Nic nevíte. Skáčete do řeči. Proč jste si mě zval? Martin Veselovský se docela zapotil, host mu dával čočku

20.07.2017 12:24

Lži, polopravdy a konspirace. To podle majitele společnosti Liglass Trading CZ Michaela Smelíka nejvíc provází mediální informování o zakázce, kterou dostal od kyrgyzské vlády. Smelík to řekl v DVTV. Během půlhodinového rozhovoru se opakovaně pustil do Martina Veselovského. Pořád mi skáčete do řeči, nenecháte mě domluvit, proč jste si mě zval, bránil se kadenci otázek moderátora.

Nic nevíte. Skáčete do řeči. Proč jste si mě zval? Martin Veselovský se docela zapotil, host mu dával čočku
Foto: prezident.kg
Popisek: Kyrgyzský prezident Atambajev s majitelem firmy Liglass Trading CZ Michaelem Smelíkem

Štvanice, jaká tu dlouho nebyla. I tak popisoval podnikatel Michael Smelík mediání smršť, která poslední týden hýbe českým veřejným životem. Jeho firma Liglass Trading CZ nedávno získala obří mnohamiliardovou zakázku na stavbu hydroelektráren v Kyrgyzstánu.

Podle Smelíka jde o akci, na kterou se připravoval rok a půl. Novináři o ničem nevěděli až do okamžiku, kdy se objevil článek na serveru patřícím do portfolia Zdeňka Bakaly. Zásadní problém je podle majitele Liglass Trading CZ v tom, že novináři píší o něčem, čemu nerozumí.

„Vy se mě ptáte a přitom neznáte, jak to v tomhle typu byznysu funguje,“ zpražil moderátora. Jde prý totiž o to, že firma, která zakázku vyhrála, nemusí mít se stavbou hydroelektráren žádné zkušenosti. Bude pouze vše koordinovat, zajišťovat financování projektu a externí dodavatele a stavitele. Zkušenosti se stavbou hydroelektráren podle svých slov byznysmen Smelík má, v oboru je zhruba 11 let.

Moderátor Veselovský hned zkraje položil podnikateli otázku, proč bychom měli být hrdí, že česká firma zvítězila v otevřeném mezinárodním výběrovém řízení. „Já spíš nechápu, proč bychom neměli být hrdí. Jsme soukromá firma, neberu žádné dotace a v Kyrgyzstánu jsme si všechno zařídili sami, bez jakékoli pomoci. Všechno jsem dělal sám a na vlastní riziko a nakonec to vyústilo 10. července k podpisu kontraktu. Proč bychom na to neměli být hrdí?“ podivoval se Smelík.

Financování celého projektu je podle jeho slov zajištěno. „Buď mi dáte prostor, nebo se nikam nedostaneme,“ odrážel podnikatel Veselovského. „Vy mi ale neodpovídáte na otázky,“ nechtěl se dát moderátor odbýt. „Odpovídám, ale nemohu začít od konce. Finance jsou zajištěné,“ reagoval Smelík.

Konkrétní jména partnerských firem veřejně prý neuvede, protože by mediální štvanice přešla i na ně. Naznačil, že za kampaní může být konkureční boj přímo v Kyrgyzstánu, což jsou informace, které se objevily již v jiných zdrojích.

Doporučující dopisy z ministerstva průmyslu i z prezidentské kancléře získal podle svých slov jednoduše. „Nejdřív jsem napsal na ministerstvo, poslal příslušné dokumenty a požádal jsem, jestli by mě mohli podpořit v kyrgyzském projektu. Dopis se stejnou žádostí o podporu jsem poslal i na Hrad a až po několika měsících jsem se dověděl, že to skutečně proběhlo,“ popsal s tím, že nechápe, proč by podporu měly dostávat jen velké firmy, a ne malý transparentní podnik.

„Důležité říci je, že ty doporučující dopisy nakonec neměly žádnou relevanci, protože kyrgyzská vláda se rozhodla udělat mezinárodní výběrové transparentní řízení. Žádné dopisy od ministerstva, prezidenta nebo pána Boha by nepomohly, protože výsledek byl vybrán v tendru dvaceti nezávislými komisaři,“ zdůraznil Smelík.

Zakázka by prý mohla být ohrožena, a to jen kvůli mediální kampani. „Musím se pořád obhajovat. Svolal jsem do Biškeku na příští středu tiskovou konferenci. Místo toho, abych dělal skutečnou práci, tedy finalizoval vše, co je nutné k naplnění smlouvy, musím se bránit. Novináři tím, co dělají, poškozují prestiž naší republiky,“ posteskl si.

Celý rozhovor se nesl ve značně konfliktním duchu. Podnikatel Smelík si opakovaně stěžoval, že mu Veselovský nedává prostor, skáče mu do řeči. Na to mu Martin Veselovský s přísným výrazem odpovídal, že je tu od toho, aby odpovídal na jeho otázky, ne si dělal nějaká prohlášení. „Jak mám ale potom vyvrátit ty pomluvy, co o mně média šíří?“ uvedl Michael Smelík. „Byl jsem rád, když jste mě pozvali, že budu moci reagovat, ale nedal jste mi prostor. Jsem nesmírně zklamaný,“ zakončil byznysmen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…