Niedermayer prozradil, co mu řekl Pospíšil. Když prý řídil Evropu, začal na ni koukat úplně jinak

26.04.2014 18:55

Luděk Niedermayer se vzdal funkce ředitele ve firmě Deloitte a místo toho se vydal jako lídr kandidátky TOP 09 do evropských voleb. Podle svých slov psal komentáře do novin a v jednu chvíli si uvědomil, zda je férové jen kritizovat.

Niedermayer prozradil, co mu řekl Pospíšil. Když prý řídil Evropu, začal na ni koukat úplně jinak
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

„Nechci říkat vznešené fráze, že to dělám pro naše dobro, ale ve společenských tématech jsem se angažoval jako viceguvernér v České národní bance. Když jsem odešel z banky, začal jsem psát do novin komentáře. Ale v jednom momentu si člověk musí položit otázku, jestli je férové stále věci pouze kritizovat a nepokusit se raději své myšlenky prosadit,“ uvedl Luděk Niedermayer v rozhovoru pro deník Právo.

Nyní kandiduje jako lídr TOP 09 do voleb do Evropského parlamentu. Jako první ho prý oslovil první místopředseda Miroslav Kalousek. Nebyl ale jediný, oslovovali ho i další zájemci. „Menší strany, od kterých znám představitele, ale nikdy jsem to neříkal a říkat to nebudu,“ odmítá Niedermayer s tím, že se zástupci hnutí ANO se setkal ještě dříve, kdy se ho ptali, zda by nepřijal funkci ministra financí.

Místní politika ho zatím neláká. „Neměl jsem odvahu jít do české politiky, do těch kalných vod. Znám Brusel, ani tam to není příjemné, tam se musí hrát s ostrými lokty, ale je to hra a řekl bych, že není kalná jako u nás. Čili na to jsem si troufl. Co bude dál, to se uvidí,“ popisuje.

Na kandidátce se za ním objeví Jiří Pospíšil, bývalý místopředseda ODS. „Jiří Pospíšil říkal, že do toho jde proto, že je potřebné pracovat na tom, aby česká legislativa začala fungovat evropsky. Když se lidé žení, rozvádějí mezi různými zeměmi, aby to pro ně bylo jednoduché. Myslím, že jeho ambice nevychází z historie ODS, ale spíš z jeho profesní práce na spravedlnosti a také z toho, že on není jediný politik v Čechách, který v okamžiku, kdy jako ministr začal šéfovat Evropské radě, se najednou na Evropu začal dívat jinak,“ dodává Niedermayer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…