Nic jiného jsme si nezasloužili! píše Luboš Palata o resortu, který dostala v Bruselu Jourová

11.09.2014 8:12

Pro mnohé je zklamáním, že na Věru Jourovou v Evropské komisi připadl post justice. Lidové noviny poukazují na to, že post dopravy a vesmíru nakonec získali Slováci, a pozastavují se nad tím, že mezi Českem a Slovenskem neexistovala dohoda, že proti sobě při vyjednávání v Bruselu nepůjdou. Komentátor MF Dnes zase napsal, že jsme dostali, co jsme mohli. Jeho komentář vyznívá tak, že jsme si nic jiného nezasloužili.

Nic jiného jsme si nezasloužili! píše Luboš Palata o resortu, který dostala v Bruselu Jourová
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

Zklamání bylo včera znát na politicích i analyticích. České eurokomisařce totiž nakonec byl přidělen v EK resort justice. Po dlouhou dobu však ČR dávala najevo, že usiluje o regionální rozvoj a až do včerejšího rána se zdál být jako nejpravděpodobnější resort dopravy a vesmíru.

Jean-Claude Juncker však rozhodl jinak. Pozici Věry Jourové mohl podle informací LN ovlivnit i fakt, že na Junckera při pohovoru udělala dojem jako dostatečně univerzální právnička. „Byl to jeden z důvodů, proč tuto pozici získala,“ souhlasí státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Jednání na poslední chvíli se politikům vyplatila

Řada politiků ale výsledek považuje za neúspěch v diplomatických jednáních. Post dopravy a vesmíru získali Slováci, a to poté, co ještě na poslední chvíli jeli do Bruselu vyjednat pro sebe silnější portfolio.

Minulý týden totiž novináři z EurActivu zveřejnili draft rozsazení úředníků z Junckerovy komise. Věře Jourové v něm připadala doprava. Jenže draft vyvolal politickou bouři a do Bruselu se vydali přední evropští politici a bojovali za lepší křesla. LN uvádějí, že některým se to také podařilo.

„Za poslední týden se tu točila řada premiérů,“ vysvětlil deníku znalec prostředí Evropské komise. „Bohuslav Sobotka mezi nimi nebyl. Ani Andrej Babiš. Je to velká chyba, že na zachování portfolia dopravy pro Jourovou netlačili,“ dodal.

Slovenský eurokomisař má zásluhy z minulého období

Nejvíce prý o lepší portfolia usilovaly Británie, Francie a Slovensko. A právě posledně jmenovaný stát získal původně českou dopravu a vesmír.

„Je zvláštní, že se Sobotka nedohodl s Robertem Ficem, že Slovensko nepůjde proti Česku, což se stalo,“ dodal podle LN bruselský matador. Konzultant dosavadního komisaře pro obchod Ivan Hodač k tomu uvedl: „Slovensko prostě hraje v Bruselu vyšší ligu než Česko.“

Komentátor MF Dnes Luboš Palata dnes píše k získanému resortu v EK, že Věra Jourová nebyla nakonec špatnou kandidátkou. „Ale úvaha, že může dostat některý ze zásadních postů v Evropské komisi, byla od počátku mylná,“ míní Palata. Dodává také, že jsme v EU za posledních deset let předvedli jeden z nejmizernějších výkonů v rámci nových unijních států. Unii jsme podle autora nic nepřinesli, ale pouze brali.

„Nebyl tedy jediný důvod, proč by Věra Jourová měla dostat slušný post proto, že je Češka. Díky počtu nominací slabšího pohlaví nebyl ani důvod, proč by měla dostat slušný post jen proto, že je žena,“ konstatuje Palata.

Uvádí také, že slovenský eurokomisař Maroš Šefčovič získal resort dopravy a vesmíru i za své působení v minulé komisi.  Palata nazval svůj komentář v MF Dnes výmluvně: „Dostali jsme, co jsme mohli, Jourová momentálně neměla na víc.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…