního pořadu Týden s prezidentem, odvysílaného na TV Barrandov, pro Miloše Zemana připravil řadu témat, která v uplynulém týdnu nejvíce rezonovala v české společnosti. Hlava státu si opět nebrala servítky. Diskusi tentokrát otevřela nad hloupými českými novináři v čele se závistivým kapitalistou Zdeňkem Bakalou. Studenou sprchu si po řediteli Bezpečnostní informační služby tentokrát připravil i pro jejího „hloupého“ mluvčího, který nezná zákony, ale také poslance KSČM Stanislava Grospiče za jeho výroky k roku 1968.

Neznám hloupějšího člověka, než je český novinář, ulevil si prezident Zeman a dodal příklady. Těm od Bakaly nesmrdí ani peníze z vytunelovaného OKD, že se nestydí
Foto: Printscreen vysílání ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman pronáší vánoční poselství

V úvodu se prezident Zeman vrátil ke zhodnocení výročí 28. října a svému projevu, který přednesl k příležitosti předávání státních vyznamenání, jimiž ocenil různé osobnosti. Předně se pořádně opřel do zástupců médií. „Když říkám, že jsou novináři hlupáci, tak teď to dokázali dvakrát, když tvrdili, že během svého projevu budu abdikovat. Neznám hloupějšího člověka, než je český novinář,“ řekl a zadruhé je za hlupáky označil, když čekali u nemocnice, kde byl hospitalizován, s očekáváním, že jim nemocnice oznámí, že tam zůstane.

Ve svém projevu při předávání státních vyznamenání hlava státu také citovala slova Karla Kryla, že Česko je země závisti, ta prý směřovala opět na česká média. „Chtěl jsem tím poukázat na Bakalovo impérium, na Aktuálně.cz, kde měli titulek, že ‚Zeman při projevu seděl na židli‘. To je základ projevu?“ kroutil nevěřícně prezident hlavou. „K tomu Bakalovu impériu... styděl bych se brát peníze, které pocházejí z vytunelování OKD. Ale někteří novináři, například z Hospodářských novin, se zjevně nestydí, protože peníze nesmrdí,“ konstatoval.

Nesouhlasil s argumenty, že stát nechal Bakalu vydělat, protože to je kapitalista. „Máme tu jiné kapitalisty, třeba Kellnera. Nedělme lidi na kapitalisty a nekapitalisty, ale dělme je na úspěšné a neúspěšné, jako je Bakala. Tito neúspěšní zpravidla závidí úpěšným,“ doplnil.

Anketa

Je dobře, že Jaromír Jágr dostal od Zemana Medaili za zásluhy I. stupně?

94%
6%
hlasovalo: 22170 lidí

U Petra Kellnera, majoritního akcionáře PPF, ještě chvíli setrval vzhledem k novince, že tento nejbohatší Čech kupuje televizi Nova, což Zeman vítá. „Jsem rád, že k tomu dochází, jedna z nejznámějších českých televizí bude mít úspěšného českého vlastníka, nikoli bakalovského,“ řekl spokojeně. Kritická slova některých novinářů, že tím chce získat politický vliv, smetl ze stolu se slovy, že nějaký nekvalifikovaný „novinářík“ opět jen závidí. „Novináři jsou jako tasemnice, jen z nich vycházejí další a další články, nenastudují si zákony a příslušné materiály, ani chudáčci nevědí, co se jim líbí a nelíbí, možná podle toho, zda je platí Bakala nebo někdo jiný,“ nebral si servítky.

Médii také hýbe zpráva, která se týká církve, a sice sexuálního zneužívání církevními hodnostáři. Kněz z Ostravska byl v Polsku přistižen při podivných sexuálních aktivitách s mladým chlapcem. Zeman pouze krátce připomněl, že takových případů jsou po světě tisíce. „Je mi to líto. Ať se zruší celibát a možná se sníží počet případů tohoto typu,“ míní.

Poté se pozornost upnula na ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku. Zeman mu v minulém díle vzkázal, že místo aby hledal čínského a ruského špiona za každým rohem, měl by se více zabývat ekonomickou kriminalitou. Mluvčí BIS pak na jeho výtku reagoval slovy, že ekonomická kriminalita není v popisu práce BIS. „Máme tady hloupého i mluvčího, který ani nezná zákon o BIS, jehož součástí je povinnost chránit ekonomické zájmy České republiky. Co jiného než ekonomická kriminalita včetně korupce a boje proti ní je obrana ekonomických zájmů?“ divil se prezident.

Obrovskou mediální bouři sklidil v týdnu poslanec KSČM Stanislav Grospič, podle kterého byly oběti invaze v roce 1968 jen vinou dopravních nehod, tento výrok prezident označil za odporný. „Danuško, Dano Košanová, dcérečko moje, jdi už spát – to byla báseň Vojtecha Mihálika. Tato žena byla zastřelena sovětským vojákem, žádný tank, klasická střelba. Grospičův výrok je tak odporný, že nestojí za komentování,“ zhrozil se Zeman. 

Podivoval se nad tím, že se KSČM od výroku nedistancovala. „Předseda KSČM Filip říkal, že to nebyla okupace, ale invaze. Jaký je v tom rozdíl? Okupace je následný akt po invazi,“ kroutila hlava státu opět nevěřícně hlavou.

Na přetřes přišla i turecká ofenzíva v Sýrii, kterou prezident již odsoudil v projevu v Poslanecké sněmovně. „Tohle je normální agrese a okupace. Najde se zase ‚Turek‘, který bude říkat, že turecké tanky nikoho nezabily a byly to dopravní nehody, že?“ rýpl si opět do Grospičových slov o okupaci. Poté už se vrátil zpět k tématu. „Jsem rád, že tam zasáhla syrská armáda a že v jejich řadách jsou konečně kurdští bojovníci, kteří tam dávno patřili,“ uvedl prezident Zeman, který doufá, že některá opatření, k nimž se přidalo i Česko, jako například zákaz vývozu zbraní do Turecka, povedou k tomu, že Turecko tuto okupaci na severu Sýrie bude muset nakonec „odpískat“.

Jak se pořad blížil ke svému konci, rýpl si prezident i do České televize, když moderátor Jaromír Soukup divákům oznámil, že Týden s prezidentem vystřídá pořad Duel s Jaromírem Soukupem, kde hostem bude předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. „Česká televize má ve svých pořadech méně úspěšné politiky, vy máte ve svých pořadech elitu,“ pousmál se prezident na závěr na očividně potěšeného Soukupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …