Ničí nevinným život a přitom ignoruje korupci, zlobí se Piráti na policii. Přidali se Svobodní, mluví se o špinavé hře

19.12.2013 10:12

Na desítky takzvaných growshopů se v listopadu jako supi vrhli policisté. „Odvezli mi osmdesát procent zboží. Je to pro mě likvidační,“ postěžoval si ParlamentnímListům.cz majitel jedné z postižených prodejen Jan Rasl z Liberce.

Ničí nevinným život a přitom ignoruje korupci, zlobí se Piráti na policii. Přidali se Svobodní, mluví se o špinavé hře
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Growshop v Liberci, jehož majiteli policisté zabavili většinu zboží

Anketa

Jaké budou letošní Vánoce u vás doma?

hlasovalo: 8105 lidí

Growshopy jsou obchody zaměřené na prodej a distribuci zboží a produktů pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením. Jsou však spojovány s prodejnami, které nabízí potřeby pro pěstování konopí. Název je vytvořen ze slov grow – růst a shop – obchod.

Na obranu postižených živnostníků se angažuje hlavně Pirátská strana. Domnívají se, že jde o policejní šikanu drobných živnostníků. „Místo toho, aby se policie zabývala organizovaným zločinem a korupcí, plýtvá prostředky nás všech k účelovému zastrašování prodejců zcela legálního zboží,“ uvedl místopředseda Pirátské strany z Plzně Petr Kopáč.

Kriticky se vyjadřují i Svobodní. „Nesouhlasím s postupem policie proti obchodům nabízejícím zcela legální zboží. I v hypermarketech se dají koupit věci, ze kterých se dá vypěstovat konopí. A navíc i látky, ze kterých je možné vyrobit výbušniny. Prodejce nemůže nést zodpovědnost za to, co s nákupem zákazník udělá. To by byl konec prodejců nejen zbraní, ale i kuchyňských nebo domácích potřeb či aut,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz David Forbelský, předseda Strany svobodných občanů v Liberci.

Kuřácké potřeby a semínka nevedeme

V centru Liberce se nalézá také jedna podobná prodejna, která v listopadu čelila nezvaným hostům. Dnes na prodejně visí velká informační cedule – Kuřácké potřeby a semínka nevedeme. Což je patrně opatření, které zde zavedli po policejním zátahu. „Zásadně odmítám, že bych šířil toxikomanii. Policisté mi odvezli osmdesát procent zboží z obchodu. Včetně třeba digestoře. Veškeré peníze jsem dával do podnikání a ještě dlužím na fakturách. Takže asi budu nucen dům, který dávám deset let dohromady a ve kterém se mi narodily děti, prodat. Abych zaplatil za zboží, které mi policisté zabavili. Vkládal jsem do něj veškeré úspory, je to pro mě likvidační,“ vysvětlil ParlamentnímListům majitel Jan Rasl. Nyní krámek po měsíci otevřel. „Bez jakýchkoliv kuřáckých potřeb, semínek, prospektů či literatury. Jenom doprodávám hnojiva a substráty,“ konstatoval. 

Narůstá pěstování konopí a produkce marihuany ke komerčním účelům

V Libereckém kraji zasahovali policisté na třech místech, v Liberci a České Lípě, provedli i domovní prohlídky. Zabavili materiály a věci, které podle nich souvisí s výrobou psychotropních látek a šíření toxikomanie. „Zajištěný materiál policisté zaslali k dalšímu zkoumání,“ uvedla mluvčí liberecké krajské policie Jana Světlá.

Policisté poukazují na to, že od roku 2007 dochází k masivnímu nárůstu pěstování konopí a produkce marihuany pro komerční účely. Zvyšuje se masivně počet pěstíren. „S tímto rozmachem sledujeme každoročně přibývající počet kamenných i internetových obchodů, které nabízejí technologie určené k indoorovému pěstování konopí,“ řekla Ivana Ježková z policejního prezídia.

Marihuana je škodlivá asi jako alkohol

„Na marihuanu se dívám podobně jako na alkohol. Jsou nebezpečné hlavně pro mladé lidi.  Vím o případech, kdy se kvůli užívání marihuany rozjely u některých jedinců psychické problémy. Vyústily až ve schizofrenii. Což se stát může, odbrzdí se něco v mozku a může to dopadnout špatně,“ objasnil ParlamentnímListům.cz David Adameček, protidrogový odborník z Liberce. Je zde ředitelem organizace Advaita, která pomáhá uživatelům drog dostat se ze závislosti na nich. „Na druhou stranu řada lidí v určitém období marihuanu kouří a pak toho nechá,“ upozornil.

Razantnější je jeho kolegyně, Hana Vojtěchová, vedoucí Auritusu, centra pro lidi ohrožené drogou v Táboře. „Jsem ráda, že došlo k policejním zátahům na growshopy, a že se zavírají takové obchody. Nejsou nebezpečím pro dospělé, ale hlavně pro třináctileté školáky, kteří chtějí experimentovat s drogami,“ vyjádřila se v Deníku. „Asi není problém, když si třicetiletý chlap jednou za měsíc o víkendu zahulí s kamarády. Ale je to velký problém pro třináctileté děti, které pak kvůli tomu ani nedodělají školu, povalují se doma, jsou bez zájmu, a na všechno kašlou.“

Nechceme přihlížet, jak se z Česka stává policejní stát

Na obranu konopných prodejen a jejich majitelů se postavila hlavně Pirátská strana. Už v listopadu zorganizovala demonstrace v některých větších městech České republice – Praze, Ostravě či Plzni. „Pokud chceme v České republice životaschopné drobné podnikání, nemůžeme si dovolit takto zasahovat proti provozovatelům growshopů, kteří nikomu neškodí a zároveň platí daně a odvody. Místo toho, aby se policie zabývala organizovaným zločinem a korupcí, plýtvá prostředky nás všech k účelovému zastrašování prodejců zcela legálního zboží,“ zmínil na webu Pirátské strany její plzeňský místopředseda Petr Kopáč. Vznikla i petice, která požaduje zastavení policejních zásahů proti growshopům. „Nechci přihlížet tomu, jak se z Česka stává policejní stát,“ sdělil autor petice Jindřich Krása, příznivec Pirátské strany.

V hypermarketech si můžete koupit i věci vhodné k výrobě výbušnin

Ozývají se ale i Svobodní. Jejich liberecký předseda David Forbelský nastínil ParlamentnímListům.cz svůj pohled: „Velmi důrazně nesouhlasím s postupem policie proti obchodům nabízejícím zcela legální, i když předražený sortiment.“

Navíc podle něj i ze sortimentu běžného hypermarketu se vypěstuje konopí také. „Kromě toho si tam můžete koupit i věci a látky potřebné k výrobě výbušnin. Prodejce nemůže nést zodpovědnost za to, co s nákupem zákazník udělá. To by byl konec prodejců nejen zbraní, ale i kuchyňských nebo domácích potřeb či aut,“ ozřejmil.

Je za zásahem farmaceutická lobby?

Řada lidí se i podivuje načasování akce a vznikají ošklivé spekulace. „Tyto prodejny fungují legálně už řadu let a najednou se proti nim zasáhne,“ udiveně kroutí hlavou volič Pirátů z Jablonce Martin T. A vyslovuje podezření, že za tím stojí lobby farmaceutických firem. „Growshopy by pro ně znamenaly konkurenci a nemohly by si nasadit vysoké ceny za své produkty,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Není s tímto názorem zdaleka sám. „Asi nebude náhoda, že zásah státní policie přišel krátce poté, co vláda vybrala oficiální distributory lékařského konopí a tímto se jí snaží umést konkurenci,“ domníval se Forbelský. V 5plus2 se připojila Zuzana Molková. „Nejdříve zátahy na growshopy, a po pár týdnech ministerstvo rozdává licence k dovozu lékařského konopí. To je ale náhodička. Doteď si mohli lidé takřka za pár korun koupit v growshopu semínka, sami si je vypěstovat a dále zpracovat. Proč ale lidem dopřát dostupnou léčbu? Je jasné, že growshopy by někomu v budoucnu kazily kšeft.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…