Nic nedostanete, převor byl gestapák. Úřad zklamal maltézské rytíře, kteří v rámci restitucí chtěli pozemky

11.05.2016 8:05

Státní pozemkový úřad se nedávno rozhodl zastavit vydávání miliardových majetků maltézským rytířům. Mnohé to překvapilo, ovšem podle deníku Právo k tomu byl pádný důvod. Existuje totiž několik konfiskačních vyhlášek z roku 1945, které by mohly množství majetku, které si maltézští nárokují, z restitucí vyjmout.

Nic nedostanete, převor byl gestapák. Úřad zklamal maltézské rytíře, kteří v rámci restitucí chtěli pozemky
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Kardinál Dominik Duka a Miroslav Kalousek si měli stále o čem povídat

Nároky maltézských rytířů jsou na mnoha místech politicky třaskavé. Například 180 hektarů, jichž se domáhají v pražské Březiněvsi, si jako zvláštní bod zařadil na své jednání vládní výbor. Jenže teď zřejmě v restitucích maltézských rytířů nastal zvrat. Byly totiž nalezeny konfiskační vyhlášky Okresních národních výborů v Opavě, České Lípě a Vyškově. Ty byly vydány již v roce 1945 na základě prezidentského dekretu č. 12. Důvodem mělo být to, že převor řádu Franz Werner Bobe byl usvědčeným a později popraveným konfidentem gestapa.

To neznamená nic jiného, než že majetek maltézských rytířů byl konfiskován již před únorem 1948. Ten je však v zákoně o restitucích jasně stanoven jako nepřekročitelná hranice a co bylo konfiskováno před ní, nemá být restituováno. Navíc Ústavní soud již dříve rozhodl, že pokud je nalezeno u jednoho subjektu několik konfiskačních vyhlášek, vztahují se Benešovy dekrety na celý jeho majetek. Maltézští rytíři by tedy neměli dostat vůbec nic.

Navíc prý úřady pochybují, zda současní maltézští rytíři (Suverénní řád maltézských rytířů) jsou vůbec řádným právním pokračovatelem řádu (Konventu kněží rytířského Maltézského řádu v Praze), kterému majetek patřil. Řád tvrdí, že kontinuita je zřejmá, protože oba subjekty se řádně sloučily. Úřadům však přijde problematické, že se tak stalo 18. 12. 2012, jen pár dní předtím, než zákon o restitucích začal platit.

Maltézští se proti rozhodnutí Státního pozemkového úřadu odvolali k ministerstvu zemědělství, které nyní důkladně analyzuje materiály.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…