Nic není ztraceno, pane Rusnoku. Noviny píší, že můžete získat důvěru

01.07.2013 9:50

Hospodářské noviny spekulují, že se vládě premiéra Jiřího Rusnoka možná rýsuje šance, jak získat důvěru Poslanecké sněmovny. Z levé části politického spektra ji totiž téměř nikdo apriori nevylučuje. A sám premiér Rusnok ujišťuje, že je připraven poslancům vycházet vstříc.

Nic není ztraceno, pane Rusnoku. Noviny píší, že můžete získat důvěru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Ještě nedávno si poslanci byli jistí, že se jim podaří sehnat 120 poslanců pro rozpuštění sněmovny a nové volby. Jenže tento plán se začíná drolit a současně s tím některé strany začínají naznačovat, že než připustit vládu dosavadní pravicové koalice, raději podpoří Rusnokovu vládu odborníků.

V neděli hned dvě strany - Věci veřejné a KSČM - oznámily, že za určitých podmínek jsou ochotny Rusnokovu vládu podpořit a klíčové pro ně bude programové prohlášení. „Počkáme si na personální a programové obsazení tohoto vládního pokusu a podle toho se budeme rozhodovat,“ ujistil předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik. A podobně se vyjadřuje dokonce i doposud vládní strana LIDEM.    

Klíčový tak bude postoj ČSSD, která doposud důrazně požadovala nové volby. Jak se však tato alternativa hroutí, jsou nuceni uvažovat i o jiných alternativách vývoje. To připustil i první místopředseda strany Michal Hašek. „Když se sněmovna nerozpustí, budeme řešit důvěru vládě,“ uvedl pro Hospodářské noviny.

Sám premiér Rusnok v Lidových novinách prozrazuje, že po sestavení vlády bude s poslanci vyjednávat. „Udělám vše proto, abychom důvěru získali. Teď mám jiné starosti, ale až sestavíme vládu a bude jmenována, pak budeme vyjednávat,“ ujistil.  

Výsledkem nepřehledné politické konstelace tak může být Rusnokova vláda s důvěrou a Poslanecká sněmovna v rozkladu. Následně by si vláda mohla mezi poslanci domlouvat podporu ad hoc pro jednotlivé návrhy.

Proti nové vládě nejvehementněji protestuje místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který ji v neděli označil za „invazní komando na okupovaném území“. Na tom, že vláda nejspíš bude prodlouženou rukou prezidenta Zemana, se s ním shodují i zástupci ODS a ČSSD, tím však porozumění končí.    

Sám premiér Rusnok Kalouskovy výpady odmítá komentovat. V rozhovoru pro Lidové noviny uvedl: „Výroky pana ministra financí nebudu komentovat. To je pod moji úroveň,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…