Niedermayer nevěří vlastním očím: Šokující! Řecká vláda nechápe realitu

28.06.2015 20:28

Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer nevěřícně hledí na to, co se v Řecku děje. Tamní vláda si zřejmě vůbec neuvědomuje, že se bez pomoci mezinárodních institucí neobejde. Řecký premiér Alexis Tsipras si asi myslí, že bojuje za Řeky, ale realita je jiná.

Niedermayer nevěří vlastním očím: Šokující! Řecká vláda nechápe realitu
Foto: hns
Popisek: Luděk Niedermayer v půlnočním rozhovoru

„Tamní vláda je zřejmě tak nekompetentní, že si vůbec neuvědomuje, kam Řecko posílá. Je to pro mě šokující. Zřejmě vůbec neberou v úvahu realitu, kterou je splátka Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), a taky to, že teď Řecko nad vodou drží úvěry Evropské centrální banky (ECB). Ta je bude ochotna zřejmě poskytovat pouze tehdy, pokud bude věřit, že Řecko získá úvěry od mezinárodních věřitelů,“ poznamenává v rozhovoru pro server iDnes.cz europoslanec a někdejší člen bankovní rady České národní banky.

Kdyby levicová vláda neškodila, Řekům se mohlo začít dařit líp

Vyhlášení referenda o návrzích věřitelů považuje Niedermayer za poslední hřebík do rakve. Dokud se bude Evropská centrální banka starat o to, aby řecké banky ještě fungovaly, nenastane konec. Až ECB přestane Athénám pomáhat, bude konec. Bez bank se ekonomika Řecka zastaví. Současný program mezinárodní pomoci skončí už 30. června a vyjednání nového bude zřejmě dost komplikované.

A pokud Řecko zbankrotuje, brzy přijdou ještě tvrdší ekonomické požadavky, než jsou po Řecku žádány dnes. Utrpí hlavně střední vrstva a chudší občané. Z dlouhodobého hlediska to ale bude bolet celou Evropskou unii, protože časem lidé zapomenou, kdo havárii způsobil, budou si jen pamatovat, že Unie, resp. eurozóna havarovala. A lidé se budou ptát, co bude, až se to stane příště.

Tato situace také nahraje do karet politikům, kteří dlouhodobě odmítají pomáhat Řecku a vnímají záchranný program jako neúčinný. Občané, z jejichž daní se půjčovalo Řecku, budou zřejmě rozzlobení.

Řecko už přitom bylo na dobré cestě. „Kdyby byl záchranný program přijat, Tsiprasova vláda nemůže realizovat všechny své velkorysé sliby, ale dopad na životy Řeků už by byl poměrně malý. Kdyby vláda naopak přestala fungování ekonomiky komplikovat, tak by mohla začít růst. Životy Řeků spraví právě ekonomický růst, nikoli rozhodnutí nějaké levicové vlády, která naslibuje nereálné věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…