Nic si nelakujeme na růžovo, ujistila v ČT Němcová. A vrhla se na Nečase

07.11.2013 19:41

Nejhorší volební výsledek v historii. Tak dopadly předčasné podzimní volby pro občanské demokraty. Jejich místopředsedkyně Miroslava Němcová vidí důvod především ve špatném mediálním obrazu strany a v kauze Jany Nagyové. Uvedla to v pořadu Interview na ČT 24.

Nic si nelakujeme na růžovo, ujistila v ČT Němcová. A vrhla se na Nečase
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslava Němcová v Ostravě

Němcová přiznala, že zisk 7,7 procenta je závažná a zdrcující porážka pro celou ODS. Přesná analýza takového úpadku prý ještě není hotova, ale bude předložena na lednovém kongresu strany, kde se mimo jiné bude řešit i budoucnost ODS a možnosti, jakými lze zvýšit volební preference v její prospěch.

„Narůžovo si nic nelakujeme,“ povzdechla Němcová a dodala, že za takový výsledek může především nepopulárnost vlády Petra Nečase, kauza Jany Nagyové a špatný obraz v médiích. Odchod Nečase z čela strany pak už prý byl jen pomyslnou poslední kapkou. Zopakovala kriticky, že přestože kauza otřásla politickou scénou a přivodila pád vlády, dodneška nejsou známy přesné její příčiny, ani všichni viníci.

„Jistou satisfakcí je, že pro sebe jsem získala v pražském volebním obvodu rekordní počet preferenčních hlasů. Tento výsledek mi potvrzuje, že moje působení v politice bylo voliči oceněno,“ prohlásila Němcová.

I přes těžké období prý zatím naštěstí žádný odliv členů nepociťuje. „Mnohé starosty se nám snaží přetáhnout jiné strany, ale nevím zatím o nikom, že by někdo svodům podlehl,“ prozradila.

Skutečnost, že ODS již více jak půl roku nemá svého předsedu, považuje také za komplikaci. Situace se však má změnit už v lednu, kdy na kongresu proběhne volba nového předsedy, a ona sama se o tento post bude ucházet. Úřadujícího předsedu ODS Martina Kubu nepustili do sněmovny voliči, kteří ho vykroužkovali. „Je to rozhodnutí voličů a většího pána než voliče není,“ pokrčila rameny Němcová.

Počet místopředsedů? Ideálně pět

Doposud není známý ani počet místopředsedů Poslanecké sněmovny. Celkem se do ní probojovalo sedm stran, Němcová by však uvítala pouze pět místopředsedů. „To je pak sněmovna v plné síle, víc už by zabraňovalo dohodám,“ podotkla. Žádné debaty mezi poslaneckými kluby na toto téma ale prý ještě nezaznamenala.

Okolnosti, za kterých by ODS mohla vstoupit do koalice, si Němcová prý neumí představit. Voliči totiž podle jejích slov dali jasně najevo, že si přejí mít ODS v opozici, a oni jejich přání vyplní. Zároveň se obává, že volby nepřinesly dramatickou změnu, kterou mnozí možná očekávali, a nyní to vypadá, že nebude naplněna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…